El 19 d'octubre passat es va celebrar el sisè seminari del projecte transformador NOE 4.10.
En el seminari es van presentar les principals conclusions de l’estudi «On són les noies que abandonen prematurament els estudis?», i es va reflexionar sobre la detecció i els perfils de noies que abandonen, com també estratègies per tractar el biaix de gènere en l’oferta educativa. Joves i docents van aportar també la seva mirada i experiència.
La presentació va ser a càrrec de Josep Monràs, president de l’Àrea d’Educació, Esports i Joventut, i Javier Silva, diputat delegat de Joventut de la Diputació de Barcelona.
Tot seguit, les investigadores Maribel Garcia i Hungria Panadero, en la ponència «L’abandonament escolar prematur des de la perspectiva de gènere: On són les noies que abandonen?», van explicar les conclusions principals de l’estudi que han fet sobre l'abandonament dels estudis per part de les noies, amb dades (una de cada deu abandonen els estudis), perfils de noies que abandonen i com l'abandonament afecta les seves possibilitats laborals i personals. Es va constatar també que no s'estudia la situació de l'abandonament educatiu amb perspectiva de gènere, ja que tant les dades d'abandonament com de rendiment acadèmic de les noies són menys preocupants que les dels nois. No obstant això, l'especificitat dels motius de l'abandonament de les noies comporta abordar-lo i comptar amb propostes específiques per afavorir la seva continuïtat educativa.
Seguidament, la taula rodona «Estratègies per treballar als municipis amb les noies que abandonen prematurament» va comptar amb la investigadora Marta Curran, i també amb Yolanda Corral i Joan Oliver, respectivament directora i professor del PFI d’informàtica del CFA Municipal L'Olivera, de Sant Quirze del Vallès. A la taula, entre d'altres aportacions i reflexions, es va exposar la situació de moltes noies que aproven l'ESO amb la nota mínima però sense haver assolit les competències necessàries. Això comporta, d'una banda, reduir l'oferta de continuïtat educativa a la qual poden accedir, que iniciïn estudis per als quals no hi estiguin interessades i, per tant, que els abandonin. I, d'altra banda, veuen tancada l'oportunitat d'accedir a d'altres alternatives educatives amb les quals puguin assolir les competències per tenir opcions educatives en un futur. També es va ressaltar la importància de l'orientació, amb una mirada a llarg termini. Per tot això, és imprescindible que tots els agents implicats treballin coordinament i en xarxa.
Per la seva part, les joves Alba López i Angie Paola Oliva, alumnes del PFI d'informàtica del CFA l'Olivera, van explicar la seva mirada sobre l'abandonament dels estudis per part de les noies i van destacar que tenir una nova oportunitat educativa les ha ajudat a trobar la motivació per continuar estudiant i formant-se. Ana Enri, tutora de les pràctiques, va exposar la seva experiència personal i professional quan va haver de reorientar-se.
Finalment, Teresa Sambola, coordinadora de l'Àrea d'Educació, Esports i Joventut va cloure el seminari.
Trobareu la presentació de l'estudi en aquest enllaç.
Butlletí: @joventutdiba
Número de butlletí: #30 - @JD novembre 2022
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Àrea d'Educació, Esports i Joventut
Oficina del Pla Jove
Carrer de l’Harmonia 24
Recinte Mundet - Edifici Migjorn, 4a planta
08035 Barcelona
Tlf. 934 022 556
www.diba.cat/joventut