Butlletí EspaiS@lut
Febrer de 2023 - #125

El Servei de Salut Pública informa

Aigua de consum humà: novetats del RD 3/2023

© New Africa / Shutterstock.com

© New Africa / Shutterstock.com

El 12 de gener de 2023 va entrar en vigor el nou Reial Decret 3/2023 pel qual es revisen i s’actualitzen els criteris tècnics i sanitaris de la qualitat de l'aigua de consum humà. Aquest RD 3/2023 deroga el Reial Decret 140/2003 i transposa la Directiva (UE) 2020/2184 del Parlament Europeu i del Consell.
Gràcies a la Iniciativa Ciutadana Europea sobre el dret a l'aigua (Right2Water) i a les consultes públiques de la Comissió Europea es van identificar diferents àmbits on era necessari actualitzar determinades disposicions de la anterior Directiva (UE) 98/83/CE que han estat incorporades en aquest nou marc normatiu:

  • S’amplia el llistat de paràmetres a analitzar. Alguns d’aquests paràmetres nous són: bisfenol a, clorits i clorats, urani, àcids haloacètics, PFAS i colífags somàtics. Per altres paràmetres ha canviat el valor paramètric, com per exemple  del seleni o el plom. I també s’han definit nous controls analítics a realitzar, com el control operacional, la caracterització de l’aigua i la llista d’observació de contaminants emergents.
  • S’estableix l’obligació d’avaluar i gestionar el risc mitjançant  l’elaboració dels plans sanitaris de l’aigua (PSA) a les captacions, les zones de subministrament i els edificis prioritaris. 
  • Es millora la informació a la qual ha de tenir accés el ciutadà: més transparència tant en relació a la qualitat com al preu de l’aigua. Per exemple, l’administració local ha de publicar en línia els resultats de les analítiques de l’aigua dels seus abastaments.
  • Es regulen els materials en contacte amb l’aigua de consum. 
  • Caldrà realitzar una avaluació de les fugues estructurals, que són conseqüència de la insuficient inversió en el manteniment i renovació de les infraestructures hídriques. L’autoritat autonòmica ha d’elaborar un Pla autonòmic d’inversions.
  • A més l’administració local haurà de millorar l'accés a l'aigua dels grups vulnerables, identificant quins són aquests grups i els mecanismes d'acció social necessaris.

Des de la Diputació de Barcelona s’està treballant per tal de poder incorporar aquests canvis normatius i garantir-ne el compliment en aquells àmbits que afecten el suport material en aigües de consum humà. Aquest suport material s’ofereix a través del Catàleg de Serveis als municipis menors de 5.000 habitants que fan gestió directa d’aquest servei. 

 

 


 

 

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #125 - Febrer de 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS