Butlletí EspaiS@lut
Novembre 2023 - #133

Destacat

Dia mundial sense alcohol

© oneinchpunch / Shutterstock.com

© oneinchpunch / Shutterstock.com

El dia 15 de novembre celebrem el Dia Mundial sense Alcohol amb l’objectiu de conscienciar a persones de tot el món sobre els problemes socials i sanitaris que genera (malalties, dependència, absentisme, problemes de relació...). Per aquest motiu, aquesta diada ha de servir per fomentar la responsabilitat en el consum, sobretot entre la gent jove. 

L’ alcohol forma part del nostre dia a dia ja que té un component social que s’evidencia en fets tan quotidians com prendre una copa en les celebracions familiars, amb les nostres amistats o quan sortim de festa; però no hem d’oblidar que és una substància que afecta la salut, i de la que moltes persones fan un consum de risc sense ser-ne conscients.  

Malgrat que es considera una droga, està socialment acceptada, tal i com ho demostra el fet que els primers contactes amb aquesta substància es donen abans dels 14 anys,  segons dades de la darrera enquesta sobre l’ús de drogues a l’ensenyament secundari (ESTUDES), i les primeres borratxeres als voltants dels 14,6 anys, malgrat que està prohibit vendre alcohol a menors de 18 anys. 

Per la seva banda, els resultats de “L’enquesta d’hàbits de salut a alumnes de 4t d’ESO de la província de Barcelona 2022”, realitzada des del Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona, ens mostren que el consum és més elevat en noies que en nois, i que 1 de cada 3 dels i les joves que han begut han consumit més de 4 begudes en una ocasió i més del 50% s’ha emborratxat.
Aquestes dades posen en valor la necessitat de promoure estils d’oci més saludables, desvinculant el fet de passar-s’ho bé amb consum de substàncies, i fomentar alternatives d’oci plaents i atractives per a la gent jove.

La Diputació de Barcelona, en aquesta línia, contribueix un any més a aquesta celebració  sumant esforços per continuar amb la tasca preventiva i reduir els riscos associats al consum d’alcohol en la gent jove, a través de recursos com els següents:

  • Suport econòmic per a aquelles accions relacionades amb la prevenció del consum d’alcohol que els municipis organitzen.
  • El taller educatiu “Desmitifica l’alcohol” inclòs en el Catàleg d'Activitats Educatives de Promoció de la Salut, adreçat a municipis menors de 20.000 habitants.
  • El targetó “Desmitifica l’alcohol!”
  • La guia metodològica “Entre iguals” destinada a municipis interessats en posar en marxa un programa de prevenció del consum d’alcohol en joves en els espais d’oci nocturn.
  • L’exposició “Dona la volta a l’alcohol” en format itinerant i digital, dirigida als joves del segon cicle de l’ESO.
  • L’Enquesta d'hàbits relacionats amb la salut (4t d'ESO) que facilita als municipis que la sol·liciten informació sobre la percepció de l'estat de salut i els estils de vida de l’alumnat de 4t d'ESO, com ara els hàbits d'alimentació, consum de tabac, alcohol i drogues, lleure, relacions interpersonals, sexualitat, estat d’ànim, accidents i mobilitat, entre d’altres.

 

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #133 - Novembre 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS