Butlletí EspaiS@lut
Setembre 2024 - #142

El Servei de Salut Pública informa

Jornada de cloenda de la 15a edició del Cercle de Comparació Intermunicipal en Seguretat Alimentària

© Servei de Salut Pública. Diputació de Barcelona

© Servei de Salut Pública. Diputació de Barcelona

El passat 2 de juliol es va celebrar, al Pati Manning de Barcelona, la Jornada de Cloenda de la 15a edició del Cercle de Comparació Intermunicipal de Seguretat Alimentària. A la jornada hi van assistir una cinquantena de persones, implicades en l’àmbit de la seguretat alimentària municipal.

La jornada va ser inaugurada per la diputada delegada de Salut Pública de la Diputació de Barcelona, Gemma Tarafa, i seguidament es va donar pas a la conferència inaugural a càrrec de la doctora Eva Castells, especialista en ecologia, metabolòmica i toxicologia, professora de la Universitat Autònoma de Barcelona i investigadora al CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals). En la seva conferència, titulada “Infiltrats a la cadena alimentària: contaminants alimentaris en l’era del canvi climàtic”, va explicar la relació entre els contaminants químics presents en els aliments i el canvi climàtic, un dels problemes globals més preocupants en l’actualitat. Vam poder reflexionar i ampliar coneixements sobre les ciguatoxines, les aflatoxines, les dioxines, els retardants de flames.... tots ells contaminants emergents degut a l’augment de temperatures que provoca el canvi climàtic.

Després de la pausa, i seguint l’estructura de les jornades anteriors, els dos serveis de la Diputació de Barcelona que impulsen el Cercle de Seguretat Alimentària van presentar els resultats de les dades de l’any 2023 recollides als Cercles: el Ramon Dordal del Servei de Programació, i l’Elisenda Noguera del Servei de Salut Pública. Com vàrem poder escoltar, les dades no presenten canvis significatius, cosa que demostra que són força estables després de 15 anys del Cercle. De totes formes, es va destacar l’increment, tot i que molt lleuger, de la despesa corrent de seguretat alimentària per habitant, que es situa enguany en 1,2 euros. Es tracta d’una inversió molt baixa tenint en compte que la seguretat alimentària és una competència municipal obligatòria, però aquesta dada és positiva ja que és el valor més elevat de tota la sèrie històrica.

Per tancar la jornada, van participar tècnics de dos ajuntament participants del Cercle. En primer lloc, van intervenir la Núria Sanromà i la Montserrat Parera, de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, amb una exposició conjunta sobre el projecte que estan posant en marxa de vigilància i control del mercat no sedentari i les fires del seu municipi. Posteriorment, el Manel Lázaro, de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, va explicar quines són les actuacions que han realitzat en els darrers anys després d’analitzar els resultats d’alguns indicadors del Cercle comparats amb altres participants i evidenciar que havien de fer canvis de millora. Aquestes intervencions van proporcionar informacions molt útils per a la resta dels tècnics de seguretat alimentària assistents a l’acte.

Recordem que el Cercle de Seguretat Alimentària es va iniciar el 2010 amb 14 municipis participants i que en aquesta quinzena edició hi han participat 42 ens, dels quals 41 són de la demarcació de Barcelona i un de la demarcació de Tarragona. Enguany s’ha comptat amb la incorporació de Vilassar de Mar. L’objectiu del Cercle és promoure la millora de la qualitat dels serveis municipals en matèria de seguretat alimentària, a través de la mesura, la comparació i l’avaluació dels resultats dels indicadors comuns consensuats. A més, promou l’aprenentatge i l’intercanvi d’experiències, especialment durant els tallers de millora, els quals van tenir lloc al mes de maig, i durant les jornades de cloenda, com la que estem explicant.

Enllaç per consultar la informació sobre la 15a edició del CCISAM i les presentacions de les ponències. 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #142 - Setembre 2024

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS