Josefina Saez Burgaya, Oficina Tècnica de Cartografia i SIG Local, Diputació de Barcelona
SITMUN és una eina orientada a facilitar la gestió del territori als ens locals i a ajudar-los a complir la normativa vigent en aquest àmbit. Recentment, amb la intenció d’ajudar als governs locals en un dels problemes derivats de la COVID-19, s’ha posat al seu abast un nou mòdul de gestió de Serveis Funeraris que els permet controlar el nombre de nínxols, columbaris i tombes, existents i buides, i també quines empreses ho gestionen. A més, disposen d’una consulta que els permet conèixer les unitats d’enterrament buides als diferents cementiris de la província, de cara a poder oferir possibles alternatives als veïns.
Aquesta nova capa s'ha pogut posar a disposició dels ajuntaments amb una informació de base recollida en el Cens de Cementiris de la demarcació de Barcelona, realitzat pel SEEP l'any 2019, en el que es va sol·licitar la col·laboració als 311 municipis i va permetre aconseguir dades de 435 cementiris.
Actualment SITMUN compta amb més de 700 capes d’informació geogràfica de diverses fonts i a diferents nivells territorials. L’administració local actua alhora com a productora i usuària d’un gran volum d’informació geogràfica, indispensable per a les funcions d’anàlisi, diagnosi, adopció de criteris, planificació i gestió, en àmbits tan diversos com l’urbanisme, el medi ambient, els serveis i equipaments, la gestió cadastral, l’activitat econòmica, la promoció i gestió del patrimoni (natural, històric i cultural), i, en general, el disseny i aplicació de polítiques públiques. A més, aquesta informació ha de ser homogènia a nivell supramunicipal, per poder aplicar polítiques comunes a nivell territorial, sobretot europeu, en compliment de la directiva INSPIRE.
SITMUN ajuda a gestionar el territori a 1.480 usuaris de 280 ens locals, mitjançant el teletreball. Posa al seu abast les eines necessàries per tal que puguin gestionar el carrerer, els serveis i equipaments, les llicències d’obra, la xarxa d’enllumenat públic, la xarxa de clavegueram, les incidències viàries, les incidències cíviques, els elements urbans, el DUPROCIM (Document únic de Protecció Civil Municipal) i les franges de prevenció d’incendis forestals, per poder complir amb les seves competències.
També permet incorporar a la plataforma, mitjançant processos de validació i càrrega, diverses informacions necessàries per a la gestió del territori com són: el planejament urbanístic municipal (POUM), les parcel·les cadastrals rústiques i urbanes, els edificis de cadastre, la xarxa d’aigua potable, els sòls de pendent superior al 20%, el catàleg de masies, els censos d’activitats industrials (GIA), el comerç urbà, la xarxa viària, la xarxa ferroviària, la xarxa hidrogràfica, els inventaris de camins locals, els mapes de transició energètica (instal·lacions fotovoltaiques i biomassa), el SITXELL (xarxa espais lliures), els serveis ecosistèmics, la xarxa de parcs naturals i els plans especials de protecció, els hàbitats CORINE, el SIG Pesca, les àrees de gestió cinegètica, les zones inundables, el mapa de cobertes del sòl, els mapes geològics, el patrimoni cultural, els mapes de sòls,... Tota aquesta informació es basa en cartografia de referència com: ortofotos de diferents anys, base urbana, cartografies topogràfiques a diferents escales, mapa d’ombres, mapa hipsomètric, imatge satèl·lit i delimitacions territorials. Tot amb vista a assistir als governs locals en la gestió del territori.
Gestionar el territori amb la màxima informació i eines és clau per aconseguir un desenvolupament sostenible i SITMUN ho facilita.
Butlletí: Territori i Ciutat
Número de butlletí: #68 - maig 2020
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei d'Equipaments i Espai Públic
C/ Comte d'Urgell, 187, 4a planta
Edifici del Rellotge
08036 Barcelona
territoriciutat@diba.cat
www.diba.cat/seep