Mark Nieuwenhuijsen, Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal)
Com a resultat de la pandèmia de COVID-19 i el confinament posterior, hem observat un augment de l’estrès i d’altres problemes de salut mental, de la violència de gènere i de la demanda de divorcis. Algunes de les causes evidents són la reclusió i la davallada econòmica, que ha comportat molts acomiadaments.
Nombrosos estudis han demostrat que la presència de vegetació i les visites a espais verds poden reduir l’estrès i afavorir la restauració del cervell i, en conseqüència, millorar la salut mental (Gascon et al 2015). L’espai verd és fonamental per a una bona salut física i mental.
A Catalunya, com a conseqüència de les restriccions imposades durant el confinament, les visites a espais verds es van reduir en un 90% (Google 2020), la qual cosa va perjudicar la resiliència de la gent.
Però malauradament a les ciutats veiem sovint massa una manca d’espais verds com ara parcs, boscs o arbres als carrers. L’Organització Mundial de la Salut recomana que tothom tingui un espai verd d’almenys 0,5 hectàrees a 300 metres de casa seva (OMS 2016), però molta gent no el té, especialment en zones pobres.
Dotar les ciutats de més verd reporta molts beneficis per a la salut, entre els quals hi ha una esperança de vida més llarga, menys problemes de salut mental, un millor funcionament cognitiu, un millor estat d’ànim i nadons més sans (Nieuwenhuijsen et al 2017). També mitiga la contaminació de l'aire, la calor i el nivell de soroll, contribueix a segrestar CO2 i, per tant, ajuda a lluitar contra la crisi climàtica. I l’espai verd pot millorar els ecosistemes i augmentar la biodiversitat a les ciutats, particularment mitjançant una infraestructura verda ben dissenyada al llarg del texit urbà (Coutts i Hahn 2015).
Un estudi va demostrar que els nens que anaven a escoles amb més espai verd tenien un funcionament cognitiu considerablement millor que els qui assistien a aquelles amb menys espai verd (Dadvand et al 2015), mentre que una altra recerca va trobar que l’exposició primerenca de nens i nenes a l’espai verd porta a menys problemes de salut mental en la vida adulta (Preuß et al 2019).
Molts estudis han conclòs que l’espai verd redueix la mortalitat prematura i que l’augment de la cobertura dels arbres del 20% al 30% en una ciutat com Filadèlfia podria evitar més de 400 morts prematures cada any (Kondo et al 2020). Aquesta mesura beneficiaria especialment els barris pobres.
La substitució de carreteres i aparcaments per entorns verds pot ser una manera d’avançar en la bona direcció per canviar d’un entorn perjudicial cap a un que beneficiï la sostenibilitat, la vida i la salut (Nieuwenhuijsen 202). Abans de la pandèmia de COVID-19, a una ciutat com Barcelona, el 60% de l’espai públic estava ocupat per infraestructures per al cotxe (Ajuntament de Barcelona 2020). Nous models urbans com les superilles podrien augmentar l’espai verd i millorar la salut (Mueller et al 2020).
Però no només l’espai verd té molts beneficis, també l’espai blau, com els rius, els llacs i el mar, ja que podrien proporcionar indrets propicis per a la restauració mental (Gascon et al 2017).
Algunes de les mesures més efectives per reduir la transmissió de la COVID-19 són les de distanciament físic (1,5 metres de distància), higiene (per exemple, rentat de mans) i estar a l'aire lliure, ja que el risc de transmissió és molt baix comparat amb els interiors. Per tant, més que mai necessitem espais públics naturals a l'aire lliure i cada cop més grans, com ara parcs, boscos, arbres de carrer, rius, llacs i mars, ja que no només redueixen el risc de transmissió de COVID-19, sinó que també redueixen l’estrès i milloren la restauració. Són un gran recurs per a les persones i la societat i cal fer un esforç més per mantenir-les i millorar-les per afavorir la nostra salut mental.
Referències
Extra
Butlletí: Territori i Ciutat
Número de butlletí: #70 - novembre 2020
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei d'Equipaments i Espai Públic
C/ Comte d'Urgell, 187, 4a planta
Edifici del Rellotge
08036 Barcelona
territoriciutat@diba.cat
www.diba.cat/seep