Josefina Saez Burgaya, Oficina Tècnica de Cartografia i SIG Local, Diputació de Barcelona
L'administració local actua alhora com a productora i usuària d'un gran volum d'informació geogràfica que resulta molt útil per a les funcions d'anàlisi, diagnòstic, planificació i gestió, en àmbits tan diversos com l'urbanisme, el medi ambient, el cadastre, l’activitat econòmica, la promoció i gestió del patrimoni (natural, històric i cultural), i, en general, el disseny i aplicació de polítiques públiques. Quan aquesta informació és homogènia a nivell supramunicipal es facilita l'aplicació de polítiques comunes a nivell regional i europeu.
La IDEBarcelona és la Infraestructura de Dades Espacials de la Diputació de Barcelona i està integrada per: un catàleg de metadades que supera els 2.000 ítems; geoserveis web de visualització de mapes (WMS), de processament (WPS), de catàleg (CSW) i descàrrega (ATOM); diversos visualitzadors d'informació geogràfica; un nomenclàtor i una eina SIG web (SITMUN) adreçada als ajuntaments, a les entitats municipals descentralitzades (EMD), als consells comarcals i a la pròpia Diputació. Està configurada a través de la plataforma SITMUN, la qual promou l'homogeneïtzació de les dades espacials i ajuda a la implementació de la normativa vigent, a nivell local. També ofereix un servei adreçat als ajuntaments de la província, basat en la implantació de geoportals IDE locals, on es poden trobar els recursos disponibles dins del seu àmbit competencial, els proveeix de recursos per a una millor gestió del territori i els facilita el compliment de la legislació vigent: Directiva INSPIRE, transposició LISIGE, PCC i altra normativa concordant.
Disposar de diferents recursos IDE i una base de dades geogràfica, amb més de 700 capes d'informació geogràfica, facilita la resposta a les necessitats de les administracions locals.
El portal IDEBarcelona.diba.cat és el punt d’accés a les informacions geogràfiques de caràcter públic i a les eines que faciliten la seva visualització i anàlisi.
Als efectes de poder mostrar com pot ajudar la IDE local en la gestió del territori, es presenten alguns exemples pràctics de necessitats reals de les administracions locals, per als que trobem solució mitjançant els recursos de la IDEBarcelona. Cal destacar l'ús de SITMUN, el Sistema d'Informació Territorial Municipal de la Diputació, com a eina SIG (Sistema d'Informació Geogràfica) web, basada en una base de dades geogràfica que disposa de la informació contínua i homogènia per a tota la província.
Casos d’ús:
Figura 1: Càlcul de longitud/superfície de xarxes de serveis
Figura 2: Servei WMS de planejament urbanístic municipal
Figura 3: Adreces amb referència cadastral
Figura 4: Qualificació de parcel·les afectades per un nou traçat de via
La Directiva 2007/2 / CE del Parlament Europeu i del Consell, de 14 de març de 2007, per la qual s'estableix una infraestructura d'informació espacial a la Comunitat Europea (INSPIRE), es va aprovar amb l'objectiu d'ajudar a l'adopció de mesures relatives a polítiques i actuacions que incideixen directament o indirectament en el medi ambient. S'aplica als conjunts de dades espacials que estan en poder d'una autoritat pública, després de ser produïts o actualitzats per aquesta autoritat, i estiguin compresos en l'àmbit de les seves activitats. A més, s'indica que s'aplicarà als conjunts de dades on l'Estat membre hagi establert una normativa que requereixi la seva recollida o difusió, i que no requereix la recopilació de noves dades espacials. Cal destacar que un dels principis de la Directiva és que les dades siguin produïdes un sol cop i gestionades on sigui més eficient la seva actualització.
Per assegurar que les informacions siguin compatibles, interoperables i homogènies en un context comunitari i transfronterer, la Directiva exigeix que s'adoptin unes Normes d'Execució específiques que proveeixin serveis de localització, visualització, descàrrega i transformació. La implementació tècnica d'aquestes normes es realitza mitjançant les Guies Tècniques, documents tècnics basats en estàndards i normes internacionals. La Directiva s'aplica als conjunts de dades espacials que produeixen totes les administracions, en l'àmbit de les seves competències. Per donar compliment a la Directiva, la Diputació publica diferents serveis, entre els quals cal destacar els serveis de descàrrega ATOM segons INSPIRE relatius a informacions que són competència de l'administració local.
La Llei 14/2010, de 5 de juliol, sobre les infraestructures i els serveis d'informació geogràfica a Espanya (LISIGE) [5], que transposa la Directiva Europea INSPIRE (2007/2 / CE), estableix que les disposicions relatives a l’organització dels serveis d'informació geogràfica i cartografia seran aplicades pels diferents nivells de l'administració pública (estatal, regional, local). A més, concreta que les administracions i organismes del sector públic espanyol han de crear o desenvolupar infraestructures i serveis d'informació geogràfica, i que les entitats locals han de produir la cartografia topogràfica a escales més grans que 1: 5.000 i qualsevol cartografia temàtica que necessitin en l'exercici de les seves competències, així com la informació geogràfica equivalent a aquestes escales, dins dels seus límits territorials.
A més, amb el DECRET 62/2010, de 18 de maig, es va aprovar el Pla Cartogràfic de Catalunya (PCC), on es defineixen i s’identifiquen els conjunts d'informació geogràfica que l'Administració de la Generalitat de Catalunya i l'Administració local de Catalunya produeixen i utilitzen, i en determina l'estructura, la qualitat, la disponibilitat, la interoperabilitat, l'actualització i les condicions d'accés.
Cal tenir en compte que l'administració local és el nivell de l'administració pública més propera al territori i, per tant, aquella amb un major nombre de competències vinculades a l'espai sobre el qual desenvolupa les seves activitats. Precisa, per això, d'informació geogràfica de gran nivell de detall i varietat temàtica. En aquest context, la seva integració a la xarxa IDE s'ha de centrar en aquella informació geogràfica que li competeix. La implantació de nodes IDE a escala local (provincial, insular i municipal) suposa, per tant, la generació d'un benefici clar a partir de la posada en pràctica dels principis bàsics d'INSPIRE.
La Diputació de Barcelona, en compliment de les competències que té assignades en matèria de suport a l'administració local, ofereix un servei als ajuntaments de la província, basat en la implantació de geoportals IDE locals, on es reuneixen els recursos disponibles dins del seu àmbit competencial i els facilita el compliment de la legislació vigent.
A més, conscients de la necessitat municipal en l'àmbit de la gestió territorial, des de la Diputació de Barcelona s'han impulsat diversos projectes per a la posada en marxa de diferents recursos IDE a nivell local, com a eines per a la millora de la gestió territorial. Entre aquests recursos es disposa de visualitzadors d'informació geogràfica, una eina SIG web (SITMUN) per a la gestió, planificació i anàlisi del territori, un catàleg de metadades, un nomenclàtor i diversos geoserveis web estàndard.
La IDEBarcelona es configura a través de la plataforma SITMUN, la qual promou l'homogeneïtzació de les dades espacials i ajuda en la implementació de la Directiva INSPIRE, i demés normativa concordant, a nivell local. Gràcies a tots els recursos i a l'elevada quantitat d'informacions de la base de dades geogràfica, s’aconsegueix donar resposta a obligacions i necessitats de les administracions locals. A més, tenint en compte que aquesta informació és homogènia, facilita l'aplicació de polítiques comunes a nivell supraminicipal.
Butlletí: Territori i Ciutat
Número de butlletí: #73 - novembre 2021
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei d'Equipaments i Espai Públic
C/ Comte d'Urgell, 187, 4a planta
Edifici del Rellotge
08036 Barcelona
territoriciutat@diba.cat
www.diba.cat/seep