Vinyes al Priorat
Assessorament per la implementació de bones pràctiques a les empreses agràries per l’adaptació al canvi climàtic en cultius estratègics del Priorat
Facilitar assessorament tècnic especialitzat al sector agrari del Priorat, per tal de posar a la pràctica tècniques agronòmiques que permetin adaptar la gestió dels cultius per fer-los més resilients als impactes del canvi climàtic.

Data d'inici 29/08/2024
Sector Agroramader
Soci impulsor Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp
Territori d'actuació Priorat
Risc climàtic Reducció de la disponibilitat d'aigua per a l'agricultura
Pèrdua de zones òptimes agrícoles
Disminució de la biodiversitat
Pressupost 12.100,00 €

 

Manual de bones pràctiques agràries per cultius estratègics del Priorat

El sector agrari és un dels més vulnerables al canvi climàtic i el que pateix de forma més acusada les conseqüències dels fenòmens meteorològics extrems, de l’increment de les temperatures i de la reducció de la disponibilitat d’aigua. Alhora, l’agricultura és la responsable de quasi el 20% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Davant aquesta situació, resulta més necessari que mai apostar per pràctiques agràries que contribueixin a mitigar el canvi climàtic i que, alhora, afavoreixin l’adaptació dels cultius als seus efectes.

En els darrers anys s’han fet dos estudis de l’impacte del canvi climàtic als cultius prioritaris del Priorat i una anàlisi estratègica dels impactes potencials i la seva idoneïtat per als diferents escenaris de futur que es plantegen a nivell climàtic. L'abril del 2023 es presenta a la comarca el Manual de bones pràctiques agràries per mitigar la incidència del canvi climàtic a diversos cultius estratègics del Priorat.

La present acció pretén ser el complement idoni per posar a la pràctica i facilitar la transferència de coneixements cap al sector agrícola de la comarca de les bones pràctiques a implementar per l’adaptació dels conreus al canvi climàtic incloses al manual. El títol del manual fa referència a la mitigació, però el sentit que se li dona és la mitigació dels efectes del canvi climàtic sobre els cultius, és a dir, a augmentar la seva resiliència i resistència.

Millores agràries per fomentar la biodiversitat i el mosaic agroforestal

L’assessorament s’acabarà de dissenyar de forma personalitzada segons les necessitats de les finques i dels cultius, però en general els temes essencials en que cal assessorar i fer incidència són: fertilitat i retenció d’aigua del sòl, necessitats de la planta i gestió de l’estrès hídric, eficiència del reg i planificació.

Es preveu poder involucrar a les diferents cooperatives agràries del Priorat i comptar amb les seves instal·lacions i finques per tal de realitzar les diferents seccions tècniques, i posar a la pràctica in situ diferents tècniques i mètodes de gestió.

A nivell ambiental, implementar millores agràries pot representar en alguns casos no perdre la diversificació de productes i mantenir l’activitat agrària al territori. I en d’altres casos, millorar l’impacte ambiental que algunes activitats poden produir. Dos aspectes clau que incideixen en el manteniment i millora de la biodiversitat i el mosaic agrari i contribueixen a la prevenció dels incendis forestals i els serveis ecosistèmics del mosaic agroforestal.