Vés enrere
26/02/2024
Es presenta el projecte Life eCOadapt50 en una jornada sobre els boscos i el canvi climàtic a la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona
La Diputació de Barcelona organitza el dijous 14 de març al matí la Jornada tècnica “Canvi climàtic i boscos a la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. Evidències. Experiències. Life eCOadapt50”. La jornada, que es farà al Paranimf de l’Escola Industrial, té per objectiu presentar les experiències més representatives realitzadesen aquests parcs que tenen una relació directa amb l’impacte del canvi climàtic en els sistemes naturals, especialment els boscos, i presentar el projecte Life eCOadapt50. Cal inscriure-s'hi prèviament mitjançant el formulari d'inscripció.

La Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona acull una gran diversitat d’hàbitats que s’estenen des del domini mediterrani fins al boreoalpí. Al llarg dels darrers anys s’està observant com els efectes del canvi climàtic tenen una major afectació als boscos, tant per la seva freqüència com per la seva extensió. Fenòmens extrems com el temporal Glòria de l’any 2020, una major incidència de plagues com la dels escolítids perforadors del pi pinyer al Maresme, la reiteració dels incendis forestals i la sequera extrema que estem vivint són una amenaça per a la persistència dels boscos actuals. Conèixer els efectes i les vulnerabilitats enfront del canvi climàtic és clau per promoure la conservació dels nostres sistemes forestals fent-los més resilients.

Durant anys, diferents equips de recerca han dut a terme una gran diversitat de seguiments ecològics, estudis i projectes executius sobre la temàtica els resultats dels quals es presentaran en aquesta trobada, amb la finalitat de poder avançar en l’adaptació dels boscos a l’actual context de major severitat dels impactes del canvi climàtic. El coneixement científic compartit i l’experiència en gestió directa dels espais naturals han de permetre continuar treballant per definir una estratègia per adaptar els boscos al canvi climàtic, acompanyant accions com el projecte europeu Life eCOadapt50 en diferents territoris catalans.

Experiències i accions

La jornada està adreçada a persones implicades en l’observació, conservació i gestió del territori (gestors, administracions, investigadors, estudiosos, etc.). Després d’una presentació del context actual i recull d’accions per part de Joan Rovira (Diputació de Barcelona), en el primer bloc es farà una exposició sobre el canvi climàtic i l’estat actual dels boscos a Catalunya. Es presentaran les ponències sobre Gestió forestal adaptativa en el context mediterrani (Lluís Coll, Universitat de Lleida) i els efectes que provoquen,  sobre decaïment forestal amb el projecte DEBOSCAT (Mireia Banqué, Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals CREAF); Plagues i malalties forestals (Jonàs Oliva, Universitat de Lleida-CTFC) i Incendis forestals (Asier Larrañaga, Grup d’Actuacions Forestals, Departament d’Interior, Generalitat de Catalunya).

El segon bloc tracta sobre canvi climàtic i boscos: experiències a la Xarxa de Parcs Naturals. En l’apartat d’evidències de canvi climàtic a la Xarxa de Parcs Naturals es parlarà de Seguiment de vegetació al Parc del Montnegre i el Corredor (Cèsar Gutiérrez, consultor botànic); Què demanarien els rius als boscos per poder tenir més aigua? (Narcís Prat, Universitat de Barcelona); i 20 anys de canvis en les papallones als boscos de la Regió Metropolitana de Barcelona (Constantí Stefanescu, Museu Ciències Naturals Granollers).

A Anàlisi de vulnerabilitat es presentaran els resultats del Life Clinomics, accions pilot al PN-RB del Montseny (Sílvia Escolano, Diputació de Barcelona); Mapa de vulnerabilitat a la sequera dels boscos de la XPN i estudi d’aigua blava i gestió forestal (Mario Beltrán, CTFC). I a Accions demostratives d’adaptació s’explicaran les principals conclusions del Life Tritó Montseny (Daniel Guinart, Diputació de Barcelona); Life Mixforchange, gestió adaptativa de boscos mixtos mediterranis (Jaime Coello, CTFC); i Life Climark, accions de mitigació i adaptació (Teresa Baiges, Centre de la Propietat Forestal).

Abans de la cloenda, es farà la presentació del LIFE eCOadapt50 (Núria Parpal i David Carrera, Diputació de Barcelona). És previst que hi participin Xesco Gomar, diputat de l'Àrea d’Espais Naturals i Infraestructura Verda; Anna Sanitjas, directora general de Boscos i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya; i Marc Serra, diputat de l'Àrea d’Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació de Barcelona.

Vés enrere