13/04/2023 08:55 h.
Reptes i oportunitats sobre la gestió dels cossos de la policia local des de l’òptica dels RH: L’ESCASSA FEMINITZACIÓ DELS COSSOS POLICIALS (núm 5)
Des de la Comunitat de Recursos Humans hem publicat recentment la 10ª edició de l'Estudi de ràtios del cos de la policia local de la xarxaCORH. Aquesta eina analitza de forma exhaustiva i precisa diversos aspectes sobre la gestió dels cossos de la policia local dels ajuntaments més grans de la demarcació relatius a dotació, pressupost, dedicació i retribució.
El present estudi inclou i analitza dades de gairebé 7.000 efectius policials (que representen un 70% del total de policies de la demarcació). Per tant, aquesta eina esdevé un punt de partida privilegiat per tal de detectar i identificar els reptes i oportunitats de millora actuals que presenta la gestió dels cossos policials des de l’òptica dels recursos humans.
En aquest sentit, aprofitem aquesta entrada al bloc per apuntar el quart repte identificat en el marc d’aquest projecte: l’ESCASSA FEMINITZACIÓ DELS COSSOS POLICIALS.
El 53% de les places dels ajuntament de la província de Barcelona estan ocupades actualment per dones, observant-se, així, un accés pràcticament igualitari a la funció pública.
No obstant, si centrem l’anàlisi en l’àmbit de la seguretat pública (sector tradicionalment molt masculinitzat), aquest escenari es desdibuixa per complet: de mitjana, hi ha només un 13% de presència femenina en els cossos de policia local. En aquest sentit, s’observa una certa tendència a l’alça respecte a les dades de 2018 (on l’índex es situava en un 12%).
La situació empitjora si analitzem llocs directius i de comandament i és que únicament un 7% de les places amb categoria superior a agent estan ocupades per dones.
Així, des del punt de vista instrumental, aquesta situació pot tenir importants conseqüències: la manca d’accés de determinats grups o col·lectius en l’àmbit públic pot comportar unes polítiques de menor qualitat o més allunyades de les necessitats de la ciutadania, ja que poden ignorar-se les visions, expectatives, necessitats i interessos de la població.
Per tant, es manifesta de forma clara la necessitat de feminitzar els cossos policials, innovant en els processos de selecció i fent pedagogia per trencar les fortes barreres de gènere que encara tenen un fort impacte en aquest àmbit.
En tot cas, caldrà veure com evolucionen els indicadors de feminització policial atenent a la recent aprovada DA 8ª.5 de la Llei 16/1991, de 10 de juliol, de les policies locals de Catalunya segons la qual ‘El nombre de places reservat per a dones ha d'ésser proporcional als objectius perseguits, i no pot ésser superior al 40% de les places convocades ni inferior al percentatge que sigui establert pel pla d'igualtat de cada ajuntament. Com a regla general, fins que els ajuntaments no elaborin aquests plans d'igualtat, el percentatge mínim no pot ésser inferior al 25% de les places convocades, sempre que se'n convoquin més de tres....’.
Accedeix a la 10ª edició de l’ESTUDI DE RÀTIOS DEL COS DE LA POLICIA LOCAL per consultar el conjunt d'eines i recursos que incorpora aquest projecte. Aprofita-ho...!