Entre línies, llegint la desinformació
Amb aquest projecte acompanyem als professionals de les biblioteques de la XBM per treballar el foment de l'esperit crític i lluitar contra la desinformació. Oferim materials divulgatius i tallers de sensibilització a la ciutadania. Així, afavorim societats més democràtiques i compromeses. Aquesta iniciativa està impulsada per la Diputació de Barcelona.
Àmbit temàtic: Alfabetització mediàtica
Públic: Infantil/Jove/Adults
En col·laboració amb: Associació Learn to Check.
2023 -
L'alfabetització mediàtica
En un món globalitzat i amb un gran accés a eines de comunicació, gairebé qualsevol persona pot crear i distribuir informació de forma molt senzilla. Durant els últims anys, el diàleg polític i social al voltant de la desinformació i les notícies falses ha anat en augment. Hi ha l’evidència que aquesta informació enganyosa, o totalment falsa, en un entorn digital hiperconnectat té uns efectes devastadors en el benestar de les persones i els drets humans. Exemples en desinformació sobre el canvi climàtic, polítiques de salut pública, feminismes i violències masclistes, entre d’altres, posen de manifest la necessitat de mesures equitatives, efectives per abordar el repte de la desinformació.
L'alfabetització mediàtica i informativa es defineix com la capacitat de trobar, avaluar críticament, aplicar i interactuar amb la informació en diversos canals de mitjans de comunicació, és un conjunt d'habilitats crucials en el món dens i hiperconnectat actual d'informació. Aquesta competència és clau per garantir un accés significatiu a la informació de diferents fonts de mitjans: un accés que apodera les persones, les ajuda a prendre decisions informades i a fer el millor ús de la informació.
El paper de les biblioteques en matèria de desinformació i verificació queda recollida pel Manifest de la IFLA-UNESCO 2022 i, amb major concreció per la Declaració de la IFLA sobre les Notícies Falses (2018):
- El Manifest de la IFLA-UNESCO 2022 estableix que la biblioteca pública ha d’oferir serveis amb l’objectiu d’impulsar activitats d’alfabetització i programes per a desenvolupar habilitats de lectura i escriptura, així com competències mediàtiques, informacionals i digitals, per a persones de totes les edats, per tal de bastir una societat informada i democràtica.
- La Declaració de la IFLA sobre les Notícies Falses (2018) “Les biblioteques tenen un compromís institucional i ètic per ajudar als usuaris a accedir a la informació fiable i autèntica. Aquest paper és més important que mai en una època en que les notícies falses són un fenomen en augment”. “Els esforços actius de les biblioteques per desenvolupar l’alfabetització informacional i mediàtica també pot ajudar als ciutadans a avaluar de forma crítica la credibilitat i pertinença de les fonts d’informació”.
Al llarg del temps, les biblioteques públiques sent fidels a la seva essència, com agents de proximitat garants de l’accés a la informació fiable i autèntica han incorporat de forma regular tallers d’alfabetització informacional, i posteriorment, atenent les noves necessitats per abordar la bretxa digital, han ofert tallers d’alfabetització digital. Ara bé, la situació actual fa necessària que es prenguin mesures i per oferir oportunitats d’aprenentatge en alfabetització mediàtica com a part important de la solució.
Per fer-ho cal potenciar el coneixement de les i dels professionals de la Xarxa de les Biblioteques Municipals (XBM) en el marc d’una comunitatXBM dirigida i conduïda per un equip d’experts en comunicació i informació que pretén compartir experiències i testejar maneres efectives per arribar a la ciutadania en general i, de forma especial, a grups d'usuaris desfavorits, a usuaris potencials que normalment no estarien motivats en una formació en alfabetització mediàtica, o evitar la creença dels usuaris amb excés de confiança en les seves habilitats.
Des de la Gerència de Serveis de Biblioteques (GSB) volem acompanyar a les biblioteques de la XBM en aquest compromís per lluitar contra la desinformació i fomentar l’esperit crític, afavorint així societats més democràtiques i compromeses.
Objectius
- Capacitar als professionals de la XBM en la desinformació i verificació digital, i que pugui desplegar accions dreçades a públics diversos de les pròpies biblioteques per tal de reflexionar i adquirir un major pensament crític envers la desinformació i els efectes devastadors que té actualment aquest fenomen en la societat.
- Disposar de materials divulgatius i atractius per saber combatre la desinformació.
- Fomentar una cultura crítica envers la desinformació al personal de la XBM i que ho pugui transmetre a les persones usuàries de la XBM.
- Promoure la col·laboració entre el personal de les biblioteques per compartir recursos, experiències, dinàmiques i crear xarxa.
- Fomentar el rol de les biblioteques d’accés a la informació fiable i espai segur.
- Sensibilitzar i involucrar la ciutadania en la lluita contra la desinformació.
Iniciativa aliniada principalment als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS):
Les biblioteques participants a la primera edició són:
- Badalona. Sant Roc
- Barcelona Eixample. Sagrada Família. Josep M. Ainaud de Lasarte
- Barcelona Gràcia. Jaume Fuster
- Bigues i Riells del Fai.
- Cardedeu. Marc de Vilalba
- Collbató. Sibil·la Durfort
- Granollers. Can Pedrals
- Granollers. Roca Umbert
- Hospitalet de Llobregat, L'. La Bòbila
- Igualada. Central
- Mataró. Biblioteques de Mataró
- Moià. Municipal 1 d'octubre
- Montcada i Reixac. Elisenda de Montcada
- Òdena. L'Atzavara
- Sabadell. Sud
- Sant Adrià de Besòs. Font de la Mina
- Sant Climent de Llobregat. Ca l'Altisent
- Sant Feliu de Codines. Joan Petit i Aguilar
- Sant Pere de Ribes. Manuel de Pedrolo
- Sant Pere de Ribes. Josep Pla
- Santa Perpètua de Mogoda. Josep Jardí
- Teià. Can Llaurador
- Vacarisses. El Castell
- Vic. Pilarin Bayés
- Vilanova i la Geltrú. Armand Cardona i Torrandell
Biblioteques de la segona edició:
- Barcelona. Biblioteca Les Corts. Montserrat Abelló
- Barcelona. Biblioteca Sant Pau - Santa Creu
- Caldes de Montbui. Biblioteca de Caldes de Montbui
- Esparreguera. Biblioteca L'Ateneu
- Lliçà d'Amunt. Biblioteca Ca l'Oliveres
- Martorell. Biblioteca Francesc Pujols
- Roda de Ter. Biblioteca Bac de Roda
- Sabadell. Biblioteca Nord
- Sabadell. Biblioteca Ponent
- Sabadell. Biblioteca Vapor Badia
- Sant Quirze del Vallès. Biblioteca Marcel Ayats
- Viladecans. Biblioteca de Viladecans
- Vilafranca del Penedès. Biblioteca Torras i Bages
Accions
El projecte es constituirà com una comunitat d’aprenentatge formada per un grup de professionals de la Xarxa de Biblioteques Municipals (XBM) i estarà dinamitzada per l’equip de Learn to check i Nereida Carrillo, experta en comunicació i periodisme.
El projecte oferirà als participants:
- 3 sessions presencials de capacitació de professionals de la biblioteca, un màxim de 15 professionals, per tal de formar-los per a realitzar sessions de capacitació a públics diversos. Aquesta capacitació estarà destinada a que cada biblioteca participant dissenyi i realitzi com a mínim una acció abans de finalitzar 2024.
- 1 sessió de seguiment per compartir experiències
- Un taller intergeneracional de dues sessions en desinformació sobre la temàtica de la Unió Europea a les 15 biblioteques participants en el marc del projecte “El que jo sé”. Aquests tallers intergeneracionals inclouen una sessió dirigida a joves i, una altra, on aquests comparteixen coneixements amb la gent gran. Ambdós seran dinamitzats per Learn to Check. “El que jo sé” és una iniciativa que s’ofereix de la col·laboració entre la Gerència de Serveis de Biblioteques i la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona i la Representació de la Comissió Europea a Barcelona. La coordinació va a càrrec de la Unitat de Dinamització i Serveis Bibliotecaris (gsb.dinamitzacio@diba.cat).
- Utilització dels materials elaborats en el marc de la comunitat XBM de forma col·laborativa
- Acompanyament en el disseny d’activitats per part de Learn to check.
- Publicació final dels tallers en una guia de casos en desinformació
Calendari i pla de treball
Es proposa la participació al projecte a totes les biblioteques de la XBM que estiguin interessades.
- Nombre màxim participants: 15 professionals de la XBM
- Durada: juny-desembre 2024
Calendari:
- Dijous 2 de maig – Sessió de presentació del projecte oberta a totes les biblioteques XBM.
- Divendres 17 de maig – Termini de presentació de sol·licituds
- Divendres 24 de maig – Notificació biblioteques seleccionades.
- Dimarts, 4 de juny (10h-13.30 h) - 1a sessió de capacitació presencial: La desinformació: què és i com ens afecta (sala B. Edifici Serradell. Recinte Mundet)
- Dijous 13 de juny (10h– 13.30 h) - 2a sessió de capacitació presencial: Els fonaments de la verificació digital (sala B. Edifici Serradell. Recinte Mundet)
- Dijous 20 de juny (10h– 13.30 h) - 3a sessió de capacitació presencial: I des de les biblioteques, què podem fer? Recursos i experiències (sala A. Edifici Serradell. Recinte Mundet)
- Sessió de seguiment (*)
- Juny - desembre - Disseny i execució dels tallers cocreats per les biblioteques.
(*) Pendent de confirmar data.
Sol·licituds:
El període de sol·licituds per l'edició 2024 està tancat.
- Fitxa del projecte (accions, calendari, requisits i citeris)
- Més informació a bibliolab@diba.cat
Compromís d’adhesió
- L’adhesió de la biblioteca al projecte requereix un compromís explícit en els següents termes:
- Designar un/a interlocutor/a tècnic/a de l’equip de la biblioteca com a referent del projecte. Les seves tasques, entre altres, seran assistir i participar a totes les sessions de treball del grup i realitzar les activitats proposades.
- Organitzar i executar una activitat dins del calendari previst.
- Participar a totes les sessions proposades.
- Participar activament en l’espai d’intercanvi i comunicació propi del projecte a la comunitatXBM.
- Participar en l’adaptació i actualització de materials de projecte en el marc de la Comunitat XBM (per ex., materials per a escape room; elaboració de models d’activitat).
- Realitzar accions de difusió a nivell local, als mitjans locals i pels canals habituals de la biblioteca (web, blocs, Twitter, etc.).
- Participar en accions d’avaluació del projecte.
Criteris
La selecció de participants es realitzarà d’entre totes les sol·licituds rebudes tenint en compte els següents criteris:
- Valoració tècnica de la proposta quant al foment de la creativitat, l’experimentació i la innovació.
- Encaix del projecte en el Pla d’acció de la biblioteca i plans municipals.
- Expertesa tècnica, línies de treball i/o projectes en curs a la biblioteca en matèria d’accés a la informació veraç.
- Participació de la biblioteca en projectes cooperatius impulsats per la GSB.
- La distribució i diversitat territorial.
- Es recomana proposta única per municipi en cas de xarxes urbanes (possibilitat d’ampliar a diversos professionals, de biblioteques diferents, segons disponibilitat de places i projecte presentat)
Conferències d’inspiració presentades en la sessió de presentació del projecte (2/5/2024)
- Les biblioteques, un actor clau per a la resiliència de la comunitat a la desinformació a càrrec de Nereida Carrillo, Learn to check
- Els joves: com els desinformen i com capacitar-los per al pensament crític a càrrec de Montse Jiménez, Montse Jiménez, directora Pedagògica de Vedruna-Palafrugell i membre Learn to check
Your privacy is our priority
To protect your privacy, before continuing we want to make sure that you know that, both we and our collaborators, use some “cookies” on the website to facilitate its use:
- Own and third party for statistical purposes, with which no user information is collected nor access IP addresses are recorded.
- Our own and third parties to guarantee basic functioning, such as the user session, and personalization aspects, such as the language of our pages.
We save the acceptance of cookies for 30 days to improve the browsing experience. Remember that you can delete cookies from your browser at any time. - From third parties to show you information from our social networks, such as Facebook, X, YouTube, etc. By accessing these websites you can decide whether or not you accept their privacy and cookie policies.