Els centres d’educació ambiental i la cultura. Cap a una estratègia unitària

Comparteix
16/03/2023 09:30 - 14:30 Presencial (visita al Museu del Ter de Manlleu) +34934022565 oerc.formacio@diba.cat

Montalegre, 7 / 08001 - Barcelona

Important: la Jornada tindrà lloc al Museu del Ter de Manlleu.
S’habilitarà un transport que sortirà del CERC (Montalegre, 7) a les 8’15 del matí.
 

Cada vegada més els centres mediambientals, encarregats de la divulgació dels espais naturals en què es troben, o bé d’aquells espais situats en la proximitat de la seva ubicació, inclouen propostes culturals en el seu enfocament. La cultura és una eina de primer ordre a l’hora de facilitar l’acostament de la població al medi ambient, a través de valors com la sensibilització i la consciència de la població, sempre a través d’una sèrie de missatges que refermen la connexió entre la cultura i la natura. Incloure la cultura en les programacions dels centres mediambientals implica treballar també de manera transversal, buscant objectius compartits, tasques comunes i també noves complicitats. Aquest curs vol ser una entrada en aquest món complex, però que ja és una realitat en la configuració diària dels centres mediambientals, que han de treballar cada cop més, de manera estreta, amb els centres culturals.

 

Programa

 

16 de març

  • 9'30 - 11’30 h : ‘La confluència entre la cultura i l’educació mediambiental en els equipaments. On som i què cal fer encara?’. Helena Barracó, cap d’educació ambiental de l’ajuntament de Barcelona 
  • 11’30 - 12’00 h: Pausa (es comptarà amb servei de càtering
  • 12'00 - 14’30 h: El Museu del Ter: un equipament en la confluència entre el medi ambient i la cultura (la intervenció inclou la visita del Museu). Carles Garcia, director del Museu del Ter

  

Docents

 

Helena Barracó

Ambientòloga i cap d’educació ambiental de l’Ajuntament de Barcelona. Interessada per l’Ecologia Urbana i les ciutats sostenibles, va treballar a la xarxa de ciutats ICLEI-Local Governments for Sustainability quan a Europa s’estaven impulsant les agendes locals 21. Des de l’any 2000 treballa a l’Ajuntament de Barcelona, a l’Àrea de Medi Ambient i Serveis Urbans, desenvolupant tasques diverses: impulsant l’ambientalització interna amb el programa Ajuntament+Sostenible, treballant en l’àmbit de la prevenció de residus i coordinant els indicadors de sostenibilitat, entre d’altres. Des del 2017 coordina els equipaments i programes dedicats a estendre la cultura de sostenibilitat i l’acció climàtica a Barcelona.

 

Carles García Hermosilla


Llicenciat en Geografia i Història (especialitat Antropologia) i Màster en Museologia i Gestió del Patrimoni Cultural per la Universitat de Barcelona. Ha treballat en diversos projectes de l’àmbit de la gestió del patrimoni cultural i els museus. Des de l’any 2004 dirigeix el Museu del Ter a Manlleu (Osona), que es defineix com un museu de territori i societat que treballa atent al seu entorn i promovent la participació i la implicació de la ciutadania.

 

(PREINSCRIPCIONS TANCADES)

 

 

Place