Jornada: La cultura popular i tradicional en el segle XXI: en quin punt som?
No és cap secret que la cultura popular i tradicional s’està reinventant de manera contínua, tot combinant l’herència del passat amb les visions que han de permetre situar-la enmig del segle XXI, dialogant amb la contemporaneïtat més estricta. Ara bé, la cultura popular ens aboca a molts interrogants que han de ser analitzats amb cura. Un d’ells, per exemple, és la redefinició del que entenem per cultura popular. És evident que expressions culturals com els castellers o els bastoners entren en aquesta definició, però també caldria plantejar-se si determinades expressions de les cultures urbanes tenen cabuda dins allò que entenem per cultura popular. Igualment, ens trobem al davant el problema del relleu generacional, així com la importància que el moviment associatiu té en el manteniment i la difusió de la cultura popular i tradicional.
Al mateix temps, des dels ajuntaments és necessari donar suport en aquestes expressions i alhora crear nous públics i noves expressions que permetin arribar al màxim nombre de persones possible. Un altre element important és la cultura popular com a vehicle de cohesió i integració social, sobretot pel que fa als nouvinguts. I per últim, també cal incidir en els aspectes organitzatius de la cultura popular, en el seu finançament i en el complex i intricat món de les subvencions. Per tots aquests motius aquest curs és idoni per adquirir coneixement i per debatre horitzons de futur.
PROGRAMA
19 de novembre
- 9:30 - 10:30 h: El concepte de cultura popular i tradicional en el segle XXI. A càrrec de David Nàcher, autor del treball de recerca 'Relleu Generacional en l'associacionisme cultural'
- 10:30 - 11:00 h: Pausa
- 11:00 - 12:00 h: Taula rodona: La cultura popular avui. Problemes, reptes i perspectives de futur. Moderació a càrrec de David Nàcher, i amb la participació de:
- Queralt Pedemonte, presidenta de l'Agrupació Sardanista de Calella
- Carles Viñas, responsable del programa de coneixements de la Torre Jussana (Barcelona)
- Jordi Mullor, Vicepresident d'Agrupació del Bestiari
- Cristina Sánchez, de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya
- 12:00 - 13:00 h: Cultura o cultures? La multiculturalitat en el marc de la cultura popular. Amb la participació de:
- Berta Rierola, tècnica de ciutadania de l'Ajuntament de Vic
- Nicolàs Barbieri, professor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
- Nadjimu Ilukpedju, president de l'entitat Africatalans Berguedans
- 13:00 - 14:00 h: Abordant la cultura popular des del món municipal. Festa, cultura popular, patrimoni i llengua. Estratègies i perspectives. Amb la participació de:
- Blai Marginedas, coordinador del carnaval de Terra Endins de Torelló
- Jordi Ortega, tècnic de Participació Ciutadana i Festes de l'Ajuntament de Berga
- Miquel Alcaraz, tècnic de cultura de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
PONENTS
David Nàcher
David Nàcher Pueyo (Barcelona, Barcelonès, 1989). Politòleg de professió, actualment treballa a l’Agència Catalana de Joventut com a tècnic d’Economia Social i Solidària, Mobilitat Internacional i Garantia Juvenil. Apassiona’t de la joventut, el debat i la participació, ha estat monitor a l’Esplai la Gralla, secretari del Consell de Joventut de Barcelona i a la junta de l’Associació Catalana de Professionals de Joventut. Ha publicat articles a Finestra d’Oportunitat, El Matí Digital i a Canemàs, a part de co-moderar el programa radiofònic Això No Toca de Sants 3 Ràdio, entre altres.
També participa en formacions sobre relleu generacional gràcies a l'estudi Relleu Generacional a les Entitats de Cultura Popular, que es va presentar l'any 2023 i està publicada per l'ENS de l'associacionisme cultural.
Queralt Pedemonte
Soc graduada en Ciències Polítiques i de l'Administració per la UPF i especialitzada en filosofia política. Tinc un màster en Gestió Cultural per la UOC que complementa la meva experiència al sector ja que soc presidenta de l’Agrupació Sardanista de Calella des del 2018 i directora del magazín cultural transmèdia sobre música de cobla i sardana Coblejant des del 2017, una producció coproduïda per La Xarxa de Televisions Locals i Ràdio Calella Televisió que s’emet a 75 emissores de tots els Països Catalans i que ha obtingut una menció de qualitat als Premis de Ràdio Associació de Catalunya.
Condueixo i produeixo habitualment concerts de música per a cobla i actualment treballo a l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Calella. Soc també dansaire de colla des de fa 10 anys, actualment estic a la colla Mans Amigues, de Cassà de la Selva.
Carles Viñas
Politòleg especialitzat en tercer sector, participació i dinamització comunitària, joventut, recerca social aplicada i avaluació de polítiques públiques. He treballat en diferents administracions públiques, entitats no lucratives i també com a freelance realitzant tota mena de projectes i recerques socials. Des de fa 15 anys treballo a Torre Jussana (Centre de Serveis a les Associacions de l’Ajuntament de Barcelona gestionat pel Consell d’Associacions de Barcelona), ara com a Coordinador de l’Àrea de Coneixement i Comunicació. També he estat membre de diverses entitats de la ciutat com ara esbarts, entitats juvenils, cooperatives de consum, associacions de professionals i recentment en AFAs. M'agrada seguir aprenent per a comprendre el món, i també explicar-lo als altres.
La meva participació a la jornada es basarà especialment en la feina que desenvolupo actualment a Torre Jussana (@tjussana) i al Consell d’Associacions de Barcelona (@associacionsbcn).
Jordi Mullor
Jordi Mullor Tenas, nascut el 10 d’agost del 1968. Associat a diferents entitats excursionistes des del 1979 vaig tenir la primera experiència en el associacionisme cultural l’any 1986, en que em vaig apuntar als castellers de Barcelona, on vaig començar a fer de baix de castells de vuit.
Mesos després vaig entrar als gegants del barri de Navas de Barcelona i vaig estar a cavall de les dues entitats fins que una lesió en un quatre de vuit massa treballat em va apartar dels castellers. Fent de geganter vaig retrobar antics amics que formaven part de diables i gegants del Clot i em van oferir d’entrar a diables del Clot. Vaig conviure en les dues colles fins que, finalment, vaig optar per passar a formar part per complet de la Secció de Cultura de l’Orfeó Martinenc, és a dir, gegants, drac i diables del Clot.
El 2015 vaig entrar com a representant de territorial del Barcelonès d’Agrupació de Bestiari i represento la mateixa al Consell de l’Associacionisme i a l’Ens de l’Associacionisme. El 2017 em van proposar el càrrec de vicepresident executiu d’Agrupació de Bestiari.
Cristina Sánchez
Llicenciada en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra. S’ha mogut sempre en l’àmbit de l’associacionisme i la gestió cultural, tot implicant-se en projectes i iniciatives de tota mena, passant per departaments didàctics d’equipaments culturals, la producció d’arts escèniques o la consultoria. Actualment dirigeix la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, la federació que acull les més de 100 colles del país, i col·labora al podcast de temàtica castellera 'La Figuereta'.
Berta Rierola
Berta Rierola Carrera és llicenciada en Sociologia i Investigació en Tècniques de Mercat social. Màster en treball i polítiques socials, fa més de 15 anys que treballa a l'administració pública local en l'àmbit de l'acció comunitària. Actualment és cap del Servei de Ciutadania de l'Ajuntament de Vic, servei que treballa entorn l'associacionisme, el voluntariat, els barris, la participació ciutadana, la cohesió i la inclusió social des d'una òptica comunitària i interseccional. A nivell de voluntariat ha estat secretària durant més de 10 anys de la delegació d'Òmnium Cultural a la comarca d'Osona i membre de la colla castellera Sagals d'Osona, a més de sòcia i membre activa d'altres entitats culturals del territori.
Nicolás Barbieri
Nicolas Barbieri és professor agregat a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), en els estudis d’Arts i Humanitats. Imparteix docència en el màster de gestió cultural d’aquesta universitat. La seva recerca es concentra en l'anàlisi de les polítiques culturals, els drets culturals i les desigualtats socials en el seu exercici.
És investigador principal del projecte DEPART. Ha format part de l'equip impulsor de l’Enquesta de drets culturals de Barcelona. És autor del blog http://ubicarse.net.
Nadjimu Ilukpedju
Filòleg de formació, vaig treballar com a professor d’anglès a l’institut “Ruche des Élites” a Lomé-Togo: del 21 de setembre del 2015 al 30 de juny del 2018. A Turquia, vaig treballar com a gerent del servei d’atencio al client parlant francès, anglès i castellà a l’empresa de turisme BIG BUS ISTANBUL CITY TOURS; d’abril del 2019 al desembre del 2020 (20 mesos).
Activista cultural i apassionat per les llengues, després de la meva arribada a Berga (Catalunya) al gener de l’any 2022, vaig fer esforços per integrar-me amb el català. Ara soc el president de l’associació “Africatalans” del Bergueda que va néixer a l’octubre del 2023. Escriptor i amant de la poesia, acabo de publicar el meu primer llibre de poesia “La revelació” a l’abril del 2024.
Blai Marginedas
Blai Marginedas Sayós, actualment exerceix com a tècnic de Cultura a l’Ajuntament de Torelló i és l’encarregat d’establir relació amb les entitats culturals del municipi, coordinar el Carnaval de Terra Endins, la Festa Major, el Festus - Festival d’Arts al Carrer de Torelló, i el cicle d’estiu Les Fresques.
(PREINSCRIPCIONS TANCADES)
Place
Your privacy is our priority
To protect your privacy, before continuing we want to make sure that you know that, both we and our collaborators, use some “cookies” on the website to facilitate its use:
- Own and third party for statistical purposes, with which no user information is collected nor access IP addresses are recorded.
- Our own and third parties to guarantee basic functioning, such as the user session, and personalization aspects, such as the language of our pages.
We save the acceptance of cookies for 30 days to improve the browsing experience. Remember that you can delete cookies from your browser at any time. - From third parties to show you information from our social networks, such as Facebook, X, YouTube, etc. By accessing these websites you can decide whether or not you accept their privacy and cookie policies.