La ciència com a cultura. Seguim explorant
Edició virtual (plataforma ZOOM)
Presentació
La relació entre la ciència, la cultura i les arts és un camp del tot fructífer i que, a poc a poc, està trencant la separació que s'havia produït en les últimes dècades en aquest àmbit. Els programes de ciència ciutadana ja són una realitat i tenen moltes implicacions i connexions amb el món de les arts visuals, amb l'educació, amb el foment de l'esperit crític i, com a derivació important, també contribueixen a destriar el gra de la palla i a impedir la proliferació de notícies falses. Des d'aquest punt de vista la ciència s'integra de manera radical amb la cultura, n'és una part substancial i conforma la nostra manera d'entendre i de veure el món.
Durant el curs s'analitzaran exemples de bones pràctiques en aquest àmbit, sobretot en el camp de l'art i la seva implicació amb la ciència. També es debatran fórmules d'implicació ciutadana en el camp científic i es visualitzaran polítiques reals d'acostament de la ciència a la ciutadania, des del punt de vista de la divulgació, de la participació i del reforçament del sentit crític. Al mateix temps s'estudiaran els mètodes de treball de l'art i de la ciència, així com els sistemes de col·laboració i els beneficis i reptes que comporten. Però a més, ens endinsarem en el programa Arts at Cern, del Centre Europeu per a la Investigació Nuclear, situat a Ginebra, on tenen lloc residències artístiques a la investigació i l'art, tot realitzant una apassionant imbricació entre artistes i físics de partícules. En resum: aquest curs és una gran oportunitat per veure com la ciència i la cultura estan molt més a prop que no sembla a primera vista. I també permetrà tenir contacte amb experiències reals en aquest àmbit, dutes a terme amb èxit.
Programa
4 de maig
10:00 - 11:30 h: Presentació del marc general. Exemples concrets de confluència entre art i ciència. Mètodes de treball d’art i ciència. La col·laboració: beneficis i reptes
11:30 - 12:00 h: Debat sobre els models de col·laboració
6 de maig
10:00 - 11:30 h: Relacions entre les arts i la cultura: una conjunció fructífera. El CERN de Ginebra i els programes de confluència entre les arts i la ciència de partícules.
11:30 - 12:00 h: Recapitulació: vies de col·laboració en la confluència de l’art i la ciència. Debat final.
Docents
Josep Perelló
Catedràtic al Departament de Física de Matèria Condensada de la Universitat de Barcelona i investigador del Universitat de Barcelona Institut of Complex Systems (UBICS). El 2013, crea OpenSystems-UB i treballa des d’aleshores en projectes de ciència ciutadana de temàtica social o socio-ambiental. Ha impulsat i coordinat fins el 2018 l’Oficina de Ciència Ciutadana. Actualment coordina el projecte europeu CoAct (Co-dissenyant la ciència ciutadana social per a l’acció col·lectiva).
Mónica Bello
Comissària i historiadora de l'art. Dirigeix el programa Arts at CERN, dins el Centre Europeu per a la Investigació Nuclear de Ginebra, a Suïssa. En aquest àmbit té cura de residències artístiques i de comissions d'art, que reflexionen les interaccions entre les arts i la ciència. També va ser la directora artística de Vida, fins al 2015, a la Fundació Telefónica. Igualment, dirigí el Laboral Centre d'Art de Gijón. Ha estat també comissària d'exposicions i participa en diversos equips d'assessorament.
En aquesta intervenció, a la Cátedra Acciona, Mónica Bello ens parla de les relacions entre art i ciència, cultura i coneixement. I aquí podeu veure Josep Perelló tot parlant de tecnologies de participació guiades per ciència ciutadana.
(PREINSCRIPCIONS TANCADES)