13/11/2024 12:06 h.

Noves tecnologies per dinamitzar el comerç de proximitat

Comparteix

Imatge: Diputació de Barcelona

Imatge: Diputació de Barcelona

Les noves tecnologies avancen a un ritme frenètic, i amb elles es creen nous hàbits i noves maneres de consumir. Si el comerç de proximitat vol competir-hi amb èxit, no ha de parar de reinventar-se i s’ha d’adaptar als reptes que apareixen any rere any. Us convidem a descobrir algunes d'aquestes propostes.

 

 

Breu introducció
Des de fa dècades el comerç de proximitat ha d’afrontar reptes cada dia més complexos i potents. Tot va començar amb l’aparició de les grans superfícies comercials ubicades al bell mig de les ciutats, on en un sol edifici de diverses plantes es podia trobar pràcticament de tot. Després van venir les grans superfícies de venda ubicades als afores dels nuclis urbans, que podien oferir grans facilitats per aparcar i preus molt competitius dels seus productes. 

Paral·lelament, el que va començar com la venda per correspondència via catàleg en paper (especialment a França, amb revistes com La Redoute), va acabar esdevenint el que ara és la venda en línia, amb lliurament a domicili, sense necessitat de cap botiga física, i on només calen grans espais d’emmagatzematge i distribució. Tot plegat implica una gran competència per al comerç de barri de tota la vida. 

Conscients de les noves realitats, el comerç de proximitat s’ha hagut d’anar adaptant oferint propostes, posant èmfasi en el tracte personalitzat i proper, en la singularitat dels seus productes, en el seu rol cohesionador de la vida social del barri...

Per la seva banda, les administracions públiques aporten també des de fa dècades el seu suport tècnic i econòmic per mantenir activa i dinàmica una activitat essencial per a la vida econòmica i social dels nostres barris. 

Tanmateix, les noves tecnologies avancen a un ritme frenètic, i amb elles es creen nous hàbits i noves maneres de consumir. Si el comerç de proximitat vol competir-hi amb èxit, no ha de parar de reinventar-se i s’ha d’adaptar als reptes que apareixen any rere any. 


Videojocs al restaurant
Les noves tecnologies poden donar un cop de mà innovador i força atraient entre un públic cada dia més ampli. Així, per adaptar-se als nous temps, a les noves tendències i a la demanda d’una població cada dia més habituada a viure envoltada de pantalles, ha sorgit la iniciativa de proposar pantalles amb videojocs i videoconsoles gratuïtes en alguns establiments de restauració.  

Els consumidors hi van a prendre alguna cosa mentre es distreuen una estona amb els jocs, però també hi van a dinar, berenar o sopar. La pantalla de jocs és el centre d’atracció. Poden jugar en solitari, en parella o amb una colla d’amics. Els àpats adquireixen llavors un to divertit i emocionant. Un ambient distès i jovial mentre es dina o se sopa. 

Com que el joc —com les pantalles— és addictiu, es va consumint mentre es juga, mentre dura la partida, mentre es comença una altra partida, mentre es pren la revenja... 

El restaurant esdevé un centre de trobada que aporta una dimensió més al negoci, que en principi era només de restauració. Les noves tecnologies ho fan possible. 


Pantalles publicitàries
Els aparadors són l’espai on s’exposa una part del contingut de l’establiment comercial. Són l’espai que té per funció no només mostrar què s’hi ven sinó també incitar a entrar-hi per descobrir-ne la resta. Un aparador és tot un repte a la creativitat i al neuromàrqueting. 

En aquest àmbit, les noves tecnologies poden aportar un nou element, molt més dinàmic i atractiu, a l’hora de mostrar i incitar la possible compra. La pantalla pot ocupar només una part de l’aparador i deixar l’altra part per a l’exposició tradicional. Ha d’estar situada en un lloc estratègic, en funció del lloc per on arriba la majoria de possibles consumidors, o de quin angle de visibilitat té. 

En ser activa, la pantalla pot oferir una àmplia mostra del que s’ofereix a l’establiment comercial, pot actuar com un anunci publicitari de la televisió. La seva funció és posar en relleu tant com sigui possible el potencial de la botiga. Fer somiar. Oferir noves experiències de compra i de consum. Només cal entrar-hi per descobrir el que apareix a la pantalla, per tenir accés a tot el que proposa la pantalla. És una publicitat dinàmica i permanent. 

Es pot aplicar a tota mena d’establiment comercial, vengui el que vengui. Les seves possibilitats són múltiples. Es tracta de saber-les explotar de la millor manera possible. 


Codis QR
La proposta de codis QR que es presenten als aparadors permet tenir una informació completa del producte que es promociona. Qui n’estigui interessat només l’ha d’escanejar i, quan tingui de temps, esbrinar quina és la informació que conté. De fet, la podrà consultar tantes vegades com vulgui, es trobi on es trobi. 

El codi QR pot contenir tot el que l’emprenedor comercial vulgui promocionar, i així donar una visió àmplia i detallada de la seva oferta. Tot en un sol clic. 

Aquests codis es poden adaptar a tota mena d’establiment, d’oferta i de mercaderies. Com que tothom disposa d’un telèfon mòbil, són accessibles a tots els segments de la població. 


Ulleres 3D
Són una manera lúdica i interactiva de descobrir un món real o virtual, a través de la qual es pot presentar de manera molt amena tota la informació que es vulgui.

Es poden fer viatges virtuals en tres dimensions a indrets actuals o del passat, o fins i tot imaginaris... Es pot descobrir com s’han elaborat les mercaderies que s’ofereixen a l’establiment comercial, com si realment s’estigués visitant l’indret físicament, sense moure’s de lloc. Els coneixements i les explicacions permeten fer viatges virtuals en tres dimensions on es vulgui, descobrir l’interior de la botiga, com s’han elaborat les mercaderies que s’hi venen, com queda posat un vestit exposat, com es cuina un plat dels que s’ofereixen o com era el barri on ara es troba la botiga.

Són un reclam garantit per entrar en un establiment comercial, i de pas, descobrir el que s’hi ofereix. 


Fàcilment aplicables
Cada establiment comercial pot adaptar-se per incloure les noves tecnologies  entre la seva oferta o com a element d’atracció. No es tracta de substituir les campanyes de dinamització habituals per unes noves actuacions de dinamització, sinó de potenciar-ne la complementarietat. 
La diversitat de possibilitats que ofereixen les noves tecnologies és tan àmplia que ben segur que cada botiga podrà trobar la que millor s’adapta a les seves característiques. Tot plegat constitueix un suport més. 

La clau és innovar constantment i impulsar propostes inèdites, que atreguin el públic i fidelitzin la clientela.