Espai web Life-eCoadapt50
Desembre 2024 - Núm. 2

Life eCOadapt50

COcreem adaptació

Life_eCOadapt50

eCOadapt50 AL TERRITORI

Associació Leader Ponent: Els territoris de Ponent treballem de manera participada envers l’adaptació

Paisatge de Ponent. Autor: Jordi Clariana

Paisatge de Ponent. Autor: Jordi Clariana

Com a grup d’acció local, l’Associació Leader de Ponent treballem a les comarques de l’Urgell, el Pla d’Urgell, el sud del Segrià i les Garrigues per al seu desenvolupament rural. La idea de formar part del projecte ens va semblar engrescadora des de l’inici, ja que encaixa molt bé amb la manera transversal que tenim de treballar l’estratègia de desenvolupament local, full de ruta de l’entitat per actuar al territori en un període concret.

El projecte Life eCOadapt50 ens ha permès incidir en treballar de manera consensuada i participativa mitjançant els living labs, o tal com les anomenem nosaltres, taules de treball. Aquesta eina ens permet acostar el projecte al territori i que els agents locals en puguin ser part implicada. En el nostre cas, ja disposàvem de taules de treball sectorials; una relacionada amb els espais naturals de Ponent, en part vinculada al turisme, una de transició energètica i un altra de gestió forestal, on hem aprofitat per COcrear i treballar accions d’adaptació al canvi climàtic en els diferents sectors. Afegir també que en el marc del projecte vam crear la taula sectorial agroramadera  i va ser tot un èxit!

Pel que fa als agents de coneixement implicats en les diferents taules hi trobem tècnics, administracions públiques, pagesia, associacionisme i ciutadania, fet que aporta una gran quantitat de punts de vista i qualitat al projecte. Per això creiem necessari que el punt de trobada de tots els sectors sigui el living-lab general; és en aquest espai on es prioritzen les accions que  s’executaran  a la zona amb una valoració qualitativa de les accions presentades, que prèviament es valoren a les taules sectorials.

 A més, les taules han servit per presentar algunes accions que s’estaven creant al territori als agents clau i donar l'oportunitat de millorar-les i sumar-hi. Un exemple és el de la xarxa de sensors agroclimàtics, prevista per desenvolupar amb agricultors ecològics de Ponent. Es tracta d’una acció que pretén recollir informació en finques amb diferents cultius i pràctiques agrícoles per avaluar diferents sistemes de reg, de gestió dels cultius i de les seves cobertes vegetals. D’aquesta manera es vol proporcionar eines a la pagesia per fer front als canvis que estan afectant els cultius a causa del canvi climàtic com són l’increment de les necessitats de reg, la pèrdua de zones agrícoles òptimes o la reducció de la disponibilitat d'aigua.

Un altre exemple és l'acció del BioCarbó, el carbó que no crema. Aquest projecte, impulsat des de municipis del sud del Segrià, té l’objectiu de gestionar i aprofitar les restes de poda agrària i de la gestió forestal de la zona per crear biocarbó amb l'ajuda d’un forn mòbil. Aquest projecte vol donar resposta a diverses problemàtiques com són la falta de gestió de les finques forestals, dificultats en la gestió de les restes de poda agrària, l’alt cost econòmic del transport de les restes vegetals i la reducció de disponibilitat d’aigua i de carboni que estan patint els sòls, sobretot agrícoles. A més, també es vol recollir localment les restes vegetals per transformar-les en biocarbó; un material que actua com una esponja als sòls, millorant-ne la capacitat de retenció d’aigua i nutrients i ajudant a estructurar-lo, a més de molts altres beneficis. 

Fins al moment, s'han aprovat quatre accions i estem treballant amb algunes més que han sorgit gràcies a les taules de treball sectorials. La valoració dels participants ha estat molt positiva i totes les parts estan posant molta il·lusió amb el projecte, ja que el veuen una oportunitat d’invertir en el territori i fer proves pilot que després es poden fer extensives a altres zones. Tanmateix, el gran nombre de socis, la metodologia de treball basada en el consens i la necessitat de buscar cofinançament han generat un començament lent del projecte. Tot i tractar-se d’un projecte de vuit anys, és necessari començar a implementar accions i veure’n els resultats. Com a grup, també valorem molt positivament l’alta participació que hi ha hagut a les diferents taules i la gran varietat de projectes que s’estan proposant.

Marta Satorres Salvadó

Tècnica de projectes de cooperació.

Associació Leader de Ponent

Newsletter: COcreem adaptació
Newsletter number: #2 - Desembre 2024