Acte de lliurament del premi de teatre Frederic Roda 2022

Comparteix
15/12/2022 13:15

Can Serra, seu de la Diputació de Barcelona (Rambla de Catalunya, 126) de Barcelona

La Diputació de Barcelona dona a conèixer el guanyador de l’edició del Premi Frederic Roda de Teatre 2022, organitzat juntament amb l'Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB), dotat amb 8.000 euros i l’edició del text, per a Víctor Borràs Gasch amb l’obra “Els ossos de l'irlandès”.

www

Es tracta d’un text que explica la història de l’amistat trencada de tres amics que passats vint anys, en un dia de pluja, veuen com la terra torna a la superfície tot el que voldrien que seguís enterrat. Segons el jurat es tracta d’una obra “molt original, ben ambientada i que manté el suspens, donant un gir inesperat al final”. El jurat ha destacat que l’humor negre i les escenes d’acció fan l’obra interessant per atraure el públic jove al teatre.

Víctor Borràs Gasch és llicenciat en Art Dramàtic (1999) i postgraduat en Pedagogia Teatral (2010) a l’Institut del Teatre. Ha realitzat tota la seva carrera professional dins del col·lectiu Teatre Nu, primer com a actor i des del 2006 com a director, autor i dramaturg dels espectacles de la companyia. Destaquen «Kàtia» (2018), Premi Xarxa Alcover 2018; «Teatre Arrossegat de Catalunya» (2017); «Maure el Dinosaure» (2016); «Mrs. Brownie» (2015), Premi Públic Pom d’Or; «Raspall» de Pere Calders (2012), nominat als Premis Butaca com a millor espectacle familiar; «Avi Ramon» (2009); «Somnis d’Alícia» (2007) i «La Lluna d’en Joan», de Carme Solé Vendrell (2006). És autor també de «La lleugeresa i altres cançons», coescrita amb Ivan Benet; «No ens tornarem a veure» i «La dona del tercer segona», estrenada al Festival Grec 2021.

El premi Frederic Roda

El Premi Frederic Roda es va crear l'any 2014 en memòria de qui fou una de les personalitats més influents en la vida teatral catalana, cofundador de l’Agrupació Dramàtica de Barcelona, sotsdirector de l’Institut del Teatre, actor, director, pedagog, dinamitzador i crític teatral.

L’any 2018 la Diputació de Barcelona va donar un nou impuls a aquest certamen que s’ha consolidat com un dels referents de l’escena catalana, amb obres premiades que s’estrenen cada temporada.

L’any passat el premi va ser per a «Lo cutrisme» de Cecília Navarro, mentre que el 2020 el premi es va atorgar a «Negatius» de Sílvia Navarro Perramon, text que es va estrenar a la sala Flyhard els mesos de setembre i octubre de 2022 en coproducció amb el Festival Grec Barcelona i que actualment està en gira. El 2020 també es va convocar un segon premi extraordinari, en suport al sector cultural afectat pel context generat per la pandèmia de la COVID-19, que va ser per a «Quan els llops udolen» de José Ignacio Garzón, que es va representar el gener de 2022 a la sala Badabadoc de Barcelona.

El premi de l'any 2019 es va concedir a «Rita» de Marta Buchaca, que es va estrenar a la Sala Beckett l'octubre del mateix any, i que va fer gira per Catalunya i es va representar a Madrid. L’obra es va tornar a programa a Barcelona, a La Villarroel, el maig de 2022.

L'any 2018 guanya el premi l'obra «Lamarr: natura morta» de Carles Batlle, que va ser representada entre novembre i desembre de 2020 al TNC, dirigida per Sergi Belbel.

Els guardonats de la primera època van ser Lluïsa Cunillé per «Boira», l’any 2014, i David Plana per «Els encantats», juntament amb Josep Maria Miró per «La travessia», l’any 2015.

Place