El perfil més habitual de les persones ateses pel Servei Local de Teleassistència és el d’una dona de més de 85 anys que viu sola. Foto: Diputació de Barcelona

18/12/2024 09:45 h

Sostenibilitat social

Mig centenar de persones contacten cada dia amb el servei de Teleassistència perquè se senten soles

La solitud no desitjada és una de les grans problemàtiques socials que afecta la gent gran a Catalunya, especialment entre les persones que viuen soles o que no tenen una xarxa de suport familiar o social. Una problemàtica que s’accentua especialment durant les festes nadalenques. Per ajudar a reduir aquest sentiment de solitud, el Servei Local de Teleassistència (SLT) de la Diputació de Barcelona ofereix un servei de companyia i suport emocional.

Segons les dades del servei, cada dia es reben al voltant de mig centenar de trucades de persones que simplement volen parlar amb algú. Aquestes converses, que sumen unes 17.500 trucades anuals, són una eina fonamental per combatre la solitud.

El servei ofereix un espai on les persones ateses poden expressar les seves preocupacions, parlar sobre la seva vida quotidiana o simplement xerrar una estona amb una persona que les escolta de manera atenta.

A més, amb l’arribada de les Festes de Nadal, el servei activa, a través del programa ‘Parlem de...’ de trucades preventives, una campanya específica per acompanyar la soledat en aquestes dates assenyalades. Les trucades felicitant el Nadal es fan a aquelles persones que no tenen xarxa familiar i/o social.

El Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Barcelona proporciona atenció domiciliària les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any a persones grans, amb discapacitat  o dependents. Es va crear el 2005 gràcies a la col·laboració entre la corporació i els municipis de la província, i a l’actualitat atén gairebé 116.000 persones que viuen situacions de risc per raons d’edat, salut o dependència.

Des d’inicis d’any, el servei ha atès al voltant de 700.000 trucades i n'ha emès prop d’1,6 milions. El perfil més habitual de les persones ateses és el d’una dona de més de 85 anys que viu sola. En aquest context, el servei no només proporciona suport davant situacions de risc, sinó que també serveix com a font d’acompanyament emocional.

Amb el temps, el SLT ha evolucionat per convertir-se en un servei més proactiu, anticipant-se a les necessitats de les persones usuàries, mitjançant trucades de seguiment i consells personalitzats.

També ajudarà en aquest aspecte el procés de digitalització del servei, que s’està portant a terme des del 2021 amb el suport del fons Next Generation de la Unió Europea (NGEU), amb l’objectiu d’avançar cap a la teleassistència predictiva i cognitiva, capaç de predir necessitats i situacions de risc.

Prop de mig miler de persones ateses a través del programa Nexes contra la solitud no desitjada

A més de l’atenció a través del SLT, la Diputació de Barcelona impulsa el programa Nexes contra la solitud no desitjada, amb entrevistes en profunditat, activitats socials i programes de participació comunitària per connectar les persones grans amb el seu entorn i fomentar les relacions interpersonals. Aquest programa inclou trucades de seguiment regulars i tallers per a la millora de les habilitats socials, i ha esdevingut una eina essencial per reduir la sensació d’aïllament.

Nexes s’adreça a persones majors de 65 anys que el serveis socials ja han detectat a través de la teleassistència o del SAD, o a partir d’altres serveis públics (com el CAP de salut o els Casals de Gent Gran), o del padró municipal. En tots els casos, des de l’ajuntament s’informa a la persona i se li proposa la participació en aquest programa que facilita suport i acompanyament per millorar el seu benestar.

El programa va néixer en el marc del projecte transformador Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat. Es va desenvolupar en fase pilot durant els anys 2021 i 2022, arran de la pandèmia de COVID, en cinc ens locals (Mataró, Viladecans, Igualada, Mancomunitat la Plana i Olivella amb el Consell Comarcal del Garraf). Llavors es va confirmar que el programa va reduir un 18% la sensació de soledat.

Actualment, forma part del Catàleg de serveis de la Diputació de Barcelona, i aquest any ha beneficiat prop d’una vintena d’ens locals (5 consells comarcals, 1 consorci i 13 ajuntaments), amb un pressupost per a la seva implementació de 242.655 euros.

En la seva primera edició, gairebé 500 persones majors de 65 anys han estat beneficiàries del programa; majoritàriament dones (75%), amb una mitjana d’edat de 79 anys, estudis primaris i que viuen soles.

S’han fet al voltant de 60 tallers organitzats per professionals del programa Nexes i 107 per part d’agents comunitaris dels municipis.

Tant les persones beneficiàries com els agents socials han valorat molt positivament el programa (amb una puntuació de 8,5 i 7,5 respectivament) i han apreciat especialment el suport personalitzat i l’oportunitat d’integrar-se en la comunitat i ampliar les seves relacions interpersonals.

A l’inici del programa, la meitat de les persones presentaven indicadors suficients de soledat moderada i un terç de soledat severa o molt servera. L’impacte positiu del programa l’evidencia el fet que les persones participants han pogut reduir una mitjana de l’11% del nivell de soledat inicial. Aquesta reducció ha sigut més significativa quan la intervenció amb la persona s’ha allargat més mesos.

Actualment, s’està treballant en una nova edició del programa, en la qual participen una vintena d’ens locals i amb la previsió d'arribar a 800 persones grans més per acompanyar-les i minimitzar el sentiment de soledat que puguin estar patint.

Aquests programes i serveis de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible  (ODS) número 3 “Salut i benestar" i 10 “Reducció de les Desigualtats”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.


 

Share