X Trobada d'Estudiosos de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

Comparteix
22/11/2022 - 23/11/2022 10:00

Biblioteca Salvador Vives Casajuana de Sant Vicenç de Castellet

La X Trobada d’Estudiosos del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, en la que també es commemorarà els 50 anys de la creació del parc natural, presentarà un total de 57 comunicacions sobre diferents estudis i recerques d'aspectes històrics i naturals al voltant d'aquest espai natural.

La creació com a Parc Natural de l'Estat va ser el 24 de juliol de 1972, impulsat per la Diputació de Barcelona, a partir d’una resolució del Ministeri de la Vivenda basada en la legislació urbanística vigent per un conjunt inicial de 2.655 hectàrees protegides.

La Diputació de Barcelona havia iniciat la protecció de Sant Llorenç del Munt i l'Obac l’any 1969 pels valors singulars del paisatge, però també per avortar operacions urbanitzadores que s’enfilaven pels seus vessants. Aquest impuls responia també a les peticions que arribaven des de la societat civil, especialment dels grups excursionistes locals.

Aquesta commemoració dels 50 anys del Parc es centrarà en la taula rodona de dimarts 22, moderada pel diputat d'Espais Naturals i Prevenció d'Incendis Forestals, Valentí Junyent, en la que hi participaran l'excap de Servei de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, Joan Ignasi Castelló; l'exalcalde de Mura, Martí Perich Singla; el president del Centre Excursionista de Terrassa, Xavier Busom; el president de la Secció de Natura de la Unió Excursionista de Sabadell (UES), Francesc Macià; i la professora de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, Núria Bonada.

10 anys de trobades d'estudiosos

Després de la seva creació, el 1987 va tenir lloc a Matadepera la primera Trobada d’estudiosos, en la que es va comprovar l’interès que aquest espai natural desperta entre la societat i que es posà de manifest en el gran nombre de treballs de recerca i estudis que s’hi van presentar i que s’ha anat repetint en les següents edicions.

En aquesta desena edició de la Trobada d’estudiosos, al llarg dels dos dies s’hi presentaran 57 comunicacions, distribuïdes en 19 sobre fauna, 14 sobre història, vuit d’ecologia, sis d’ús públic, cinc de vegetació, quatre de gestió i una d’hidrologia. 

Com a novetat, les sessions d’aquesta edició es podran seguir tant de forma presencial com telemàtica, amb retransmissió en directe via streaming a través del canal Youtube de la Xarxa de Parcs Naturals.

Les comunicacions presentades en les anteriors trobades d’estudiosos es poden consultar al catàleg col·lectiu de la xarxa de centres de documentació de la Xarxa de Parcs Naturals.

Place