16/03/2018 16:49 h.

Anàlisi dels hàbits de consum i compra de l'Alt Penedès

Comparteix

Anàlisi dels hàbits de consum i compra de l'Alt Penedès

Anàlisi dels hàbits de consum i compra de l'Alt Penedès

El diputat de Comerç, Isaac Albert, va participar ahir a la presentació dels resultats de l'estudi elaborat per la Diputació de Barcelona sobre els hàbits de consum i compra dels habitants de l'Alt Penedès. El treball, presentat a la seu del Consell Comarcal, analitza els hàbits de compra de les llars de la comarca en aspectes com el lloc i la tipologia d’establiments on es fan les compres, la freqüència amb què es compra, els fluxos, els comportaments i les motivacions per realitzar compres fora del nucli de residència.

 

El diputat va explicar que la Diputació té previst repetir anualment aquesta enquesta a les llars per poder comparar les dades i analitzar les dinàmiques territorials. També va informar que la Diputació està duent a terme proves pilot per afinar la metodologia que els permeti elaborar i mantenir actualitzat un cens d’establiments comercials de les comarques de la demarcació. L’objectiu de tota aquesta recollida d’informació i de l’anàlisi posterior de les dades obtingudes és dotar els ajuntaments d’informació objectiva que els permeti adoptar decisions en l’àmbit del Comerç i el Consum més ben fonamentades.

En les conclusions de l’estudi sobre l’anàlisi dels hàbits de consum i compra de l’Alt Penedès s'observa que els comportaments són molt similars a tota la comarca i només es diferencien respecte d’altres comarques pel que fa a la varietat de l’oferta comercial i d’oci; els productes quotidians es compren majoritàriament al municipi de residència, però hi ha fugues de compra en els productes d’equipament de la persona i de la llar; l’alimentació fresca es compra per igual a les botigues de barri, als mercats municipals i als supermercats, i el pes de les compres per internet és lleugerament inferior al de la resta de comarques.

Són destacables algunes de les dades recollides com ara: la bona valoració que els compradors de la comarca fan de la professionalitat dels venedors (per sobre de la mitjana) i de la qualitat dels productes, que esdevenen dos importants criteris de selecció dels establiments; la capacitat de retenció dels mercats municipals i dels mercats de venda no sedentària (“mercadillos”), on es compren molts productes d’ús quotidià de tot tipus, i la importància d’obrir els dissabtes a la tarda en el cas dels establiments dedicats a la venda de productes no alimentaris.