13/03/2018 16:57 h.

Les xarxes, instruments clau per a l’apoderament dels centres educatius

Comparteix

Jornada Del currículum competencial a la transformació educativa

Jornada Del currículum competencial a la transformació educativa

“Les xarxes són instruments clau per a l'apoderament dels centres educatius i dels seus docents que possibiliten aprenentatges de qualitat per a tothom. Unes xarxes que han de compartir una mirada global de canvi, i créixer des del compromís i la interacció amb els centres, docents i agents educatius, i des de la vinculació amb el seu entorn”. Aquesta ha estat una de les conclusions de la jornada “Del currículum competencial a la transformació educativa” que ha tingut lloc avui al CosmoCaixa de Barcelona.

 

El diputat d’Educació de la Diputació de Barcelona, Rafael Homet ha moderat la taula rodona “El treball en xarxa per la transformació educativa” on s’ha debatut entorn les diferents xarxes existents avui, algunes de les quals promogudes o amb el suport de la corporació, com les Xarxes Locals Escola Nova 21 i la Xarxa Aliança Educació 360.

A la taula rodona han intervingut Carles Barba per l’Aliança Educació 360, Boris Mir per l’Escola Nova 21, Marta Comas per Xarxes per al Canvi, Maria Ojuel de Xarxa de Competències Bàsiques, Josep Plancheria de la Xarxa Acords de Coresponsabilitat, Joana Ferrer de la Xarxa d’Orientació Educativa i Pilar Gargallo de la Xarxa d’Escoles Públiques Inquietes del Garraf.

La jornada ha comptat amb la participació de la directora de l’International Bureau of Education de la UNESCO, la Dra. Mmantsetsa Marope, que en la seva conferència inaugural ha plantejat la importància de repensar avui el propòsit de l’educació i l’organització de l’aprenentatge, i ha proposat que es promoguin canvis en els sistemes educatius per adoptar currículums competencials que transformin realment l’experiència d’aprenentatge dels infants i joves.

És en aquesta línia que ha anat l’altra de les principals conclusions de la jornada: “cal apostar per un currículum competencial que possibiliti la formació integral de la persona per canviar les pràctiques d'aprenentatge i avaluació, capacitar els docents actuals i futurs amb les competències necessàries, i superar les eines tradicionals de la gestió educativa”.

La trobada ha estat organitzada conjuntament pel Centre UNESCO de Catalunya, la Fundació Jaume Bofill, l’Associació de Mestres Rosa Sensat, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, el Consorci d’Educació de Barcelona, el Departament d’Ensenyament i la Diputació de Barcelona. La clausura de la jornada ha estat a càrrec del president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent.