Espai de la Xarxa de Serveis Locals d'Habitatge: “La Llei 1/2022 per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge"
Presentació
El passat 23 de febrer de 2022 el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei 1/2022, de 3 de març, de modificació de la la Llei 18/2007, la Llei 24/2015 i la Llei 4/2016 per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge, coneguda popularment com llei antidesnonaments.
Aquesta disposició normativa amb rang de llei recupera part dels articles del Decret Llei 17/2019, de 23 de desembre, de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge que el Tribunal Constitucional va declarar nuls en sentència dictada en data 23 de febrer de 2021. De fet, el Decret Llei 17/2019 ampliava mesures ja contemplades a la Llei 24/2015, de 29 de juliol, de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica i de la Llei 4/2016, de 23 de desembre, de mesures de protecció del dret a l’habitatge de les persones en risc d’exclusió residencial.
Com a mesures que introdueix la nova llei d’enguany en destaquen:
- Consideració de gran tenidor de tota persona jurídica propietària de més de deu habitatges.
- Oferiment d’un lloguer social obligatori per part de l’arrendador abans d’iniciar el procediment judicial de desnonament si l’arrendatari es troba en situació de vulnerabilitat, inclosos els casos d’ocupació sense títol habilitant (en aquest últim cas, només en el supòsit que l’arrendador sigui un gran tenidor).
- Renovació obligatòria dels contractes de lloguer social a la finalització del mateixos quan el propietari és un gran tenidor i si persisteix la situació de vulnerabilitat de l’arrendatari.
- Possibilita l’expropiació forçosa d’habitatges per incompliment de la funció social de la propietat, incloent la desocupació permanent de l’immoble durant més de dos anys (en determinats supòsits).
Donada la rellevància de les mesures adoptades i la confusió que pot existir entre aquestes normes jurídiques i les disposicions legislatives conjunturals i d’emergència, adoptades tant per l’Estat com per la Generalitat de Catalunya, per fer front a les situacions de vulnerabilitat residencial derivades de la crisi econòmica motivada per la COVID-19, considerem oportú programar aquesta edició dels Espais de la Xarxa de Serveis Locals d’Habitatge.
Destinataris
La sessió està dirigida als tècnics dels serveis d'habitatge dels ens locals que estan adscrits a la Xarxa de Serveis Locals d'Habitatge així com al personal del Servei d’Intermediació en Deutes de l’Habitatge (SIDH).
Programa
09.30-10.30 | La Llei d’ampliació de mesures urgents per fer front a l’emergència habitacional Sílvia Grau Fontanals, directora Operativa d’Actuacions d’Urgència en matèria d’Habitatge. Agència de l’Habitatge de Catalunya. Èric Berga Gilabert, advocat de la Direcció Operativa d’Actuacions d’Urgència en matèria d’Habitatge. Agència de l’Habitatge de Catalunya. |
10.30-11.30 | Torn de debat i preguntes |
Inscripcions
La sessió es realitzarà en format videoformació mitjançant la plataforma ZOOM. Podeu fer efectives les vostres inscripcions dins el dia 1 d’abril de 2022. Per a formalitzar la vostra inscripció cal prémer l’enllaç corresponent:
·Personal al servei d’entitats locals de la demarcació de Barcelona cliqueu al següent enllaç.
·Personal assessor del SIDH cliqueu al següent enllaç.
La confirmació de la inscripció per part de la Diputació de Barcelona es farà per correu electrònic. Per motius logístics i de dinàmica de la sessió el nombre de places és limitat. Les sol·licituds seran ateses considerant l'adequació del perfil dels demandants i l'ordre de presentació de les sol·licituds. Per afavorir la participació del màxim d'assistents es podrà limitar l'assistència al curs a una persona per ens local. L'organització es reserva el dret a fer canvis en la programació establerta.