15/03/2021 12:12 h.

Participem al Congrés de Polítiques Locals LGTBI a Mataró

Comparteix

La diputada de Polítiques d’Igualtat de la Diputació de Barcelona, Alba Barnusell i Ortuño, va inaugurar de forma virtual  el passat 25 de febrer el Congrés de Polítiques Locals LGTBI

Organitzat per l’ajuntament de Mataró en el marc de la Xarxa de Municipis LGTBI de Catalunya. L’acte inaugural va comptar també amb la presència de Mireia Mata i Solsona, directora general d'Igualtat de la Generalitat de Catalunya, Marisa Merchán, Regidora d’Igualtat, Feminisme i LGTBI de l’Ajuntament de Mataró i David Bote i Paz alcalde de la ciutat. Per part de la Diputació de Barcelona Alba Barnusell i Ortuño va voler destacar la importància de que els pobles i ciutats impulsin polítiques LGTBI, “fent xarxa amb totes les entitats, municipis i institucions és com avancem amb les polítiques LGTBI” i va emfatitzar que des de la Diputació de Barcelona treballem perquè “tots els pobles i ciutats siguin espais compromesos amb els drets de les persones LGTBI i que totes les persones puguin viure la seva orientació afectiva, sexual i de gènere d’una forma lliure i plena”.

El Congrés va tenir com objectius principals continuar amb l’impuls de les polítiques LGTBI des de l’àmbit local, així com situar l’eix temàtic del Congrés en els reptes de la infància i l’adolescència en relació a la diversitat sexual i de gènere. Tanmateix, la proposta va comptar amb persones expertes en la promoció de la diversitat de gènere a l’escola infantil i en l’acompanyament dels adolescents LGTBI. En la mateixa línia, la trobada també va incidir en dos temàtiques més: la visibilització de la realitat de les persones intersex amb la diversitat del desenvolupament sexual i el treball per erradicar els estigmes i prejudicis associats i  l’avaluació de les polítiques públiques feministes i LGTBI.

Cadascuna d’aquestes temàtiques va tenir una taula rodona on es va poder abordar i aprofundir en les qüestions més rellevants. Concretament la taula d’avaluació de les polítiques públiques feministes i LGTBI, moderada per l’Alfred Matamala i Xicota tècnic de l’Oficina de les Dones i LGTBI de la Diputació de Barcelona, va aglutinar des de la importància d’avaluar les polítiques públiques fins mostrar dues bones pràctiques del territori. Per una banda, l’Eva Alfama Guillen va fer un marc general al voltant de la importància d’avaluar les polítiques públiques feministes i LGTBI, l’Andreu Agustín Andrés va mostrar com es va avaluar el primer –i pioner a tot l’estat- Pla LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, així com algunes reflexions al volant de l’obertura i funcionament del Centre LGTBI de la ciutat de Barcelona i, finalment, la Maria de la Fuente Vázquez va presentar l’estructura i els principals indicadors utilitzats per part de l’Observatori de Gènere de l’Ajuntament de Mataró.

Per altra banda, el Congrés va comptar amb un seguit d’activitats complementàries dels àmbits de l’educació, la cultura i la intervenció social amb l’objectiu d’aterrar els continguts treballats durant el Congrés.

Així es va portar a terme un seminari virtual (sobre diversitat de gènere a l’escola infantil a càrrec d’Abel Huete i Miquel Missé (membres de Caleidoscopio), una segona trobada virtual amb adolescents LGTBI organitzada per l’Espai Diversxs de Mataró, el Projecte OASIS i el Grup de joves LGTBI de Terrassa i, finalment, el Teatre Monumental de Mataró va acollir la presentació de 4 actuacions teatrals sobre la temàtica.

El Congrés va tenir una assistència de 170 persones, 72 municipis catalans i dos de la resta de l’estat com Bilbao i A Corunya. Finalment, el Congrés es va poder seguir en directe des de Mataró Audiovisual i per mitjà del Canal de Youtube de l’Ajuntament de Mataró.

 

Aquí els enllaços per visualitzar tot el Congrés:

https://youtu.be/eDnExPBaoQg (25 de febrer)

https://youtu.be/dLwaiMmvS3g  (26 de febrer)