Els ajuntaments dels municipis situats a la zona 2 han d’estimar la concentració de gas radó d’acord amb el Reial decret 1029/2022

Comparteix
Mapa del potencial de radó

12/11/2024

Mapa del potencial de radó

En aquesta pàgina podeu veure el visor del potencial de radó del SITAC (Sistema d'Informació Territorial d'Acció Climàtica) on es mostren els municipis de les zones 1 i 2.

El radó és un gas radioactiu que es genera de manera natural al sòl quan l’urani present en les roques es desintegra. Aquest gas es troba de forma natural en gran part de la província i constitueix la principal font de radioactivitat natural.

A l’aire lliure, el radó acostuma a tenir concentracions baixes i no representa un problema per a la salut. No obstant això, si queda retingut en espais tancats, es pot concentrar i superar els nivells recomanats. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), entre un 3 % i un 14 % dels casos de càncer de pulmó són atribuïbles al radó. Això el converteix en la segona causa de càncer de pulmó després del tabac, i la primera entre les persones no fumadores.

Per una banda, segons l’article 75 del Reial decret 1029/2022, de 20 de desembre, és obligatori estimar la concentració de gas radó als llocs de treball situats en planta sota rasant o planta baixa dels termes municipals d’actuació prioritària (municipis zona 2). Si es detecta una concentració superior al nivell de referència, s’hauran de prendre mesures per reduir-ne l’exposició.

Per l'altra, es fixa els nivells de referència per a l’exposició al radó en recintes tancats en 300 Bq/m³, en termes de la mitjana anual de concentració de radó en l’aire, tant per a habitatges o els edificis d’accés públic com per als llocs de treball, segons l'article 72 del RD 1029/2022.

La Diputació de Barcelona posa a disposició dels municipis el suport per a la realització d'estudis de radó mitjançant el Catàleg de serveis. El nom del recurs és Estudis de la qualitat de l'aire.

Enguany les dates del Catàleg de serveis s'avancen gairebé un mes respecte a la convocatòria anterior. Està previst que les sol·licituds es puguin enviar a partir del 3 de desembre i fins al 31 de gener de 2025.

Recordem que són termes municipals d’actuació prioritària contra el radó els classificats com a municipis de zona 2 a l’Apèndix B del Document Bàsic HS Salubritat - Secció HS 6, Protecció davant l’exposició al radó, aprovat pel Reial decret 732/2019, de 20 de desembre, pel qual es modifica el Codi Tècnic de l’Edificació, segons el projecte d’instrucció del Consejo de Seguridad Nuclear (CSN) de novembre de 2023.

Municipis de la zona 2
Alella
Arenys de Mar
Arenys de Munt
Argentona
Badalona
Bagà
Bigues i Riells del Fai
Cabrera de Mar
Cabrils
Caldes de Montbui
Caldes d'Estrac
Calella
Canet de Mar
Castellar de n'Hug
Dosrius
el Masnou
Figaró-Montmany
Fogars de la Selva
Gualba
Guardiola de Berguedà
la Garriga
la Roca del Vallès
l'Ametlla del Vallès
Llinars del Vallès
Malgrat de Mar
Martorelles
Mataró
Montcada i Reixac
Montgat
Montornès del Vallès
Òrrius
Palafolls
Pineda de Mar
Premià de Dalt
Sant Andreu de Llavaneres
Sant Cebrià de Vallalta
Sant Celoni
Sant Fost de Campsentelles
Sant Iscle de Vallalta
Sant Pol de Mar
Sant Sadurní d'Osormort
Sant Vicenç de Montalt
Santa Coloma de Gramenet
Santa Eulàlia de Ronçana
Santa Maria de Martorelles
Santa Maria de Palautordera
Santa Susanna
Teià
Tiana
Tordera
Vallgorguina
Vallromanes
Vilalba Sasserra
Vilanova de Sau
Vilanova del Vallès
Vilassar de Dalt