Creix l’espai verd als municipis, tot i els efectes de la sequera
02/04/2024
Carrer Septimània de Barcelona, maig 2021
El novembre del 2023 es van publicar els resultats de l’11a edició del Cercle de comparació intermunicipal de gestió sostenible del verd urbà, corresponent a l’exercici de l'any 2022, i que recullen la feina tècnica de 32 municipis que apleguen 1.724.165 habitants.
D'una banda, l’anàlisi dels indicadors del Cercle ha posat de manifest que la mitjana de la superfície d’espais verds per habitant, amb una xifra de gairebé 16 m²/habitant, manté una tendència ascendent en els darrers anys, tot i que encara hi ha marge de millora per assolir les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut.
De l'altra, els indicadors, a més a més, revelen una bona adaptació al marc del canvi climàtic, que es concreta en la utilització d’unes tècniques de poda menys intensa i més respectuosa amb la biologia i l’estructura dels arbres i, també, amb la implementació d’estratègies de renaturalització i increment de la biodiversitat.
Malauradament, en aquests resultats positius, cal afegir alguns canvis de tendència en els valors de consum d’aigua, que s’han vist afectats per la meteorologia càlida i seca dels anys 2021 i 2022 i l’aplicació de la Llei de Sequera. Malgrat que el consum d’aigua pel verd és només de 2 litres/habitant/dia, encara hi ha marge de millora per a la introducció de mesures d’estalvi i d’eficiència en el consum d’aigua. Així mateix, cal destacar que l’increment en l’ús de productes fitosanitaris que havia passat del 8,8 % el 2020 al 13,4 % el 2021 per l’increment de determinades plagues, ha baixat al 12,5 % el 2022 tot i la sequera.
Altres aspectes positius són l’increment de la despesa corrent municipal corresponent a l’àmbit del verd urbà i la millora progressiva de la incorporació de la dona al percentatge de llocs de comandament.
Podeu consultar tots els resultats de l'informe a la pàgina del cercle de verd urbà: https://www.diba.cat/web/mediambient/cercle/verd-urba