La implantació de la taxa de residus a la 6a Jornada «Els municipis i la gestió dels residus»

Comparteix
Enric Coll, cap de la Secció d’Educació i Participació Ambiental de la Diputació de Barcelona va moderar la jornada

07/11/2024

Enric Coll, cap de la Secció d’Educació i Participació Ambiental de la Diputació de Barcelona va moderar la jornada

La gestió dels residus és un dels grans reptes ambientals als quals s'enfronten els municipis, i cada vegada més ajuntaments busquen estratègies innovadores per reduir el seu impacte ambiental i millorar els processos de recollida, reciclatge i reutilització. En aquest context, la Diputació de Barcelona i la Fundació Fòrum Ambiental van organitzar la 6a Jornada «Els municipis i la gestió dels residus», una trobada de referència per a tècnics municipals, responsables polítics i experts del sector que es va celebrar amb l'objectiu de tractar monogràficament el repte de les taxes municipals de residus en el context del nou marc legal.

Així, dilluns 4 de novembre al matí, al voltant de 200 persones van omplir el Paranimf de l’Escola Industrial per tal d’entendre les implicacions del marc legal de la llei  en les ordenances fiscals municipals, d’una banda, i conèixer com alguns consistoris han incorporat models de taxes justes de residus.

A les 9.30 h, va arrencar la jornada amb la benvinguda institucional amb tres intervencions: Marc Serra, president delegat de l’Àrea d’Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació de Barcelona, que va demanar un minut de silenci per les víctimes del Dana abans de començar i va destacar que «el millor residu és el que no generem» i recordar que el 8 % dels pressupostos municipals es dediquen a la gestió de residus; Albert Planell Saurí, el nou director de l’Agència de Residus de Catalunya i Leandro Barquín, director de la Fundació Fòrum Ambiental.

A continuació, i abans de la pausa cafè, va tenir lloc la primera part del bloc legal del matí amb dues intervencions de personal de la Diputació de Barcelona: Conxita Vicaria Alloza, tècnica de l’Oficina Tècnica de Canvi Climàtic i Sostenibilitat, que va presentar els resultats del cercle de comparació intermunicipal de residus i Cristina Casablanca, gerent de l’Organisme de Gestió Tributària que va analitzar la situació jurídica actual de la taxa de residus.

Després de la pausa, Leandro Barquín va moderar les intervencions entorn la nova taxa de residus que ha de ser justa, específica, diferenciada i que cobreixi els costos. En primer lloc, Oscar del Amo, Subdirector general de Tributs Locals del Ministerio de Hacienda, va explicar el procés d’elaboració de la taxa i va donar una sèrie de recomanacions al respecte que podeu consultar en aquest enllaç. Després, Teresa Guerrero, Responsable del Departament de Foment de la Recollida Selectiva a l’Agència de Residus de Catalunya, va exposar de manera molt pedagògica i pràctica la necessitat d’avançar cap a models de taxa justa vinculada als sistemes de recollida selectiva d’alta eficiència (porta a porta i contenidors tancats amb control d’accés), on és bàsic explicar-li-ho a la ciutadania perquè la seva implantació sigui un èxit.

Finalment, personal tècnic municipal de Manlleu, Bages, Mataró, Santa Coloma de Cervelló i Vallès Occidental vam compartir com estan implantant la nova taxa de residus (que, per exemple, en el cas del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, diferencia entre taxa de recollida i de gestió) per tal d’inspirar i informar el personal assistent a la jornada sobre com implantar amb èxit la taxa de residus, tant perquè permeti cobrir els costos del servei com perquè avanci en un model de taxa justa.

Sens dubte, una taxa justa de residus és una eina clau en la gestió ambiental dels municipis, ja que permet cobrir els costos associats a la recollida, el tractament i la gestió final dels residus. I a més de ser una font de finançament per a les administracions locals, la taxa té una important funció pedagògica i de conscienciació ciutadana. En ser un cost directament vinculat a la producció de residus, incentiva la reducció, la reutilització i el reciclatge, ja que aquells que generen més residus han de pagar una quantitat més elevada. D’aquesta manera, la taxa de residus promou comportaments més responsables i sostenibles entre la població, perquè cada individu i cada família perceben un vincle directe entre el que llencen i el que paguen. A més, el disseny i l'actualització de la taxa pot ser una eina estratègica per incentivar la separació en origen, la recollida selectiva, reduir la generació de residus i fomentar l'economia circular a escala local.

 

Us compartim tota la documentació de la jornada, tant l’enregistrament en vídeo com les presentacions, que us podeu descarregar fent-hi clic a sobre: