25/03/2021 16:05 h.
És necessari un pla català en favor del sector de l'automòbil que permeti la seva transformació i eviti la pèrdua massiva de llocs de treball
El Ple de la Diputació de Barcelona, a instàncies del Grup Socialista, es manifesta en contra del tancament de la planta de l’empresa Bosch a Lliçà d’Amunt. Els i les socialistes donem suport també a la reclamació que les entitats locals puguin disposar d’un mínim del 10% dels fons de recuperació procedents de la Unió Europea i a l’elaboració d’una nova Llei de barris, en línia amb les primeres lleis de barris que van ser impulsades pels governs progressistes liderats pels expresidents Maragall i Montilla.
El Ple d’aquest mes de març ha començat amb la lectura d’una declaració institucional contra el tancament de la planta de l’empresa Bosch a Lliçà d’Amunt, impulsada pels i les socialistes a la Corporació. La decisió de l’empresa representa un impacte social devastador que afecta el teixit de la comarca i de tot Catalunya i sobta, especialment, quan els resultats econòmics de la planta són positius. Aquesta decisió se suma a la anteriorment presa sobre la planta de Castellet i es deixarà al carrer a 1.500 treballadors i treballadores de Catalunya.
La Diputació de Barcelona manifesta el seu rebuig total al tancament de la planta de Lliçà d’Amunt, així com el seu suport a les persones treballadores afectades, i insta la direcció de Bosch a replantejar-se les seves possibles decisions amb l’objectiu de mantenir de l’ocupació directa i indirecta, urgint la Generalitat a què actuï com a intermediària buscant una solució per salvar els llocs de treball. Alhora, manifesta la necessària col·laboració de les administracions públiques en el compromís d'activar les mesures necessàries per evitar el tancament i exigeix a governs i administracions públiques el compromís d’un pla de viabilitat de la planta de Bosch Lliçà. També demana al Govern d’Espanya la derogació de la reforma laboral del 2010-2012 i els articles 42, 43 i 51 de l’Estatut dels treballadors/es.
Respecte a l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar, el Ple ha aprovat per unanimitat l’adhesió de la Diputació de Barcelona a la Red Española de Ciudades Sostenibles, un espai de col·laboració constituït en el si de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), de la qual formen part més de 200 governs locals compromesos amb el benestar de la ciutadania que treballen per posar la salut en un lloc destacat de la seva agenda social, econòmica i política.
Pel que fa al seguiment i control de la gestió corporativa, des del Grup Socialista hem votat en contra de la moció presentada per ERC en què reclama l’aprovació a les Corts espanyoles d’una Llei d’Amnistia. En la seva intervenció, la portaveu del Grup Socialista, Pilar Díaz, ha recordat que “s’està demanant la tramitació d’una iniciativa que en aquests moments ha estat rebutjada”. Dit això, i sense entrar a repetir els arguments d’altres formacions que ja han estat exposats, Díaz ha recordat que la moció comença dient que hi ha un conflicte històric entre Catalunya i Espanya, i des del Grup Socialista no hi estem d’acord. “Podem reconèixer que hi ha un conflicte en aquest moment, perquè hi ha un col·lectiu molt important que pensa d’una manera i un altre col·lectiu que pensa de manera diferent, però no podem dir que som un sol poble”.
La nostra portaveu ha asseverat que “tenim un conflicte que cal resoldre i nosaltres, en una democràcia avançada com la nostra, només sabem fer-ho a partir del diàleg”. En aquest sentit ha volgut assenyalar que l’informe V-Democracy situa Espanya en el 13è lloc en l’índex de democràcies liberals, per davant de països com el Regne Unit, França, Àustria o els Estats Units. “I això no ho diuen els partits o aquesta institució, sinó que ho diuen organismes independents. Tenim un llarg camí per perfeccionar la nostra democràcia, com tot és perfectible, però ens reconeixen aquest nivell”.
“En aquest país tindrem una sola possibilitat d’avançar en aquesta situació de conflicte, primer, si utilitzem el diàleg i, segons, quan deixem d’entestar-nos a parlar de tot el poble de Catalunya i no ens atorguem la representació de tots els catalans i les catalanes”, ha assegurat Díaz, qui ha recordat també que cal tenir humilitat i reconèixer que representem la gent que ens vota i pensa com nosaltres. “Nosaltres no ens atreviríem a parlar en nom del poble català i només treballant per al retrobament és quan tindrem una oportunitat com a poble de Catalunya d’avançar realment plegats”, ha conclòs.
D’altra banda, hem donat suport a la moció d’ECP en què s'insta el futur Govern català a elaborar una Llei de millora urbana, social i ambiental de barris i viles, i acompanyar aquesta Llei amb un fons econòmic, nodrits dels fons europeus i complementats amb fons de l’Estat i el Govern de la Generalitat. En defensa del nostre posicionament favorable a aquesta moció que ha estat aprovada, Díaz ha recordat en primer lloc que “van ser els primers governs progressistes a Catalunya, encapçalats pels expresidents Maragall i Montilla, els que van tirar endavant la primera Llei de barris”, amb una aportació econòmica de 1.440M€ en 7 anys, i “en el nostre programa electoral del 14F també ens comprometíem amb una inversió de 250M€ anuals en aquest sentit”. Per als i les socialistes, com a impulsors d’aquelles primeres lleis de barris, aquesta és una gran moció “perquè planteja poder discutir i debatre sobre la importància de la dignificació dels nostres barris i la cohesió ciutadana per tenir oportunitats de futur”.
Díaz ha matisat que no ens podem fixar només en els barris de l’àrea metropolitana i que hem de tenir en compte que hi ha altres nuclis en altres municipis i poblacions. En aquest sentit, “aquesta és una moció important i esperem els NG-EU ens ajudin en la necessitat de posar les noves agendes urbanes en el centre de la política”.
I també hem votat favorablement a la moció presentada per Ciutadans en què es reclama que les entitats locals puguin disposar d’un mínim del 10% dels fons de recuperació procedents de la Unió Europea, després de l’acceptació de les nostres esmenes al text. En el torn de paraules, els i les socialistes hem recordat que Europa encara ha de validar els plans de reconstrucció i resiliència dels estats membres i que els temps són els que són, però que en qualsevol cas “és important destacar com Europa ha entomat aquesta crisi social i econòmica derivada d’una emergència sanitària, i ho ha fet de manera molt diferent de 2008 quan es van rescatar bancs i es van aplicar polítiques d’austeritat”.
Díaz ha destacat la importància que tothom estigui a l’altura de les circumstàncies, des del Govern d’Espanya passant les autonomies i acabant per les diputacions i els ajuntaments, i ha recordat que és important pensar en termes de col·laboració perquè els projectes que es duguin a terme ens han d’ajudar a transformar el nostre teixit productiu, a la digitalització i a la transició ecològica. Amb relació al que planteja la moció, que ha estat aprovada, la nostra portaveu ha subratllat que “Europa també vol modernitzar les seves ciutats i pobles” i que, amb independència del calendari, aquests diners han d’aterrar al territori. “Els ajuntaments i la Diputació estan preparats per gestionar els fons que ens arribin. Ens interessen els fons NG i com podem transformar la nostra societat, els nostres pobles i les nostres ciutats. I per això reclamem poder codecidir i congestionar aquests fons”, ha recordat.
Finalment, en aquest Ple s’ha acomiadat el company del Grup Socialista Juan Luis Ruiz López, que ha estat elegit com a diputat al Parlament de Catalunya. En la seva paraula, Ruiz ha volgut agrair la professionalitat i el compromís dels treballadors i les treballadores de la casa, així com la seva vocació de servei públic, extensiva als i les membres del Ple, i ha animat a tothom a seguir treballant plegats perquè la Diputació de Barcelona mai deixi de ser una institució al servei dels 311 municipis de la província, més enllà de les legítimes posicions polítiques de cadascú.
El pròxim mes d’abril s’incorporarà com a diputada provincial socialista la companya Abigail Garrido Tinta, alcaldessa de Sant Pere de Ribes des de 2015 i regidora de la localitat des de 1999.