29/04/2021 19:36 h.

El Ple de la Diputació aprova per unanimitat l’acord subscrit amb CCOO i la UGT per establir un període de transitorietat sobre l’entrada en vigor de la regulació del teletreball

Comparteix

El Grup Socialista a la Diputació de Barcelona subscriu la declaració institucional de la Corporació en què reivindica el paper dels governs locals com a actors clau per a la recuperació social i econòmica a Europa i aposta per un acord de governança compartida real dels fons europeus.

El Ple d’aquest mes d’abril ha començat amb la presa de possessió del càrrec de diputada provincial de la companya Abigail Garrido Tinta, alcaldessa de Sant Pere de Ribes, qui ha estat nomenada en acabar el ple com a nova diputada de Turisme, adscrita a l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç, en substitució de Juan Luís Ruiz López, qui va deixar el càrrec en el ple anterior per incorporar-se al Grup Parlamentari Socialista al Parlament de Catalunya. També en aquest Ple s’ha fet efectiva la renúncia per motius personals del company Enric Llorca, qui ha pres la paraula per acomiadar-se agraint els esforços que s’han fet des d’aquesta institució per lluitar contra la pandèmia de la Covid-19,  donant compliment així amb la responsabilitat de donar servei als ajuntaments, i més encara en situacions d’especial excepcionalitat i dificultat. “Marxo amb tristesa, però amb esperit optimista, amb la seguretat que el cor de la Diputació batega amb força per donar la sang que necessiten els municipis de la província”, ha recordat.

D’altra banda, i amb motiu del Dia d’Europa que se celebra el 9 de Maig, s’ha donat lectura a una declaració institucional en què la Diputació recorda que, enguany, Europa celebrarà aquest dia immersa en el repte de transformar la pandèmia en una oportunitat per esdevenir un continent més modern, més sostenible, igualitari, just i resilient; i aposta per un acord de governança compartida real dels fons europeus cap als governs locals, com a aliats estratègics en el disseny, la implementació i el seguiment dels fons de recuperació i inversió europeus. A més, el Ple de la Corporació ha refermat el seu compromís per una Europa cohesionada, sostenible i resilient, sotasignant la Declaració de l’Aliança per la Cohesió impulsada pel Comitè Europeu de les Regions, per una acció coordinada de la UE, un pressupost europeu, una política de cohesió i uns plans de recuperació posteriors a la pandèmia forts, viables, visibles i eficaços, i en governança multinivell.

Seguidament, el Ple ha aprovat per unanimitat els acords amb CCOO i la UGT per a l’establiment d’un període de transitorietat sobre l’entrada en vigor de la regulació de la modalitat del teletreball de la Diputació de Barcelona, que permet continuar treballant amb seguretat jurídica en la proposta de reglament i mantenir el treball remot actual fins a la finalització de l’actual situació de crisi sanitària per la Covid-19. Recordem que des del decret de l’estat d’alarma, el març de l’any passat, la Corporació ha dut a terme les accions necessàries per garantir la prestació de serveis i vetllar, alhora, per la seguretat de tot el personal de la casa.

En la part referent al seguiment i el control de la gestió corporativa, el Grup Socialista a la Diputació de Barcelona ens hem  abstingut en una moció d’ERC en què, entre altres, s’instava a mobilitzar habitatges de la Diputació per a l’atenció de casos de violència masclista. En la seva intervenció, la nostra portaveu Pilar Díaz ha volgut recordar en primer lloc que “aquesta és una xacra que ens preocupa molt i que no estem guanyant, malgrat els esforços legislatius i de recursos” i que si aquest fos el rerefons de la moció, “en un microsegon hi votaríem a favor”, però no és el cas. Díaz ha recordat que d’una banda, la Diputació disposa d’un parc de 200 habitatges la gran majoria dels quals ja estan destinats a aquests usos i, de l’altra, que la competència en matèria d’habitatge és de la Generalitat.

“Quan un és a l’oposició ha de demanar el mateix que li demana al seu govern quan està governant”, ha asseverat, recordant que durant la pandèmia i l’emergència sanitària, algunes conselleries s’han adreçat a la Diputació per demanar una mica de tot i s’ha fet, però “qui ha de treballar els temes és qui té la responsabilitat”. Díaz ha assegurat que  si es tracta que d’acabar d’ajudar amb el poc que ens queda disponible, doncs no hi hauria cap problema, però que aquest és un tema seriós i no podem aprofitar per fer una altra cosa. “Tinc confiança en els diputats i les diputades d’ERC i en el seu portaveu amb qui em toca treballat sovint. Si no els  conegués, hagués pensant que és un exercici de cinisme”.

En relació amb la moció presentada per Tot per Terrassa sobre la inclusió de mesures per garantir l’accés i la permanència a l’habitatge a la futura llei de dret de l’habitatge estatal, els i les socialistes de la Diputació hem votat en contra, perquè pensem que aquesta no és ni l’espai la millor manera d’abordar un problema compartit com és la creixent emergència habitacional. La nostra portaveu ha reiterat que “podem estar d’acord o no amb les mesures que es proposen en la moció, però aquesta llei s’està treballant en aquests moments en l’àmbit estatal i és en el marc de la ponència parlamentària on s’ha d’abordar”.

Recordant que tret de Tot per Terrassa, la resta de grups tenim representació al Congrés dels Diputats, Díaz ha apuntat que "la moció igual hauria de demanar celeritat al Congrés en aquest sentit per donar resposta a allò que necessita la ciutadania, especialment les persones i els col·lectius amb major vulnerabilitat". Finalment, la nostra portaveu ha emplaçat la diputada de Tot per Terrassa a “donar-nos un temps i mirar de trobar una síntesi de temes on la Diputació, a partir d’una resolució, pogués adreçar-se al Govern d’Espanya i a les Corts amb uns mínims que caldria considerar en aquest àmbit segons les necessitats de la ciutadania”.

Per últim, hem votat favorablement a una moció del grup d’En Comú Guanyem de suport a l’alliberament de les patents.Abans de començar amb la defensa del nostre sentit del vot, Pilar Díaz ha volgut deixar clar aquesta és per a nosaltres una moció pertinent i necessària, i per això hi hem presentat esmenes. “Som defensors de protegir la propietat intel·lectual en tots els àmbits, ha recordat. Tenim molts investigadors i investigadores treballant en universitats públiques catalanes que estan fent una feina fantàstica que cal protegir, però la moció no va d’això”.

La nostra portaveu ha destacat que estem en un moment excepcional i sense precedents i és important entendre que hem de combatre el virus de la covid-19 a tot el planeta, pensant en global. “En moments excepcionals, respostes excepcionals, i per això és important poder treballar en alternatives, en facilitar al màxim la fabricació, subministrament i distribució ràpida de totes aquestes vacunes a la població”. “Tenim pressa, tot el món té pressa per sortir d’això, i aquesta moció pot traçar el camí que permeti que les vacunes arriben a tot el planeta”.

Finalment, també aquest dijous en la Junta de Govern s’ha aprovat una línia d’ajuts a les escoles bressol de la província de Barcelona, que ascendeix als 8,25 milions d’euros i  s’inclou en el programa de sosteniment de les escoles bressol municipals i llars d’infants per al curs escolar 2018-2019. I s’ha convalidat la signatura d’un protocol general d’actuació, entre la Diputació de Barcelona i el Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico per a l’impuls de les energies renovables i l’eficiència energètica en municipis de menys de 5000 habitants.

 

Declaració amb motiu del Dia d’Europa