28/04/2021 13:00 h.
Esparreguera participa en un projecte comarcal per promoure un hub agroalimentari
La Diputació de Barcelona i sis municipis del Baix Llobregat Nord han engegat una iniciativa per fomentar la recuperació econòmica de la zona en aquest sector i potenciar l'àmbit de l'alimentació saludable i sostenible
L’Ajuntament d’Esparreguera, juntament amb cinc ajuntaments del Baix Llobregat Nord i la Diputació de Barcelona, han posat en marxa un projecte per promoure un hub agroalimentari a la zona i potenciar l’alimentació saludable i sostenible. La iniciativa es desenvolupa en el marc del programa Treball, Talent i Tecnologia de la Diputació de Barcelona, que finança el programa amb 300.000 euros, dels quals Esparreguera en rebrà una quantitat de 75.500 euros per als exercicis 2021 i 2022. L’adhesió a aquest programa permetrà posar en marxa accions de formació i modernització del sector amb l’objectiu de potenciar-lo, fer-lo més competitiu i millor l’ocupabilitat de la zona. El programa es va presentar la setmana passada a Sant Andreu de la Barca, municipi que lidera la iniciativa a nivell administratiu, i hi participen també els ajuntaments d’Abrera, Collbató, Olesa de Montserrat i Sant Esteve Sesrovires.
El regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Esparreguera, Miguel Bajo, ha explicat que “es tracta d’un projecte comú i coordinat entre tots els consistoris participants, que vam escollir el sector de l’alimentació perquè està molt present als nostres municipis i té una gran potencialitat a la zona nord de la comarca”. En aquets sentit, el programa pretén promoure el creixement i ajudar a la recuperació econòmica sostenible al Baix Llobregat Nord, potenciant i dinamitzant tota la cadena de valor del sector alimentari i fent especial èmfasi en l’alimentació saludable i sostenible.
El primer pas de la iniciativa preveu fer una diagnosi de la situació actual a la zona pel que fa referència a la presència d’empreses d’aquest sector i possible mà d’obra. A Esparreguera, la Regidoria de Promoció Econòmica apunta que ja s’han identificat més de 100 empreses vinculades d’alguna manera amb el sector alimentari, que és molt ample, ja que s’inclouen totes les empreses que participen en la creació del producte, en la seva manipulació i transformació i en la seva distribució i comercialització, des de productors agraris a les indústries transformadores, passant pel sector de les begudes, les distribuïdores, la indústria auxiliar d’envasos, maquinària i logística, el comerç i la restauració.
L’objectiu és crear un hub tecnològic de referència en el sector alimentari, amb empreses i entitats públiques i privades, i potenciar la inserció de persones en situació d’atur millorant la seva ocupabilitat. Alhora es pretén millorar la capacitació dels treballadors d’aquests sector i posar en marxa accions que permetin dinamitzar tota la cadena de valor alimentària per millorar la competitivitat de les empreses, a través de l’aplicació de la tecnologia i les eines que posa a disposició de les empreses la indústria 4.0. Una vegada diagnosticades les necessitats de les empreses i identificades les oportunitats de millora, el projecte preveu realitzar accions de formació tant a les persones que estan treballant en les empreses d’aquest sector com a les persones desocupades en recerca de feina.