03/11/2021 14:27 h.
Granollers participa a Mèxic en la 3a edició del Fòrum Mundial sobre Ciutats i Territoris de Pau
La trobada ha servit per promoure el municipalisme de pau i potenciar la creació de sinergies entre ens locals, organismes internacionals i entitats de la societat civil. L'Ajuntament de Granollers, la xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau i la Diputació de Barcelona, entre altres, formen part del comitè organitzador del fòrum.
Del 26 al 28 d’octubre ha tingut lloc a Ciutat de Mèxic la 3a edició del Fòrum Mundial sobre Ciutats i Territoris de Pau(link is external), un espai de trobada que ha servit per continuar amb el procés de reflexió, incidència i acció de les dues primeres edicions entorn de la construcció de la cultura de pau a nivell local i global. Granollers i la xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau es van comprometre amb aquesta iniciativa des de l’inici i formen part del comitè organitzador, juntament amb altres organismes i institucions.
L’alcalde de Granollers i vicepresident de Mayors for Peace ha intervingut en diversos diàlegs i espais del Fòrum i també ha mantingut reunions amb representants institucionals de municipis de Mèxic i altres països. Josep Mayoral es va entrevistar amb la cap del govern de Ciutat de Mèxic, Claudia Sheinbaum, que també forma part de la Comissió Executiva de Mayors for Peace. En la trobada van reafirmar la necessitat de treballar des del municipalisme per promoure que cada vegada més estats signin el Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears, un dels objectius estratègics de la xarxa internacional.
A la sessió plenària ‘Ciutats i Territoris Inclusius’ l’alcalde va compartir taula amb Clara Brugada, alcaldessa de Iztapalapa; Renata Braga, assessora especial del departament d’assumptes internacionals de Sao Paulo; Hala Rizk, líder de cohesió social del PNUD; Germán Alvarenga, responsable del districte 5 de San Salvador i Juan Carlos Díaz, secretari tècnic del Fòrum de Desenvolupament Econòmic Local. La discussió es va centrar en identificar les principals formes de desigualtats que hi ha als territoris, conèixer les propostes i iniciatives que es duen a terme per corregir l’impacte de les bretxes econòmiques en la convivència i posar en valor la importància de vincular altres actors territorials per enfortir la cohesió social.
Pel que fa al diàleg ‘Agendes locals de pau i convivència’, Mayoral va compartir escenari amb Jaime Morales, director general de diversitat sexual i drets humans de la Ciutat de Mèxic; Antoni Montseny, director de relacions institucionals de la Diputació de Barcelona; Vladimir Rodríguez, alt conseller de pau de la ciutat de Bogotá; Germán Alvarenga, responsable del districte 5 de San Salvador; Reyna Rueda, alcaldessa de Managua i Tica Font, qui moderava el debat. L’alcalde va remarcar la importància d’escoltar i parlar per identificar els problemes des de l’arrel, treballar des de la proximitat trobant espais de corresponsabilitat, teixir plans transversals i aplicar la coherència.
L’alcalde de Granollers va participar en representació CGLU (Ciutats i Governs Locals Units) a la cloenda del Fòrum. Aquesta entitat que representa el municipalisme mundial, serà la que assumirà la secretaria tècnica del Fòrum per tal de garantir la continuïtat del procés fins la propera edició, que tindrà lloc a Bogotà l’any 2023. Així mateix, Josep Mayoral es va comprometre a portar la «Declaració de Ciutat de Mèxic» als òrgans de govern de CGLU per tal que sigui adoptada per les ciutats i territoris de tot el món.
Durant la celebració del Fòrum, l’alcalde també va tenir l’oportunitat de visitar el districte de Iztapalapa, una de les zones més pobres i violentes de la capital, que durant els últims anys ha viscut un procés de reconstrucció amb 12 nous centres culturals i esportius, la xarxa de telefèric més gran d’Amèrica Llatina i la intervenció artística de 7.000 murals. El model de prevenció ha reduït a la meitat el número de robatoris o agressions contra la dona.
El fòrum és més que un esdeveniment, és un procés de reflexió i incidència mundial, col·lectiva i horitzontal, que busca identificar les causes de les tensions i de les violències per posar en marxa polítiques públiques, programes i iniciatives ciutadanes que ajudin a construir cultura i educació per la pau. Aquest espai de trobada ajuda a promoure de forma més eficient els valors de la construcció de convivència i pau.
El comitè organitzador del fòrum, entre els quals es troba Granollers i la xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau, el conformen els següents organismes internacionals, regionals, nacionals i locals: Govern de la Ciutat de Mèxic, Ajuntament de Barcelona, Ajuntament de San Salvador, Ajuntament de Madrid, Ajuntament de la Paz, Ajuntament de Bogotà, Diputació de Barcelona, CGLU (Ciutats i Governs Locals Units), UCCI (Unió de Ciutats Capitals Iberoamericanas), Metropolis, Mayors for Peace, Associació Internacional de Ciutats Educadores, FEMP (Federació Espanyola de Municipis i Províncies), AECID (Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament), PNUD (Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament), ONU Dones, Secretaria General Iberoamericana, OEI (Organització d’Estats Iberoamericans per l’Educació, la Ciència i la Cultura), AIPAZ (Associació Espanyola d’Investigació per a la Pau) i El Colegio de la Frontera Norte.
Totes les sessions plenàries i diàlegs es poden visualitzar al canal de YouTube(link is external) del Fòrum. A través d’aquestes taules de discussió s’ha pogut aprofundir en nous enfocaments a partir dels quals treballar la convivència i la pau als territoris.
El fòrum en dades
La ciutat de Mèxic es va comprometre a acollir la 3a edició, prevista inicialment per l’any 2020, però arran de la crisis provocada per la Covid-19 i la impossibilitat de celebrar esdeveniments de tal magnitud, la data de celebració del fòrum va ser ajornada.
A les dues primeres edicions, que van tenir lloc a Madrid l’any 2017 i 2018, van participar al voltant de 10.000 persones procedents de més de 100 països diferents, representant institucions internacionals, governs nacionals, autonòmics i locals, entitats de la societat civil, activistes socials, universitats, empreses i joves. El fòrum és un espai de trobada multiactor i multinivell que té per objectiu obrir un procés de debat i reflexió sobre com aconseguir entorns urbans lliures de violència en totes les seves formes i com construir ciutats de pau i convivència.
La xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau forma part del comitè organitzador del fòrum des de la primera edició, ja que considera que els ajuntaments són les institucions més properes a la ciutadania i les que satisfan les necessitats més immediates de les persones i garanteixen el seu benestar. Els governs locals són actors clau a l’hora d’oferir respostes alternatives que contribueixin de forma decidida a la transformació pacífica dels conflictes i la promoció de la cultura de pau a tots els nivells.
Granollers i Mayors for Peace
Granollers forma part de l’executiva mundial de Mayors for Peace i el seu alcalde, Josep Mayoral, és un dels vicepresidents de l’organització des de l’any 2009. La ciutat va prendre el compromís d’estructurar la xarxa al territori i l’any 2014 es va crear la xarxa catalana d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau. Des de l’any 2016, després d’aprovar el reglament i nomenar els membres de l’executiva i la presidència, que va recaure en l’alcalde de Granollers, la ciutat coordina i dinamitza la xarxa a nivell català, dona veu al municipalisme per la pau i impulsa el seu coneixement entre la ciutadania. L’any 2018, durant la 10a conferència Executiva de Mayors for Peace a Ginebra, es va determinar de comú acord un seguit d’accions per impulsar l’establiment de la secció europea i l’any 2019 l’alcalde de Granollers va ser elegit president de la xarxa europea.
Ambdues delegacions, catalana i europea, són un instrument al servei de l’organització Mayors for Peace, en contacte permanent amb la presidència, per cercar aliances i aliats al territori i avançar amb més força en els objectius marcats a les assemblees generals d’Hiroshima i Nagasaki.