10/04/2020 12:42 h.
La Diputació de Barcelona reforça el seu compromís amb l'educació local
En l'actual situació de confinament que estem vivint els serveis educatius de la Diputació de Barcelona ofereixen múltiples propostes destinades molt especialment a ajuntaments i ens locals, docents, tècnics municipals d'educació, alumnes i famílies.
Una d'aquestes propostes és l'espai virtual Compromesos amb l'educació que vol esdevenir un lloc on compartir iniciatives d’educació que s'estan posant en marxa als municipis de la província de Barcelona.
L’objectiu és donar visibilitat a les accions que els ajuntaments i ens locals estan emprenent degut a les necessitats actuals. Des de la corporació es vol animar a compartir les iniciatives escrivint al següent formulari o fent servir a Twitter l'etiqueta #ExperiènciesEducativesLocals. D'aquesta manera s'enriquirà aquest espai i es faran crèixer els ecosistemes educatius locals.
Quant a les iniciatives educatives excepcionals per la COVID-19 que els ajuntaments han emprés en les darreres setmanes, es pot assenyalar la publicació a les webs municipals i a través de les xarxes socials de recursos, materials, activitats educatives, la promoció de jornades de portes obertes de les escoles municipals a través de videoconferències, la realització de xerrades i trobades virtuals tant per a famílies com per a infants i joves, o la distribució d'ordinadors entre les famílies que no en disposen, entre d'altres.
En aquest sentit, cal destacar que la Diputació està treballant per virtualitzar algunes accions i activitats que s’ofereixen als municipis. Hores d’ara, per exemple, l’orientació i l'acompanyament educatiu que es fa a l’alumnat de les escoles municipals de persones adultes o d'alguns PFI municipals a través dels programes “Full de Ruta” o “Joves en transició” ha passat a fer-se per mitjans tecnològics. D’aquesta manera s’intenta que els joves amb més dificultat no perdin la connexió amb el seu procés educatiu i es treballa i s'implementa uns dels principals objectius de la Diputació que és l'assoliment de l'equitat educativa per a tota la ciutadania.
Paral·lelmanet s'ofereixen un seguit de propostes online. Entre aquestes propostes hi ha recursos d'autoaprenentatge per a docents d'escoles municipals, guies de política educativa local, entrevistes i reportatges del blog de l'Educació Local, un banc d'experiències educatives i diferents capítols del programa de televisió Famílies i escola. Podeu ampliar aquesta informació en el següent enllaç.
Cal recordar que el formulari que s'ha posat a disposició dels ajuntmanets vol recollir tant les inquietuds, com les problemàtiques i les necessitats actuals dels municipis, així com les que es preveuen un cop superada la pandèmia. Durant els primers dies de la seva posada en funcionament ja s'han recollit 54 necessitats, així com 46 iniciatives en matèria d'educació que els ajuntaments han implementat des de l'inici del confinament per donar resposta a les necessitats del conjunt de la ciutadania.