13/04/2020 10:00 h.

Les 26 accions de la Diputació de Barcelona per fer front a la crisi de la COVID-19

Comparteix

Contribuir a aturar la pandèmia, protegir els més vulnerables i prestar una assistència de qualitat als 311 municipis de la província en un moment tan complicat com el que estem vivint.

Aquests han estat els objectius de la Diputació de Barcelona durant les primeres setmanes de la crisi sanitària i assistencial, en què hem impulsant accions concretes al territori.

1. Protegir els treballadors essencials

La Diputació de Barcelona ha començat a distribuir als ajuntaments de la província equips de protecció individual, perquè els treballadors municipals puguin continuar prestant els serveis bàsics a la ciutadania amb les millors garanties possibles. De moment, hem repartit una primera compra de mascaretes KN95 (FFP2) i granotes de protecció perquè els ajuntaments puguin dotar el personal que en necessiti. Aquest material també es destina als treballadors del Centre Residencial RESPIR i als de les Unitats Mòbils del Servei Local de Teleassistència.

2. Col·laboració en la posada en marxa dels hospitals de campanya

L’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona ha rebut 70 llits procedents del Centre Respir d’estades temporals per a la gent gran que la Diputació ha posat a disposició del centre sanitari. La corporació també s’ha sumat a la coordinació de l’Hospital Fira Salut, el nou hospital provisional de Fira de Barcelona, i ha participat en l’adequació de l’ampliació de l’Hospital Germans Trias i Pujol a les instal·lacions de l’Institut Guttmann i, també, en l’habilitació de la Pista Coberta d’Atletisme, a Sabadell, per transformar-la en l’hospital temporal Vallès Salut.

3.  Suport per a l’habilitació d’hotels

La Diputació està treballant, en col·laboració amb tots els municipis de la província i de forma coordinada amb el CatSalut, per posar en marxa les ampliacions dels principals hospitals i habilitar, si cal, hotels arreu del territori. En aquest sentit es preveu que alguns hotels es medicalitzin per acollir malalts de coronavirus i que d’altres s’habilitin com a centres per al descans del personal sanitari.

4.  Vehicles a disposició del CatSalut

La Diputació de Barcelona ha cedit al CatSalut vehicles sense conductor de la flota de serveis tècnics perquè el Departament de Salut de la Generalitat en faci ús i els distribueixi al territori segons les necessitats que es plantegin. Aquests vehicles permeten fer visites mèdiques a domicili i, a criteri del Departament de Salut, traslladar el personal sanitari quan es doni el cas.

5.  Més Teleassistència

El Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Barcelona ha posat en funcionament una línia d’atenció 900 perquè totes les persones de més de 65 anys puguin accedir a la Teleassistència, mitjançant els serveis socials dels ajuntaments. També s’ha reforçat el servei ordinari per al 90.0000 usuaris habituals. Les Unitats Mòbils del Teleassistència continuen prestant assistència a tota la província.

6. Reforç del Servei d’Atenció Domiciliària

La Diputació de Barcelona ha posat a disposició dels ajuntaments una línia d’ajudes per ampliar el nombre d’hores del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) a les persones grans en situació de vulnerabilitat i, també, perquè puguin oferir atenció domiciliària si les persones vulnerables estan afectades pel tancament dels centres de dia. 

7. Increment de les targetes moneder

S’ha reforçat el programa de Targeta Moneder, establint un circuit d’urgència per atendre les peticions dels ajuntaments per a les famílies vulnerables, a fi d’assegurar el dret a l’alimentació dels infants. Amb la Targeta Moneder es poden adquirir aliments, beques menjador i productes de necessitats bàsiques i farmàcia. 

8. Àpats a domicili

La Diputació ofereix a tots els ajuntaments de la província suport econòmic perquè puguin oferir un servei d’àpats a domicili per a totes les persones grans o amb discapacitat usuàries dels centres de dia. 

9. Oferir un sostre a qui no en té  

Amb la voluntat d’assistir les persones més vulnerables, la Diputació ofereix suport als ajuntaments per habilitar allotjaments per a les persones sense llar, si cal en equipaments d’urgència. També impulsa acords per oferir recer a les famílies vulnerables i a les dones víctimes de violència masclista.

10. Avançaments als ajuntaments per pal·liar la falta d’ingressos 

La crisi del coronavirus també afecta el cobrament d’impostos i això implica que els ajuntaments trigaran mesos a disposar d’una bona part dels ingressos habituals. Per tal que puguin seguir prestant servei, la Diputació ha transferit a l’Organisme de Gestió Tributària 50 milions d’euros per a bestretes i avançaments. 

11. Atenció psicològica als treballadors municipals

La crisi de la COVID-19 té un cost emocional elevat per als treballadors municipals que donen servei directe a la ciutadania, com ara policies locals, brigades de neteja o serveis d’atenció domiciliària, entre altres. La Diputació de Barcelona impulsa un servei de suport psicològic per a aquests treballadors, via telefònica, en col·laboració amb el Col·legi de Psicòlegs de Catalunya.

12. “Contra la violència masclista, que no ens aturi el confinament”

Aquest és el lema de la campanya que ha posat en marxa la Diputació perquè la ciutadania col·labori a alertar de qualsevol sospita de violència masclista durant el confinament. L’objectiu és que els ajuntaments puguin difondre la campanya a les xarxes socials i als establiments de primera necessitat, com ara supermercats i farmàcies, on les víctimes poden anar soles i demanar ajuda. Els governs locals també tenen la possibilitat de demanar suport econòmic per a despeses extraordinàries en els serveis d’atenció i informació a les dones en casos de violència masclista. 

13. Més mesures contra el maltractament a la gent gran

La Diputació també ha reforçat el servei d’assessorament jurídic per sospita de maltractament a les persones grans, que ja ofereix habitualment als ajuntaments. S’adreça als professionals dels equips de serveis socials bàsics municipals.

14. Cinturons fetals d’un sol ús

El Centre de Recerca de Tecnologia Tèxtil de Canet de Mar, pertanyent a la Diputació de Barcelona, ha fabricat 3.000 cinturons fetals per monitoritzar les dones a les sales de part. Es tracta de cinturons d’un sol ús que ofereixen, per tant, més seguretat davant possibles infeccions per coronavirus.

15. Informació per a emprenedors i empreses

La crisi de la COVID-19 ha suposat canvis en els àmbits jurídic i fiscal, econòmic i financer, d’organització i recursos humans i de producció o prestació de serveis. Amb l’objectiu de facilitar tota aquesta informació a persones emprenedores i a empreses, la Diputació ha publicat un recull de recursos.

16. Formació en línia per a persones i empreses

La Diputació de Barcelona ofereix prop d’un centenar de tallers i sessions formatives a empreses que volen millorar la gestió en recursos humans i a persones que busquen feina. Aquesta formació, que s’aplega al Recull per a Serveis Locals d’Ocupació, s’està impulsant a distància i de forma telemàtica mentre duri l’estat d’alarma.

17. Carreteres segures

Seguim treballant en el manteniment de la xarxa de carreteres locals de la Diputació de Barcelona. L’objectiu és garantir-ne la seguretat, prioritzant sempre les mesures de protecció dels treballadors del servei. 

18. Els pagesos t’ho porten a casa

Alguns pagesos i productors locals de la Xarxa de Productes de la Terra, que aplega un miler d’empreses i que impulsa la Diputació de Barcelona, han posat en marxa diverses iniciatives per fer arribar productes de proximitat i de temporada als municipis que ho demanin. El Parc Agrari del Baix Llobregat i el Parc Rural del Montserrat també han habilitat circuits de distribució a domicili de producte fresc. De la seva banda, productors del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny han creat un mercat on-line per comercialitzar productes alimentaris i de consum.

19. Assistència les 24h del dia

Amb la voluntat de seguir oferint serveis de qualitat a la població, la Diputació de Barcelona manté actius els serveis essencials durant el confinament. Alguns continuen oferint l'atenció als usuaris de manera telemàtica, com el Servei d'Intermediació en Deutes de l'Habitatge (SIDH), el Centre SPOTT (de drogodependències i addicció a les pantalles) i el serveis que ofereixen habitualment les Unitats Mòbils d’Informació al Consumidor (UMIC) en relació amb les reclamacions que els consumidors puguin tenir aquests dies.

20. Suport en la mediació de conflictes

La declaració de l’estat d’alarma i el confinament a casa comporta un augment dels conflictes veïnals i familiars. Amb l’objectiu de rebaixar la tensió i acompanyar la ciutadania en aquest procés, la Diputació de Barcelona ha adaptat el seu Programa de Mediació Ciutadana, que ara es presta per via telemàtica.

21. Biblioteques: serveis virtuals per a tota la ciutadania  

La Diputació de Barcelona ha posat a disposició de tots els ciutadans, tant si tenen carnet de biblioteca com si no, tots els serveis virtuals de la Xarxa de Biblioteques Municipals. Només cal sol·licitar-ho a través d’aquest formulari, que dona accés a la plataforma de préstec digital eBiblio, amb llibres, pel·lícules i revistes; també es pot accedir a bases de dades de contingut musical, a audiollibres i a hemeroteques de diaris.

22. El museu a casa

L’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona ha posat a l’abast de tothom visites virtuals a diverses exposicions de la Xarxa de Museus Locals. També ofereixen contingut digital equipaments de referència de la Diputació com el Palau Güell, l’Institut del Teatre, el Museu Marítim de Barcelona i el CCCB. 

23. Educació. En qualsevol moment i en qualsevol circumstància

A més de seguir atenent les consultes i les necessitats dels ajuntaments en matèria educativa, la Diputació de Barcelona ha posat a l’abast de tothom recursos que poden ser útils per a nens i nenes, joves, famílies i mestres mentre duri el confinament.

24. Confinats amb joves. Què es pot fer?

La Diputació de Barcelona recomana a les famílies que estan passant el confinament amb joves que visitin la pàgina web de l’Oficina del Pla Jove, on hi ha recursos i consells adreçats a aquest sector de la població, com ara recursos per parlar amb joves, activitats adreçades a joves i l'espai d'activitats Fem Tec, que tenen com a  objectiu principal difondre l’emprenedoria com a actitud vital.

25. Durant el confinament, no t’aturis!

La Diputació de Barcelona ha publicat un conjunt de propostes, adreçat en especial a la gent gran, perquè no s’aturin durant aquests dies de confinament. Així, d’una banda, s’ofereixen exercicis de relaxació, d’escalfament, d’estiraments i d’enfortiment, i també s’ha fet una petita selecció de l’oferta disponible publicada a Internet.

26. Atenció directa als ajuntaments i a la ciutadania

Amb l’objectiu de continuar prestant una assistència directa, àgil i de qualitat als consistoris de la província, la Diputació de Barcelona ha habilitat a la seva pàgina web un lloc específic amb recursos per a l’atenció directa als ajuntaments i, també, un apartat amb els principals recursos d’informació a la ciutadania en la lluita contra la COVID-19.