25/11/2021 14:32 h.

Pilar Díaz: “El pressupost de 2022 aprovat avui, per un import de més de 1.060 M€, és el compromís amb majúscules de la Diputació amb els ajuntaments de la província”

Comparteix

El Grup Socialista dona també suport a la Declaració Institucional amb motiu del Dia Internacional per l’eliminació de la violència contra la Dona, que se celebra avui 25 de novembre, i recorda que la responsabilitat d’extingir el patriarcat i la seva ideologia masclista està en mans de tots i totes, així com generar nous referents per construir noves masculinitats. 

El ple d’aquest mes de novembre ha començat amb un minut de silenci a petició de la presidenta de la Diputació, Núria Marín, en record de les víctimes de les violències masclistes. 

Seguidament, s’ha donat lectura a la Declaració Institucional amb motiu del Dia Mundial de la Sida, que se celebra l’1 de desembre, a càrrec del vicepresident primer, Jaume Collboni. La Diputació de Barcelona reivindica el paper clau que desenvolupen els ens locals en la prevenció del VIH, així com en el treball d’eliminació de l’estigma, d’inclusió social i de garantia de drets de les persones que viuen amb VIH o Sida, per uns municipis saludables i resilients. I més encara en moments com l’actual, on la pandèmia de la COVID-19 evidencia les desigualtats i pot agreujar situacions de discriminació. En aquest sentit, reafirma el seu compromís per fer front al VIH, sumant-se al treball conjunt amb administracions públiques i entitats socials per promoure la lluita contra l’estigma i un enfocament d’abordatge del VIH/Sida des dels drets humans, acompanyant els municipis en campanyes de sensibilització i col·laborant amb les entitats sense ànim de lucre que treballen en aquest àmbit a Catalunya des d’una perspectiva comunitària. 

“Avui 25 de Novembre de 2021, commemorem el Dia internacional per l’eliminació de la violència vers les dones i volem que totes les accions i actes que es generen al voltant d’aquesta data s’estenguin a tots els dies de l’any. La lluita per una vida lliure de violències és cada dia”. D’aquesta manera comença el manifest al qual ha donat lectura d’un resum la vicepresidenta quarta de la Diputació, Núria Parlon, amb motiu d’aquesta data reivindicativa arreu. En un text subscrit pel Govern d’Espanya, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, les quatre diputacions i organismes com l’ACM i la FMC, enguany es persevera en la necessitat  d’actuar de forma estructural i preventiva, comptant amb tota la població i tots els territoris, perquè el fet “que les dones gaudeixin de vides lliures i dignes, en qualsevol dels espais i àmbits ha de ser l’eix de qualsevol societat democràtica i les institucions que la componen”. En mans de tots i totes està la responsabilitat d’extingir el patriarcat i la seva ideologia masclista, així com generar nous referents per construir noves masculinitats responsables, igualitàries, diverses, inclusives i cuidadores. “Necessitem estendre la cultura dels afectes i les cures, necessitem vincles segurs, respectuosos i amorosos, en tots els àmbits de les nostres vides”. 

Pel que fa a la part resolutiva, s’ha aprovat per unanimitat el Programa sectorial d’actuacions per fer front a l’emergència climàtica, dotat amb 12 milions d’euros a través dels ajuntaments i que es durà a terme entre 2022 i 2023. El diputat socialista i president delegat de l’Àrea d’Acció Climàtica, Xesco Gomar, ha recordat que amb aquest programa, entre altres, es dona continuïtat a la Declaració d’Emergència que la Diputació va aprovar el 2019 i s’adreça al compliment dels objectius de la Comissió Europea en matèria de residus municipals. També ha destacat les inversions a les quals es destinaran aquests recursos com són les plaques fotovoltaiques per a equipaments públics, la millora de l'eficiència de l’enllumenat públic i el sistema de recollida de residus mitjançant tancaments intel·ligents. 

D’altra banda, el Ple també ha aprovat per una àmplia majoria el Pressupost General de la Diputació de Barcelona per a l'exercici de 2022, dotat amb més de 1.060 milions d’euros. En la seva intervenció, el diputat socialista i president de l'Àrea de Recursos Humans, Hisenda i Serveis Interns, Carles Ruiz, ha volgut agrair la feina feta per tots els grups de la Corporació i ha destacat els tres marcs des dels quals s’han elaborat aquests pressupostos. En primer lloc, es presenten en un moment de sortida de la crisi social i econòmica derivada de la pandèmia de la COVID-19 i, per tant, de recuperació. Molts ajuntaments estan desenvolupament plans específics en aquest sentit d’intervencions d’urgència i aquest context ens permet assignar noves prioritats, projectes i maneres de donar servei a la ciutadania; en segon lloc, el desenvolupament d’una estratègia diferent del Govern d’Espanya i de la Unió Europea per sortir de la crisi amb els Next Generation, que la Diputació fa arribar als ajuntaments més petits. I en tercer lloc, a partir d’un nou marc financer de suspensió de les regles fiscals, que incrementa la capacitat de gestió i despesa dels ajuntaments i permet la generació de noves polítiques i de transferència de recursos. 


Per a l’exercici de 2022, hi ha un increment d’un 13,8% dels ingressos procedents de l’Estat, a més del retorn de 17 milions d’euros corresponents a l’IVA de 2017. El pressupost de la Diputació es manté en el camí del creixement continu. Destaquem que el 85% d’aquests recursos, pràcticament 900 milions d’euros, van directament als ajuntaments en forma d’ajuts directes o de suport tècnic, repercutint en la seva capacitat de creixement, així com en les seves estructures per donar serveis als ciutadans i les ciutadanes. Aquests pressupostos permeten continuar i ampliar polítiques de transformació, prioritzant el treball comunitari en barris, l’emergència habitacional o programes per a joves, i recuperar l’agenda de programes innovadors de la Diputació amb independència de la pandèmia. En aquest sentit, la Diputació també referma el seu compromís amb els petits municipis, assegurant la seva capacitat de gestió i estructura, perquè cap ajuntament pugui deixar de ser beneficiari d’una ajuda europea o d’altres recursos per manca d’estructura tècnica. Finalment, aquests pressupostos tenen uns objectius transversals, com són la transformació digital i l’emergència climàtica, fent especial menció al Programa aprovat en aquest mateix ple per a la suficiència energètica de la Diputació i per donar exemple als nostres ajuntaments, i l’agenda política global al voltant dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.  

Per part del Grup Socialista, la nostra portaveu, Pilar Díaz, ha defensat el nostre vot favorable, agraint el suport d’aquells grups que han permès tirar endavant “uns pressupostos que es poden definir com el compromís amb majúscules de la Diputació amb els ajuntaments de la província, en un moment que requereix més que mai treballar plegats i posar-nos d’acord”.  

Díaz ha desatacat que “d’aquests 1.060 milions d’euros del pressupost, 900 milions d’euros van destinats a acompanyar els municipis, per fer front a una situació molt difícil de recuperació i començar a encarrilar els fons europeus”. Per acabar, la nostra portaveu ha recordat al portaveu de Ciutadans que no han donat marge de treball al Govern per mirar acuradament les seves propostes i que la majoria d’aquestes no van lligades als pressupostos i es podien haver presentat mesos abans. 

Finalment, pel que fa al seguiment i control de la gestió corporativa, des del Grup Socialista hem votat a favor de la moció per indicar les altimetries als ports de muntanya i millorar la seguretat de ciclistes a les carreteres de la demarcació de Barcelona per a la promoció del turisme esportiu de proximitat, presentada pel Grup d’ERC-AM, després de l’acceptació de la nostra l’esmena de millora del text en què fem esment específicament a la necessitat de fomentar el cicloturisme i intervenir en les carreteres de titularitat de la Diputació de Barcelona a la demarcació. I d’altra banda, hem votat en contra de la moció per habilitar senders per a la pràctica de la bicicleta de muntanya als Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, presentada pel Grup de Ciutadans. Per defensar el sentit del nostre vot, Pilar Díaz, ha recordat una qüestió de forma i és que “el consorci del parc de la serralada de Collserola és un espai de cogovernança on hi ha la Generalitat, l’Àrea Metropolitana, la Diputació i nou municipis. I és en aquest espai on s’ha de produir aquest debat, no envaïm competències”. Díaz ha reiterat que “aquest és un tema important que s’ha d’abordar, però no en una moció a la Diputació, sinó als òrgans de decisió del consorci”. Pel que fa al contingut de la moció, la nostra portaveu ha afegit com a reflexió que “aquest és un pulmó verd de l’àrea metropolitana que cal protegir”. “És cert que tenim un problema evident d’equilibri inestable, produït per l’increment d’usuaris i usuàries del parc, i que hi ha determinades pràctiques esportives que són agressives amb l’ecosistema, però no podem criminalitzar a tothom”. Per als i les socialistes “cal cercar la conciliació, tenint en compte que la regulació ha de ser molt estricta si volem preservar el parc”.