31/03/2022 17:09 h.

Pilar Díaz: “Els més de 118 milions d’euros en inversió i serveis per als ajuntaments i els consells comarcals que ha mobilitzat avui la Diputació de Barcelona refermen el seu compromís amb els ajuntaments i la ciutadania”

Comparteix

El Grup Socialista dona suport, en el Ple del mes de març, a una moció per reclamar a la Generalitat el finançament necessari per garantir l’aportació del finançament de les famílies en l’educació P2 sense augmentar l’aportació econòmica per part dels ajuntaments de Catalunya. 

El Ple de la Diputació de Barcelona, celebrat aquest matí des del Paranimf de l'Escola Industrial, ha comentat amb la lectura d’una Declaració Institucional amb motiu de la celebració, el dia 2 d’abril, del Dia Mundial de la Conscienciació sobre l’Autisme, a càrrec de la vicepresidenta quarta i diputada de Polítiques de Participació, Agenda 2030 i ODS, Núria Parlón.  El trastorn de l’espectre autista és una afectació neurològica que engloba un conjunt de particularitats que es manifesten principalment en l’esfera de la interacció social: dificultats en situacions comunicatives comunes, maneres d’aprendre atípiques, especial interès per temes concrets, predisposició a activitats rutinàries, etc. Un entorn adequat i l’acceptació social permeten a les persones TEA gaudir de les mateixes oportunitats i desenvolupar la seva vida de manera plena i eficaç.

És per això que la Diputació es compromet, entre altres, a potenciar la formació i la sensibilització del personal de la corporació, especialment d’atenció al públic, per atendre les persones d’aquest col·lectiu; oferir als ens locals manuals amb mesures d’adaptació dels equipaments públics per reduir els sorolls estridents i adaptar els entorns a les condicions que millorin l’adaptació de les persones TEA; i millorar l’accessibilitat comunicativa i cognitiva amb recorreguts específics i pictogrames adequats als equipaments de la Diputació. 

Seguidament, en la part resolutiva, la presidenta de la Diputació, Núria Marín, ha pres la paraula per destacar que “avui és un dia important per aquesta institució, per als municipis i per als ciutadans i les ciutadanes de la nostra demarcació”. En aquest Ple es concreta un nou impuls al Pla de Concertació de la Xarxa de Plans Locals amb sis dictàmens amb un import total de més de 118 milions d’euros, “que enforteixen els ajuntaments en una etapa complicada i complexa en mig d’una pandèmia i en un moment de guerra a Europa”. 

A continuació, el Ple ha aprovat per unanimitat el Programa sectorial Renovables 2030, de suport a inversions locals per fer front a l’emergència climàtica, dotat amb un pressupost 50 milions d’euros. Un programa que dona resposta als acords de la Declaració d’Emergència Climàtica que va aprovar la Diputació de Barcelona l’any 2019 i forma part del Projecte Transformador Renovables 2030. 

Aquest Programa sectorial proposa impulsar actuacions de caràcter emblemàtic, de gran escala i amb un impacte significatiu en la reducció de les emissions locals de gasos d’efecte hivernacle i en la reducció dels costos energètics locals que tinguin per objecte inversions relatives a plantes fotovoltaiques, calderes de biomassa o enllumenat públic. La concessió dels ajuts es fa en règim de concessió directa amb concurrència i en un context de proliferació d’aquest tipus de procediment en la concessió de subvencions, sobretot lligades als fons Next Generation en moltes ocasions, l’objectiu és que el suport de la Diputació sigui compatible amb aquests i que aquesta compatibilitat teòrica ho sigui també en l’àmbit pràctic, tot articulant un sistema de concessió àgil, a mesura que es presentin les sol·licituds i que es constati que aquestes reuneixen les condicions fixades.

D’altra banda, el Ple també ha aprovat per unanimitat el Programa sectorial per a la millora de camins municipals 2022-2023, dotat amb 11 milions d’euros, que se suma al conjunt d’iniciatives de suport econòmic i tècnic als ajuntaments de la província en aquesta matèria que la Diputació ha anat desplegant. Amb aquest programa es contribueix al finançament de l’execució d’obres de millora de camins públics d’ús públic. L’experiència d’anys demostra el potencial d’aquest instrument en la promoció de l’activitat econòmica local, amb el benentès que l’acció conjunta dels ajuntaments té una gran capacitat d’actuar amb celeritat per fer efectives aquestes inversions que reforcen la competitivitat del territori. 

En la part de seguiment i control de la gestió, els i les socialistes hem votat favorablement a una moció del Grup d’En Comú Guanyem per reclamar a la Generalitat el finançament necessari per garantir l’aportació del finançament de les famílies d’infància 2 sense augmentar l’aportació econòmica per part dels ajuntaments de Catalunya, després que les nostres esmenes hagin estat acceptades i incorporades. En la seva intervenció, la nostra portaveu, Pilar Díaz, ha reiterat que tothom coincideix en la importància de l’educació infantil i especialment quan parlem d’aquesta etapa primerenca de la infància. La universalitat, la gratuïtat i l’accessibilitat per a totes les famílies a l’educació infantil és una de les mesures més importants per promoure el dret a l’educació i a la igualtat d’oportunitats, “però en aquest país en pocs anys hem passat de suprimir el finançament a les escoles bressol municipals a anunciar la gratuïtat del P2”. Díaz ha recordat que “no fa tant temps que estàvem immersos en unes reclamacions judicials per reclamar aquella part que pertocava al Govern de la Generalitat” i, fins i tot hem vist que, un cop aquestes sentències eren favorables, ens portaven a cassació. 

Els i les socialistes valorem positivament aquesta mesura, però creiem que abans de fer cap anunci, cal fer una planificació, que és el que fan els ajuntaments cada vegada que donen un nou servei o milloren un servei que ja donen. Tanmateix, “no s’ha planificat res, només s’ha fet l’anunci, comptant a incorporar alguna cosa nova a la motxilla de l’escàs finançament dels ajuntaments”. Estem d’acord que la negociació és necessària i estem aquí per sumar i treballar, però la gratuïtat que s’anuncia d’entrada, com es vol dur a terme, no és certa. “S’anuncia que se subvenciona una part o la totalitat de l’aportació que fan les famílies, però això no és la gratuïtat. Compten amb l’aportació dels municipis i fins i tot, depèn de com es facin els càlculs, aquesta aportació pot ser superior a la que ara estan finançant”, perquè no s’han tingut en compte necessitats educatives especials, altres tipus de vulnerabilitat o un factor molt important com és la incorporació de més famílies davant l’anunci de gratuïtat amb places amb les quals no s’està comptant.

“No podem anar a cop d’anunci. A cop d’anunci que tal dia comença el curs escolar, però ja parlarem amb la comunitat educativa. A cop d’anunci de la gratuïtat del P2 i ja parlarem amb els ajuntaments. El més important és la planificació i la negociació i després serà el moment dels anuncis”. Celebrem aquesta moció i també que les nostres esmenes hagin estat acceptades, la nostra actitud és la d’arribar a acords defensant els interessos dels municipis i dels ajuntaments. 

D’altra banda, hem votat també a favor d’una moció per a l’elaboració d’una guia de parcs infantils segurs i accessibles a la província de Barcelona, presentada pel Grup de Ciutadans. En el seu torn de paraula, Pilar Díaz ha reiterat el nostre convenciment de la “necessitat que els nostres municipis, pobles i ciutats siguin sostenibles i especialment inclusius. I aquesta inclusió incorpora, per descomptat, el dret dels infants a jugar amb independència de la seva diversitat funcional”. La nostra portaveu ha aprofitat per apuntar també que la guia que reclama aquesta moció s’inclou en les mesures que ha aprovat avui la Junta de portaveus en el marc del Programa de Resiliència 2.0. 

I per últim, des del Grup Socialista hem donat suport a una moció per desenvolupar i implementar, a l’Organisme de Gestió Tributària, la gestió dels pagaments d’obligacions tributàries dels ciutadans a partir d’un Pla Personalitzat de Pagament, presentada pel Grup d’ERC. La nostra portaveu ha volgut que consti en acta que “el nostre vot favorable és motivat perquè la personalització en el pagament és una personalització en el fraccionament”. Díaz ha recordat que des d’aquest organisme ja s’està treballant en la cerca d’aplicatius i recursos perquè això sigui possible en l’exercici 2023. I, en aquest sentit, ha deixat clar que “si l’1 de gener de 2023 això és possible, no serà per aquesta moció que és benvinguda, sinó perquè des del Govern de la Diputació s’està fent feina en aquesta línia des de fa temps”.

Finalment, aquest matí també s’ha celebrat la Junta de Govern que ha aprovat, entre altres, el Programa específic de Resiliència local 2.0, dotat amb 50 milions d’euros, amb l’objectiu de contribuir a reparar els danys econòmics i socials que ha provocat la pandèmia de la Covid19, especialment pel que fa a la sostenibilitat i la transformació digital. Un programa que dona continuïtat a l’edició anterior i que distribueix els ajuts a partir d’una fórmula de distribució basada en criteris objectius, equitatius i transparents de caràcter social, econòmic i territorial; el Programa específic Next DIBA, d’assessorament i acompanyament a municipis de fins a 5.000 habitants en la tramitació dels fons Next Generation EU; el Programa específic de benestar emocional per a la infància i l’adolescència, amb una inversió de 5,9 milions d’euros, adreçat a municipis de més de 20.000 habitants i a tots els consells comarcals; i les concessions del fons de prestació Activitats culturals del cicle festiu per un import de 800.000 euros.

 

-    Declaració institucional amb motiu del Dia Mundial de la Conscienciació sobre l’Autisme
-    Infografia Programa específic de Resiliència local 2.0
-    Infografia Programa sectorial per a la millora de camins municipals 2022-2023
-    Infografia Programa sectorial Renovables 2030