17/03/2022 18:00 h.

Viladecans i la Diputació impulsen un nou model local d'acció social

Comparteix

“Viladecans em Cuida” és un model d’intervenció social innovador en què s’incorpora la vessant comunitària com a estratègia per enfortir polítiques i programes d’inclusió.

L’alcalde Carles Ruiz i la diputada presidenta de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, Lluïsa Moret, impulsen el Pla Local d’acció Comunitària Inclusiva (PLACI) “Viladecans em Cuida”, un model d’intervenció social innovador en què s’incorpora la vessant comunitària com a estratègia per enfortir polítiques i programes d’inclusió. L’objectiu principal és aconseguir que ningú es quedi enrere o se senti sol al seu barri, a la seva ciutat. L’agent principal que ha de lluitar contra aquests problemes és la comunitat, la ciutadania solidària. L’Ajuntament i la Diputació aporten, totalment o parcialment, el personal i recursos per a la realització de 114 accions municipals identificades sota aquest model.

Entre elles, n´hi ha dotze de destacades: el projecte A Viladecans, Salut Emocional, cofinançat amb la Diputació de Barcelona amb l’objectiu de promoure la salut emocional, especialment de les persones en vulnerabilitat o aïllament social; el projecte A-Porta, dut a terme amb la CONFAVC per detectar situacions de vulnerabilitat energètica i solitud no desitjada; el grup de suport emocional i ajuda mútua (GSAM) per a la creació d’espais de relació, acompanyament i suport psicològic i emocional per a cuidadors de persones en situació de dependència i el Projecte Nexes, per lluitar contra la solitud no desitjada.

També l’Educació forma part de l’estratègia “Viladecans em cuida” amb el projecte Educació 360”, que vol que el municipi sigui un ecosistema educatiu, implicant totes les entitats de tots els sectors en l’educació del infants i joves; la xarxa d’innovació esportiva Vilab Esports, en el projecte de salut comunitària Xarxa de residències de la Gent Gran; el Servei d’Atenció i suport psicològicel projecte Atenea per fomentar la feina per a dones de més de 40 anys en situació d’atur prolongat; la campanya d’informació sobre la vacunació; la dinamització dels casals de barri o el projecte Viladecans Women Corporate, per identificar i potenciar el paper de les dones en els càrrecs directius de les empreses.

El grup impulsor de “Viladecans em cuida” està format per professionals de serveis, entitats, ciutadania no associada i usuaris de serveis socials, així com personal tècnic municipal. Tots junts han reflexionat sobre les necessitats existents i com podem construir respostes col·lectives als reptes socials, sobretot les noves problemàtiques derivades de la pandèmia.

Els objectiu transversals i estratègics de “Viladecans em cuida” són debilitar els factors d’exclusió i aïllament social, promovent l’enfortiment de teixits comunitaris, l’augment de l’impacte de les polítiques públiques en la diversitat de la comunitat per tal de millorar la convivència, i incorporar la dimensió comunitària per a la inclusió social en les polítiques amb la participació de tots els agents del territori (entitats, ciutadania, professionals de serveis, comerciants, etc.).