06/11/2024 15:06 h.

Fòrum Urbà Mundial a la ciutat del Caire

Comparteix

La Diputació de Barcelona ha estat present al Fòrum Urbà Mundial del Caire a l'estand conjunt de les administracions catalanes i amb diferents intervencions de la diputada Mª Eugènia Gay.

La diputada de Relacions Internacionals i Agenda 2030, Maria Eugènia Gay, va  participar en diversos actes al llarg de l'esdeveniment. Gay va inaugurar l’estand de Catalunya, juntament amb altres representants de les altres institucions que en formaven part.

Dins l’estand, la Diputació hi exposava el projecte Xarxa Agendes Urbanes Locals. L’any 2020 la Diputació de Barcelona posà en marxa una sèrie de projectes transformadors per tal de fer front als següents reptes globals: l’equilibri territorial, la prosperitat econòmica i l’equitat social i dues transicions, la digital i la verda. En aquest context, la Gerència de Serveis d’Habitatge, Urbanisme i Activitats desenvolupa el projecte Impuls de les Agendes Urbanes amb la voluntat d’aterrar el contingut d’aquestes agendes globals a la realitat local i acompanyar als municipis de la demarcació en el disseny dels plans d’acció local necessaris per a desenvolupar-les.

Maria Eugènia Gay va participar a la World Assembly of Local and Regional Governments, on va fer una intervenció on va ressaltar que els governs locals no han de ser vistos “com a simples implementadors de l'Agenda”, sinó com a “responsables polítics, catalitzadors del canvi i el nivell de govern més ben situat per vincular els objectius globals amb les comunitats locals”. Aquesta assemblea buscava generar un impuls polític per a la consecució de les agendes globals de desenvolupament en un sistema multilateral renovat que prioritzi la cura de les persones i del planeta. Els elements bàsics d'aquest sistema són la governança multinivell, la prestació de serveis públics i una nova generació de drets humans.  

La diputada va participar també en l’acte de networking, Time to Walk the Talk - Forefronting Local Action towards Urban Equality. L'esdeveniment presentava les sis vies per aconseguir la igualtat identificades a l'informe GOLD VI, és a dir, Commoning, Caring, Connecting, Renaturation, Prospering i Democratizing. Basades en un extens procés de coproducció de coneixement i recopilació d'evidències a través dels GLR, les organitzacions de la societat civil (OSC), el sector privat i les institucions acadèmiques, aquestes vies articulen sis trajectòries de canvi interrelacionades, capaces de donar suport als processos de presa de decisions, polítiques i accions programàtiques que busquen activament la millora de la igualtat urbana i territorial.

A més, la diputada va intervenir com a panelista a la taula rodona Cities at the Forefront Multi-level governance for Urban Water Resilience. Insights from innovative municipal flood and drought risk management. Allà es van tractar enfocaments innovadors de gestió del risc d'inundacions i sequeres, on els representants de les ciutats van compartir experiències sobre la resiliència urbana de l'aigua i l'adaptació al clima. També es van discutir bones pràctiques i reptes per alinear polítiques locals i nacionals.