Cultura - 11/04/2018 15:29 h. - Beatriu Sanchís

"El Modernisme i les flors", nova exposició itinerant de la Diputació de Barcelona

  • El visitant podrà olorar perfums, escoltar i visualitzar processos de producció i palpar reproduccions

L’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura, Educació i Esports de la Diputació de Barcelona presenta la nova exposició itinerant “El Modernisme i les flors. De la natura a l’arquitectura”, organitzada conjuntament amb l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat i l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallés.

La mostra s’inaugura aquest dijous ,12 d'abril, al Museu d’Esplugues de Llobregat, i es podrà visitar fins al 23 de setembre.

Aquesta exposició, que visitarà diferents equipaments de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, mostra com la natura va ser la gran font d’inspiració de l’arquitectura modernista, la qual va tenir sempre present el món vegetal a través de les arts decoratives.

“La natura, la font de la inspiració” és el primer dels quatre àmbits en què s’estructura la mostra i s’hi analitza el procés creatiu dels artistes per capturar la imatge de les plantes i les flors. En aquest apartat es detalla l’estudi directe del món vegetal com a exercici d’observació per tal de representar i immortalitzar en l’art decorativa el model natural efímer, a través del dibuix, la pintura i, fins hi tot, les primeres fotografies.

El segon àmbit, “L’obrador, la creació de les arts de la construcció”, fa un recorregut per vuit arts aplicades a l’arquitectura –ceràmica, mosaic, ferro, pedra, estuc, mosaic hidràulic, vitrall i enguixat– i recull els diferents processos de creació que mostren com materials bàsics i senzills com el ciment, el fang, la pedra o el vidre, esdevenien art, recreant o transformant el món vegetal dins l’escenari arquitectònic.

En el tercer àmbit, “L’arquitectura, el jardí urbà”, s’ofereix un passeig expositiu de flors i plantes a través de les arts aplicades als edificis, amb exemples representatius com la fulla d’acant, el card de bosc, el pi, la margarida o el castanyer d’Índia. D’entre totes les plantes, predomina la rosa, considerada la reina de les flors, per la qual cosa se li dedica un espai especial relacionat amb el seu simbolisme.

L’últim àmbit, “La ciutat, la natura perduda”, exposa la dificultat en la conservació de les arts aplicades a la construcció i reivindica el Modernisme local i la preservació in situ del patrimoni representatiu de les ciutats en què va tenir més adeptes.

Exposició multisensorial i més accessible

L’exposició vol apropar el visitant i convidar-lo a olorar el perfum de determinades flors, escoltar i visualitzar els processos de producció o palpar les formes de determinades reproduccions. L’objectiu és convertir la visita en una nova forma de conèixer i recordar el Modernisme i les seves flors, accessible a tothom i a través de tots els sentits.

Per fer accessible a tots els públics la mostra, el programa de la mirada tàctil de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, n’ha adaptat els continguts, en col·laboració amb de la Federació de Persones Sordes de Catalunya, FESOCA, i el Servei de bibliografia de l’Organització Nacional de Cecs Espanyols, ONCE, a Barcelona. La comunitat amb ceguesa o dificultat visual, disposa de guions pels visitants amb macrocaràcter, escriptura braille i elements en relleu, per facilitar i comunicar aquells aspectes  botànics, com a font d’inspiració, relatius a les estructures arquitectòniques d’un edifici. Per a la comunitat sorda signant i oralista, es presenten codis QR vinculats al canal de La Mirada Tàctil a la plataforma You Tube on es poden visionar tots els continguts en llengua de signes i subtitulat.

Activitats complementàries per a tots els públics

La mostra organitza un seguit d’activitats vinculades per a públic familiar com el taller de vitralls, dissabte 14 d’abril, i els tallers amb motiu de Sant Jordi, dissabte 21 d’abril, i per la Nit dels museus, 19 de maig. També per a grans i petits, es programa la visita sensorial Benvinguda primavera!, dissabte 28 d’abril. La temàtica modernista centrarà algunes de les activitats com la participació a les jornades Esplugues modernista el 12 i 13 de maig, i la  Fira de ceràmica antiga i modernista, diumenge 27 de maig. A més, la comissària de l’exposició, Fàtima López, oferirà la xerrada i tast de vins La vinya en l’art i l’arquitectura modernista, dissabte 21 de juliol; i es programa una taula rodona a l’entorn de la preservació del patrimoni arquitectònic, dimecres 16 de maig.

El Modernisme i les flors: De la natura efímera a l’arquitectura es podrà veure als dos museus locals que han participat en la seva coproducció: Can Tinturé. Museus d’Esplugues de Llobregat, del 12 d’abril al 23 de setembre; i el Museu d'Art de Cerdanyola del Vallès, del 27 de setembre al 13 de gener de 2019. Posteriorment, l’exposició visitarà altres equipaments de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.