17/05/2017 09:00 h. - Susana Burgos
El visitant de les comarques de Barcelona té 46 anys, estudis superiors i valora amb un notable alt l’estada
El perfil del visitant de la demarcació de Barcelona és home (64,3%), té una edat mitjana de 46 anys, estudis universitaris (52,1%) i la valoració mitjana del municipi és de 8,2 sobre 10, tot destacant-ne l’amabilitat, el caràcter i la seguretat. Aquestes són algunes de les dades que es desprenen de l’estudi “Caracterització dels Turistes a l’Entorn de Barcelona 2016“, que elabora la Diputació de Barcelona i que permet conèixer el perfil, la valoració i els hàbits de comportament dels turistes que visiten les comarques barcelonines (menys Barcelonès).
Pel que fa al nombre de nits en destinació, aquests es lleugerament inferior a la de 2015 i se situa en 4,9. Els turistes que més nits s’allotgen són els holandesos, britànics i russos, els majors de 65 anys, i els que s’estan a les comarques del Maresme i Garraf.
La distribució per nacionalitats es manté respecte les xifres de 2015. En primer lloc es posicionen els turistes de nacionalitat espanyola que són gairebé la meitat dels turistes de l’Entorn de Barcelona (un 28,8% resideix a Catalunya i un 19,5% a la resta d’Espanya). Segueixen els francesos i britànics amb percentatges al voltant del 10%. La resta de nacionalitats no assoleixen en cap cas percentatges superiors al 5%.
Els turistes catalans els podem trobar principalment a les comarques del Berguedà, el Moianès i Osona i en establiments de turisme rural; els turistes de la resta de l’estat es troben en major mesura a la comarca del Vallès Occidental i han vingut majoritàriament per motius professionals; els estrangers es troben a la comarca del Garraf i s’allotgen en primer lloc en apartaments turístics.
6 de cada 10 turistes venen per oci
La distribució en la motivació del viatge es manté estable respecte les dades de 2015: un 65,1% ha visitat l’Entorn de Barcelona per raons d’oci, un 25,7% per motius professionals i un 9,1% per motius personals o altres.
Hi ha una proporció major de turistes d’oci a les comarques del Berguedà i el Maresme i en els allotjaments de càmping. Els que venen per motius professionals es concentren a la comarca del Vallès Occidental i els que han vingut per motius personals o altres a l’Alt Penedès i a casa d’amics o familiars.
Internet, principal font d’informació
La principal font d’informació consultada per decidir la destinació és Internet, xarxes socials o blogs (49,7%), dada que s’incrementa fins al 61,4% entre els que han contractat per compte propi i fins al 70% entre el de nacionalitat russa i els allotjats en turisme rural. Segueixen la família, amics i coneguts (18,7%) i per l’empresa o el centre d’estudis (18,4%) amb percentatges similars als de 2015.
La forma de contractació del viatge obté dades molt similars a les obtingudes al 2015: un 67,6% ha contractat per compte propi, el 17,5% a través de l’empresa i el 10,7% totalment per operadors turístics. La resta de modes de contractació obtenen citacions per sota del 5%.
La despesa en allotjament per persona i dia passa de 43,4€ al 2015 a 48,0€ al 2016. Segons el tipus d’establiment en el que s’han allotjat, les pujades més fortes es produeixen als hotels i establiments de turisme rural. Els turistes que més gasten són els russos, els nord-americans i els que estan al municipi per motius professionals.
Descansar, oci i passejades, activitats preferents
Les activitats més realitzades en els municipis de l’Entorn Barcelona són descansar (60,6%), anar de restaurants, tapes, dinar, sopar, etc. (52,5%) i passejar o caminar (49,3%). Els grups de turistes més excursionistes són els que s’allotgen a la marca Pirineus de Barcelona i els que dormen en un allotjament de turisme rural.
Pel que fa als aspectes millor valorats, aquests són el “Caràcter i amabilitat” i “La seguretat ciutadana” amb una puntuació de 8,5 sobre 10 en ambdós casos. La valoració general del municipi se situa en 8,2 punts de mitjana, valoració idèntica a la de 2015. Els aspectes amb una puntuació més baixa són l’oferta d’aparcament i els punts d’accés a internet, amb una valoració mitjana de 7,2 i 7,3 respectivament.
L’informe “Caracterització del Turistes a l’Entorn de Barcelona 2016”, que elabora la Diputació de Barcelona en conveni amb l'Ajuntament de Barcelona i Turisme de Barcelona, permet conèixer el perfil, valoració i hàbits de comportament dels turistes que visiten l’Entorn de Barcelona (que compren les marques Costa Barcelona, Paisatges Barcelona i Pirineus Barcelona).
<< Tornar al llistat de notes de premsa
Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi
Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.