Esports - Educació - Joventut - 04/10/2022 13:54 h. - Beatriu Sanchís

La Diputació de Barcelona distingeix els primers 11 equipaments responsables i educadors de la província

  • El projecte transformador “Equipaments 2030: responsables i educadors” té per objectiu promoure que els 6.118 equipaments i espais municipals educatius, esportius i de joventut de Barcelona arribin a ser edificis participatius, accessibles, inclusius i sostenibles
  • Fins ara i des de 2021, 268 municipis ja han rebut 8.700.000 euros per a què els seus equipaments siguin l’epicentre de la transformació social i la transformació de valor
  • Aquest projecte visualitza el compromís de la Diputació amb l’assoliment de l’Agenda 2030 i acompleix fins a nou Objectius de Desenvolupament Sostenible 

«Ara és el moment de repensar els equipaments existents i com s’han d’adaptar perquè siguin sostenibles, educatius i ajudin els joves a tenir els recursos necessaris per encarar un futur que es presenta complex.» Així s’ha manifestat la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, durant la celebració, aquest matí al Paranimf de l’Escola Industrial, de la Jornada: “Equipaments de Futur, Horitzó Agenda 2030”.

La Diputació ha presentat avui en aquesta jornada, que ha comptat amb la participació de gairebé 300 assistents, el projecte transformador “Equipaments 2030: responsables i educadors”, que té com objectiu promoure que els 6.118 equipaments i espais municipals educatius, esportius i de joventut puguin arribar a ser edificis i instal·lacions inclusius, igualitaris i sostenibles i fer partícips les persones usuàries de les seves iniciatives.

Fins ara i des del 2021, 268 municipis ja han rebut 8.700.000 euros per a què els seus equipaments siguin l'epicentre de la transformació social i la transmissió de valors.

La jornada, inaugurada per la presidenta Marín, i que ha comptat també amb les intervencions dels diputats d’Educació, Josep Monràs i del diputat de Joventut, Javier Silva de la corporació ha inclòs un dilatat programa amb la ponència “Reptes i canvis als equipaments del segle XXI” a càrrec del professor de Geografia urbana de la Universitat Autònoma de Barcelona, Francesc Muñoz.

Durant la trobada, s’ha fet entrega de la distinció “Equipament Responsable” als onze municipis participants a la jornada, que han presentat les seves experiències. 

La resta de municipis participants que ja formen part del projecte rebran també al llarg de les properes setmanes el seu distintiu com a garantia de la seva participació i el seu compromís amb el projecte.

Cal recordar que el procés per adherir-se al projecte inclou aquesta primera fase amb la distinció del distintiu que garanteix i reafirma el compromís del municipi. Una segona fase contemplarà una autoavaluació inicial, com un decàleg de seguiment dels objectius assolits i dels que resten fins al 2030. I un tercer estadi d’assoliment del projecte sempre amb l’acompanyament de la Diputació de Barcelona. 

La presidenta Marín ha subratllat també «com els ajuntaments gestionen  majoritàriament els equipaments ciutadans i sense la feina desenvolupada per aquests no seria possible porta a terme aquest tipus de projectes». I ha reblat «la necessitat de jornades com aquesta que serveixen per treballar de manera col·lectiva per assolir objectius i la satisfacció que suposa per a la Diputació poder fer aquest acompanyament els ajuntaments».

Durant la seva intervenció Josep Monràs ha afirmat que els ajuntaments «som el pal de paller de la innovació del que es desenvolupa en els municipis i un exemple a seguir d’aquelles coses que cal fer i aplicar per aconseguir objectius. Un projecte en línia amb els ODS que posa en valor aquests equipaments».

De la seva banda Javier Silva ha recordat que «es tracta d’un projecte en comú de tota l’àrea d’Educació, Esports i Joventut de la corporació que demostra la transversalitat del treball que es fa». I ha afegit que «es té una visió que facilita el servei a tota la província, amb una potent xarxa de benestar construïda en els darrers anys que referma el nostre compromís amb la ciutadania i posar l’horitzó en l’Agenda 2030».

Paral·lelament s’han desenvolupat diferents taules de treball amb representants d’ens locals sobre els reptes dels equipaments juvenils, esportius i educatius i on s’han presentat alguns dels programes i experiències desenvolupades fins al moment.

Per últim s’ha fet lectura d’un manifest d’adhesió a càrrec del diputat Silva al projecte transformador “Equipaments responsables i educadors 2030” de la Diputació de Barcelona, acomplint els seus compromisos de canvi i millora per tal d’avançar en els objectius de l’Agenda 2030 a escala local”.

El projecte

Al llarg dels darrers 40 anys de vida democràtica, els ajuntaments han construït una xarxa d’equipaments públics per prestar serveis a la ciutadania i millorar i desenvolupar el benestar social, la cohesió comunitària i la cultura participativa i democràtica.

Els equipaments públics municipals són claus i referents de proximitat de les diferents polítiques locals, ajudant a estructurar sentit de comunitat i d’espai públic compartit. Alhora, els equipaments públics municipals configuren un xarxa de servei i de creació de ciutadania que s’ha anat adaptant i responent a les noves necessitats emergents d’una societat en canvi permanent. 

El projecte “Equipaments 2030: responsables i educadors” té l’ambició estratègica de re-significar i transformar els equipaments i espais municipals dins d’una doble dimensió: La modernització arquitectònica i de sostenibilitat energètica dels edificis i instal·lacions per ser referents públics de responsabilitat mediambiental. Així com la projecció dels edificis i espais municipals d’Educació, Esports i Joventut com a referents educadors en els valors i principis de la inclusió, la diversitat, la no-discriminació, la interculturalitat, l’equitat de gènere, la igualtat de drets, la participació democràtica i la ciutadania activa.

La finalitat última del projecte “Equipaments responsables i educadors 2030” és que els 6.118 equipaments municipals educatius, esportius i de joventut projectin els valors i objectius de l’Agenda 2030 i de la Carta de Ciutats Educadores, de la Llei de l’esport i de la Llei de Joventut, definint-se com a responsables i educadors per acomplir aquests quatre principis-marc: participatiu; accessible; igualitari i sostenible.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3, 4, 5, 7, 9, 10, 11, 13 i 17 . Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

El diputat d'Educació, Josep Monràs i el diputat de Joventut, Javier Silva, durant l'entrega dels distintius d"Equipaments Responsables" als municipis participants a la jornada: "Equipaments de futur, horitzó Agenda 2030". <br/br>Foto: Sergi Ramos/Diputació de Barcelona Panoràmica del públic de la Jornada Equipaments de futur, horitzó Agenda 2030. Imatge: Sergi Ramos/Diputació de Barcelona La presidenta Núria Marín amb els diputats Josep Monràs i Javier Silva amb els distintius que s'han entregat avui a la Jornada Equipaments de futur, horitzó Agenda 2030. Imatge: Sergi Ramos/Diputació de Barcelona La presidenta Núria Marín amb els diputats Josep Monràs i Javier Silva a la Jornada Equipaments de futur, horitzó Agenda 2030. Imatge: Sergi Ramos/Diputació de Barcelona

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.