16/11/2016 18:22 h. - Beatriu Sanchís
Mercè Conesa inaugura a Sitges l'exposició central de l'Any Ramon Casas
· La mostra reuneix 178 obres de l'artista i altres pintors coetanis procedents d'algunes de les col·leccions d'art modern més prestigioses d'Europa.
· Amb aquesta exposició Sitges esdevé capital cultural de la demarcació de Barcelona
La presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, acompanyats per l'alcalde de Sitges, Miquel Forns, i el conseller de Cultura, Santi Vila, entre d'altres autoritats, han inaugurat aquest matí l'exposició "Ramon Casas, la modernitat anhelada", que es podrà veure al Museu de Maricel fins al 19 de febrer de 2017, abans de viatjar posteriorment a Madrid i Palma de Mallorca. "Ramon Casas, la modernitat anhelada" és l'exposició central de l'Any Ramon Casas i reuneix 178 obres de l'artista i altres pintors coetanis procedents d'algunes de les col·leccions d'art modern més prestigioses d'Europa.
La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha posat en valor «el treball desenvolupat per tot l'equip de persones i institucions que han fet possible l'exposició». Conesa ha recordat que ara «fa gairebé dos anys es van desenvolupar les obres de remodelació del conjunt de museus de Maricel, Cau Ferrat i Can Rocamora, i com aquestes millores han fet possible acollir una mostra de la qualitat i envergadura de La modernitat anhelada».
En la mateixa línia, Mercè Conesa ha destacat l'acord de cessió de l'edifici Miramar de la Diputació a l'Ajuntament de Sitges, i com es durà a terme la rehabilitació i reconversió de Can Falç en un nou equipament cultural. "Cada un dels 311 municipis de Barcelona té una personalitat pròpia i amb la mostra central de l'Any Ramon Casas, La modernitat anhelada, a Sitges, aquest municipi esdevé capital cultural de la demarcació de Barcelona" ha afirmat la presidenta.
En paral·lel, el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ha destacat el treball col·lectiu que representa l'exposició, «fruit de la col·laboració entre institucions públiques i privades, ja que els grans projectes, com aquest, s'han de desenvolupar en equip".
L'alcalde de Sitges, Miquel Forns, ha subratllat el fet que «no és casual que el Museu Maricel aculli aquesta mostra ja que gràcies a les obres de remodelació, el Museu s'ha convertit en un espai de primer ordre, on en els darrers 22 mesos s'han rebut més de 68.000 visites fent de Sitges un referent en el panorama nacional cultural».
De la seva part, la comissària de l'Any Ramon Casas i directora del Museu de Maricel, Vinyet Panyella, ha fet incís en que «es tracta d'un exposició on es presenta una nova visió de l'artista. Una mostra que ha estat possible gràcies a la Diputació, la Generalitat, les institucions implicades i cabdal pel treball rigorós i innovador que han desenvolupat els dos comissaris de l'exposició».
L'exposició central de l'Any Ramon Casas commemora el 150 aniversari del naixement del pintor. Es tracta d'una exposició organitzada per Museus de Sitges, l'Obra Social "la Caixa" i el Museu Nacional d'Art de Catalunya; amb la col·laboració la Diputació de Barcelona, de la Generalitat de Catalunya, i l'Ajuntament de Sitges. La mostra està comissariada pel cap de Col·leccions dels Museus de Sitges, Ignasi Domènech i el coordinador de Col·leccions del Museu Nacional d'Art de Catalunya. Francesc Quílez,
Ramon Casas, la modernitat anhelada es presenta a les sales del Museu de Maricel de Sitges (del 16 de novembre de 2016 al 19 de febrer de 2017) i es podrà veure posteriorment a CaixaForum Madrid (7 de març – 11 de juny de 2017) i a CaixaForum Palma (5 de juliol – 22 d'octubre de 2017).
Diferents àmbits
La voluntat dels comissaris és mostrar l'obra de Ramon Casas en el context en el qual va aparèixer, agrupada en cinc àmbits temàtics. Amb la presència d'obra d'altres artistes, el recorregut es planteja com a un joc de miralls, un camí de doble sentit, que permet visualitzar les influències, analogies i interessos comuns que van existir entre Casas i altres autors contemporanis.
La mostra de Sitges està formada per una selecció de 178 obres entre les quals hi ha realitzacions del pintor en diversos suports com la pintura, el dibuix i el cartell. Especialment rellevant és la presència d'un grup nombrós de fotografies d'època que ajuden a emmarcar la seva obra dins el context social i cultural del període en què va viure.
El fet que es tracti d'una exposició amb tres seus (Sitges, Madrid i Palma de Mallorca), la itinerància de les quals suma un període de quasi un any, impedeix que totes les obres siguin presents a les tres seus, encara que el catàleg és un element comú a tot el cicle expositiu. La conservació de les obres obliga a mantenir una dinàmica de rotació. Moltes obres sobre paper, per exemple, no poden estar exposades un any sencer i per altra banda alguns museus nacionals i internacionals mai presten una obra tant temps.
Obres provinents de grans museus
La mostra presenta obres provinents de col·leccions privades d'arreu de l'estat, així com préstecs de museus nacionals i estrangers com: el Museu del Cau Ferrat de Sitges, el Museu Nacional d'Art de Catalunya, la Colección Carmen Thyssen, el Museo Nacional del Prado, el Museu Picasso de Barcelona, el Museo de Bellas Artes de Bilbao, el Museo de Bellas Artes de Córdoba, el Museu de la Garrotxa, Museu de Montserrat, Museu del Modernisme de Barcelona, l'Institut Amatller d'Art Hispànic, el Museu d'Arts Escèniques, el Museu d'Art de Sabadell, el Museu d'Història de Barcelona (MUHBA), el Museu d'Orsay, el Museu Picasso de París, el Museu dels Agustins de Toulouse, el Museu de Belles Arts de Burdeus, el Museu de Versalles i la Galeria dels Uffizi de Florència.
Podeu descarregar-vos el vídeo aquí.
<< Tornar al llistat de notes de premsa
Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi
Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.