15/07/2021 20:55 h.

Carles Ruiz, Co-president de la Red Inpulso parla d’innovació social a la 30a Escola d’Estiu de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social

Comparteix

La quarta jornada de la 30a Escola d’Estiu de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social s’ha centrat en la innovació social i ha començat amb la conferència de Carles Ruiz, Co-president de la Red Inpulso (Red de Ciudades de la Ciencia y la Innovación).

Lluïsa Moret, presidenta de l’Àrea, ha presentat la sessió destacant la importància de la innovació social com un element estratègic i significatiu de les polítiques públiques. En aquest sentit, ha assenyalat que “hem d’acompanyar els municipis per a l’impuls de la innovació social perquè és una palanca de transformació per donar resposta a reptes històrics com la desigualtat i altres que han sorgit a partir del context COVID”. Ha defensat una mirada innovadora integral a partir de noves formes metodològiques i noves aliances interinstitucionals i en el territori.

Carles Ruiz, en el mateix sentit, ha explicat que estem vivint un canvi de model accelerat, que està afectant a les formes de producció, de consum i de relació, en què les tecnologies són transversals. Aquest escenari obre un futur d’incertesa davant el qual les administracions locals han de treballar des de la base de la informació, el coneixement i la capacitat de generar accions col·lectives per fer front als reptes. En aquest sentit, ha defensat que “hem de generar models predictius que permetin llegir la ciutat, a través de la sensorització i la intel·ligència artificial, per avançar-nos als problemes i alhora generar nous models participatius”.

Per això, “hem de saber gestionar sobre la base d’aquest nou model de comunicació i de llenguatge”, ha afegit, a través d’un nou esquema de planificació basat en missions i objectius establerts amb el conjunt de la societat. Alhora ha defensat que calen formació i recursos per poder capacitar els treballadors i treballadores de l’àmbit social en aquest canvi de llenguatge, per generar més qualitat de servei i capacitat d’identificar i reaccionar millor als problemes futurs. En aquest sentit, ha dit que “la intel·ligència no està en la tecnologia sinó en l’ús que fan les persones de la tecnologia; per això, és essencial capacitar-nos per treballar amb aquests nous models”. 

També ha posat l’èmfasi en què la innovació ha deixat de ser un element segmentat o reservat a la universitat, sinó que s’ha d’incorporar al cos social, de forma inherent a l’activitat humana. En aquest sentit ha dit que el paper dels ajuntaments és fonamental, perquè el canvi s’ha de produir des de baix. Els municipis petits també tenen un paper rellevant en generar aquest canvi cultural que ha de permetre impulsar mesures d’innovació social i la Diputació de Barcelona n’és un instrument de suport.

Ruiz ha fet esment a la participació activa de les ciutats catalanes a la Red Inpulso (Red de Ciudades de la Ciencia y la Innovación), des d’on, com una de les línies de treball, s’impulsa la compra pública innovadora, en què els proveïdors formen part del procés de solució dels problemes: “no comprem serveis, sinó solucions a reptes. Generem solucions de forma compartida”. Finalment ha conclòs afirmant que “ la clau està en la capacitat de compartir, de reacció i de resiliència. Per tant les xarxes col·lectives de municipis són fonamentals”.