03/12/2020 10:34 h.

CONSUM: Ordenació del joc en línia a Espanya

Comparteix

La nova norma desenvolupa els articles 7 i 8 de la Llei 13/2011 de 27 de maig, de regulació del joc.

El Consell de Ministres va aprovar el passat 3 de novembre el Reial decret de comunicacions comercials de les activitats del joc que regula per primera vegada la publicitat del sector de les apostes en línia i jocs d'atzar a Espanya. La nova norma desenvolupa els articles 7 i 8 de la Llei 13/2011 de 27 de maig, de regulació del joc.

Des de 2011 les empreses del sector del joc han anat incrementat la seva inversió en publicitat, promoció i patrocini sense cap regulació fins ara. En els últims quatre anys, les xifres d'inversió s'han triplicat al nostre país, acompanyades d'un augment del consum del joc entre joves de 18 a 25 anys. L'any 2017, el 28 % dels nous jugadors formava part d'aquesta franja d'edat. Dos anys després, l'any 2019, la xifra s'ha incrementat fins al 40 %. A través d'aquesta legislació, es pretén reforçar una major protecció de la salut pública en l'exercici de les activitats del joc, dels menors i dels consumidors en el seu conjunt. En aquesta línia, la nova normativa prohibeix la publicitat audiovisual fora de l'horari d'1h a 5h de la matinada. A més, entre altres mesures, ajusta el contingut dels missatges publicitaris per a protegir als sectors més vulnerables i impedeix l'emissió de bons de captació de jugadors.

Principals novetats

  • Els clubs esportius no podran signar contractes de patrocini amb cases d'apostes que impliquin portar publicitat de jocs d'atzar a les samarretes i als equipaments. La publicitat d'apostes en estadis esportius, quan acullin esdeveniments emesos en directe, haurà d'ajustar-se als mateixos horaris que a la resta de suports.
  • La publicitat a Internet queda relegada als portals dels operadors del joc. Es prohibeixen els anuncis de jocs d'apostes a la ràdio i la televisió, a excepció del tram horari d'1 a 5 de la matinada. Fins i tot en aquest tram, els missatges que es publiquin estaran enormement restringits i no podran estimular l'ús compulsiu del joc. També estaran prohibits anuncis d'aquestes característiques a Internet, xarxes socials i premsa en línia.
  • Quant al contingut del missatge, en aquells anuncis de jocs d'atzar o apostes que s'emetin en l'horari permès, no podran aparèixer persones o personatges, reals o ficticis, de rellevància o notorietat pública. Tampoc es podrà traslladar la percepció falsa o equívoca de gratuïtat de les promocions, ni induir a confusió respecte a la naturalesa del joc.
  • Per a major protecció dels menors, s'inclou el control parental a través mecanismes que identifiquin la categoria de jocs d'atzar en la publicitat en línia. 

Entrada en vigor

La norma va entrar en vigor amb la seva publicació en el (BOE). A partir d'aquell moment, ja no es poden signar nous contractes contraris a les mesures contemplades en el Reial decret. Per als ja signats i que estiguin en vigor en aquest moment, s'estableixen uns terminis transitoris que van fins a l'estiu de 2021.

Les mesures de prohibició de bons promocionals o la regulació de la publicitat a Internet, encara que existeixin contractes més extensos, tindran un període d'adaptació menor i entraran en vigor íntegrament l'1 de maig de 2021. En el cas de campanyes publicitàries amb persones o personatges de rellevància que ja hagin estat contractades, no es podran continuar emetent a partir de l'1 d'abril de 2021. La resta de contractes subscrits amb anterioritat a l'entrada en vigor es podran mantenir fins al 30 d'agost de 2021.

Taller “Què t’hi jugues?”

Aprofitem aquest resum de la norma per recordar-vos que tots els ajuntaments que formeu part de la Xarxa Local de Consum teniu a la vostra disposició el taller “Què t’hi jugues?”, desenvolupat per tècnics del Servei de Suport a les Polítiques de Consum de la Diputació de Barcelona, adreçat a joves i adolescents. L’objectiu d’aquesta acció de sensibilització és fomentar actituds de consum responsable en l’àmbit dels jocs d’atzar en línia i prevenir els problemes més freqüents associats a les addicions al joc.