26/02/2019 12:27 h.
L'Alt Penedès es dota d'un Pla Comarcal LGTBI
El diputat d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, Antoni Garcia, el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch, la directora general d’Igualtat de la Generalitat, Mireia Mata, i el president del Casal Lambda, Jordi Samsó; han presentat aquest dimecres, a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, el Pla Comarcal LGTBI 2018-2021.
El Pla, elaborat amb el suport de la Diputació de Barcelona, té per finalitat contribuir a la construcció d’una comarca sensible a la realitat del col·lectiu LGBTI, respectant i assumint la diversitat afectiva sexual de les persones i lluitant contra les discriminacions que pateix el col·lectiu en diferents àmbits de la vida social, cultural, econòmica i política. Podeu consultar el document en aquest enllaç.
Aquest pla planteja una estratègia d’intervenció orientada a promoure polítiques comarcals LGBTI que es puguin adaptar a les diferents realitats dels municipis que conformen la comarca. S’estructura en 5 eixos d’intervenció per tal de donar resposta a les necessitats específiques de les persones LGBTI però, sobretot, per tal de generar una ciutadania més justa, solidària i respectuosa amb la diversitat. Cada eix d’intervenció vol incidir en àmbits de participació social, cultural, laboral, on encara persisteixen discriminacions i desigualtats per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere, i/o expressió de gènere.
Els objectius generals del Pla LGBTI es concreten en:
• Disposar dels recursos i mecanismes necessaris per comunicar, coordinar i desenvolupar les polítiques LGBTI a nivell comarcal, incorporant la transversalitat com a estratègia metodològica.
• Promoure accions de sensibilització i prevenció de la lgbtifòbia perquè als espais públics dels municipis de la comarca les persones LGBTI puguin expressar la seva diversitat afectiva sexual de manera natural i segura.
• Desenvolupar accions formatives i de sensibilització envers la diversitat afectiva i sexual adreçades als centres educatius de la comarca.
• Promoure l’apoderament individual i col·lectiu de les persones LGBTI fomentant la seva participació i visibilització a diferents àmbits d’intervenció.
• Donar a conèixer les problemàtiques en l’accés al mercat laboral del col·lectiu LGBTI i difondre mecanisme que vetllin per a la defensa i garantia de la igualtat dels seus drets laborals.
Les polítiques comarcals LGBTI a l’Alt Penedès, segons ha explicat el president del Consell Comarcal, s’articulen mitjançant la recent creació del SAI (Servei d’Atenció Integral). Aquest servei compta el suport del Contracte Programa de la Generalitat de Catalunya i el suport econòmic i tècnic de la Diputació de Barcelona.
En l’àmbit comarcal, també s’ha creat la Comissió LGBTI amb agents de salut, policia i serveis socials, entre altres professionals dels diferents ajuntaments de la comarca.
Durant l’acte de presentació, el diputat d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, Antoni Garcia, ha remarcat que «aquest és un projecte fruit de la cooperació, del treball i el compromís compartit» i ha afegit que «el compromís de la Diputació és el d’avançar cap a una societat lliure d’lgtbifòbia».
Antoni Garcia ha remarcat que, en aquest mandat, la corporació ha destinat més de 2 milions d’euros a polítiques locals lgtbi que han permès dotar a 105 municipis amb plans locals.
El Pla comarcal que avui s’ha presentat, servirà «per donar eines a tots els ajuntaments de la comarca perquè puguin desenvolupar les seves polítiques LGTBI», ha reblat el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch.