10/02/2022 09:42 h.

La Diputació de Barcelona commemora el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència

Comparteix

   

  • La Biblioteca Virtual de la Xarxa de Biblioteques Municipals ha preparat un especial amb un munt de propostes
  • L’Oficina del Pla Jove de la corporació presenta una selecció de vídeos i recursos per reflexionar sobre l'aportació de les dones a la ciència i animar les noies a estudiar carreres científiques

L’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar l'11 de febrer el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència amb l’objectiu de fomentar l’accés i la participació plena i equitativa de les dones i les nenes en la ciència.

Per commemorar aquest dia, la Diputació de Barcelona, a través de la seva Biblioteca Virtual de la Xarxa de Biblioteques Municipals, ofereix un especial de continguts amb recomanacions, selecció de documents, pel·lícules i molts recursos on la dona és la protagonista i així reconèixer el paper clau que juguen les dones en la ciència i la tecnologia.

En aquest especial es pot gaudir de continguts sobre dones rellevants com Elinor Ostrom que l’any 2009 va ser  la primera dona en rebre el Premi Nobel d'Economia. Llibres amb històries de dones científiques que han dedicat la seva vida a l'estudi i la investigació. Dones i nenes reals o imaginàries que han hagut de lluitar per fer valdre les seves idees, els seus descobriments i invents. Lluitadores, rebels, inquietes, somniadores, obstinades, tenaces, combatives, intel·ligents, pacients, fermes, valeroses, pioneres, metòdiques, solidàries i treballadores.

Dones i Salut

També es poden consultar materials sobre dones en el món de la salut, del cinema, de la física o la química, entre d’altres. Sense oblidar dones que han estat i són referents com  Josefina Castellví (Barcelona, 1935), oceanògrafa i biòloga marina. Va ser la primera dona catalana i espanyola que va participar en una expedició internacional a l’Antàrtida. Entre 1989 i 1997 va dirigir la Base Antàrtica Espanyola Joan Carles I a l’illa Livingstone, en una època en què les dones no tenien gaire representació en el món de la ciència.

Joves

Paral·lelament, l’Oficina del Pla Jove de la corporació proposa una sèrie de recursos per reflexionar sobre l'aportació de les dones a la ciència i animar les noies a estudiar carreres científiques amb una selecció de vídeos sobre dones científiques, inventores, o dones que han transformat la ciència.

Les ODS

Aquesta commemoració forma part de l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 5 de l'Agenda 2030, que té com a objectiu aconseguir la igualtat de gènere i apoderar totes les dones i les nenes. La bretxa de gènere en els sectors de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques (STEM) persisteix a tot el món. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

L’objectiu és promoure la participació plena i en condicions d'igualtat de les dones i les nenes en l'educació, la capacitació, l'ocupació i els processos d'adopció de decisions en la ciència, i eliminar tota mena de discriminació contra les dones en les esferes de l'educació i l'ocupació, tot trencant les barreres jurídiques, econòmiques, socials i culturals mitjançant polítiques i plans d'estudi en el camp de la ciència que fomentin una major participació de les dones i les nenes i en reconeguin les seves contribucions.

 

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 4 “Educació de qualitat” número 8 "Treball digne i creixement econòmic" i el número 11 "Ciutats i comunitats sostenibles". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.