25/11/2021 09:12 h.
La Diputació de Barcelona crea la Xarxa de Territoris Lliures de Violències Masclistes per fomentar la “tolerància 0”
.“Contra les violències masclistes, implica-t'hi! Forma part de la solució” és el lema de la campanya institucional del 25N, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència en vers les dones, amb materials de suport als ajuntaments de la província de Barcelona.
. La Diputació cedeix carpes Punts Lila als municipis, destinades a informar, sensibilitzar i prevenir les actituds masclistes i comportaments sexistes que es produeixin en espais públics d'oci i festius.
. També ha realitzat més de 300 plans i projectes envers la promoció de la Igualtat, la lluita contra les violències masclistes i l’LGTBIfòbia per a municipis de la província de Barcelona, amb una dotació pressupostària de 8 milions d’euros en els últims quatre anys.
La Diputació de Barcelona manté des de l’any 1996 un ferm compromís amb la igualtat de dones i homes i amb la lluita contra la violència masclista. En el marc del 25 de novembre, Dia internacional per a l’eliminació de la violència vers les dones, la Diputació treballa per a l’erradicació d’aquest problema social i dona eines als ajuntaments per facilitar la commemoració als seus municipis i el desenvolupament de les activitats de sensibilització.
La campanya institucional, impulsada per la Diputació de Barcelona, amb el lema “Contra les violències masclistes, implica-t’hi! Forma part de la solució”, posa l’accent, la mirada i els esforços en conscienciar els homes a que actuïn, es repensin, es qüestionin, canviïn, i no exerceixin violències masclistes.
Les xifres oficials assenyalen 1.118 víctimes mortals des de l’1 de gener de 2003 fins a dia d’avui, i 37 dones assassinades i 5 criatures, durant aquest any 2021.
A través de la pàgina web www.diba.cat/25n, els ajuntaments, i també la ciutadania, es poden descarregar diferents materials gràfics de la campanya. Són cartells, falques de ràdio, vídeos i eines per fer difusió del missatge en les xarxes socials, per sensibilitzar al conjunt de la població de la importància de lluitar contra les violències masclistes.
Paral·lelament, s’organitzen diferents tallers i activitats artístiques a 100 punts de la província de Barcelona, adreçades a diversos perfils de destinataris com adolescents, joves, infants, públic familiar, públic adult i ciutadania en general, així com en diversos espais de realització tant en equipaments (casals, escoles instituts, centres cívics, sales polivalents, teatres...) com en l’espai públic (places, carrers, parcs...), abordant totes elles temàtiques, en general i específicament i amb diferents metodologies, al voltant de la sensibilització i prevenció per l’erradicació de totes les violències masclistes.
Xarxa de Territoris Lliures de Violències Masclistes
En el present mandat, la Diputació de Barcelona ha impulsat la creació de la Xarxa de Territoris Lliures de Violències Masclistes. Es tracta d’un projecte transformador de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social amb l’objectiu de fomentar la “tolerància 0” davant de qualsevol manifestació de violència masclista, garantir un accés de qualitat i equitatiu als serveis d’atenció a les dones a la província de Barcelona, reforçar la capacitació professional i els recursos oferts des dels serveis d’informació i atenció a les dones i promoure que les violències masclistes es visualitzin de manera transversal en el disseny i la implementació de programes i actuacions des de diferents centres gestors de la corporació.
En el projecte, la Xarxa adquireix un doble significat: teixir el territori per aconseguir treballar de manera coordinada i construir un model que garanteixi l’equilibri territorial i, alhora, posar en marxa tot un seguit de programes i actuacions interconnectades que contribueixin a lluitar de manera ferma i decidida contra les violències masclistes existents.
Plans d’Igualtat
Alhora, des de 2014, la Diputació de Barcelona ha realitzat més de 300 plans i projectes envers la promoció de la Igualtat, la lluita contra les violències masclistes i l’LGTBIfòbia per a municipis de la província de Barcelona.
4.000 professionals municipals han estat formats en polítiques d’igualtat i abordatge de les violències masclistes i s’han dut a terme més de 1.000 tallers i activitats de sensibilització a tot el territori .
A més, 200 ens locals han rebut finançament per implementar projectes en l’àmbit de dones i LGTBI, atorgant-se una dotació pressupostària d’aproximadament 8.000.000 d’euros durant el període 2017-2021.
Carpes Punts Lila
Així mateix, des de l’any 2019, la Diputació de Barcelona ha incorporat carpes Punts lila que posa a disposició dels ajuntaments de municipis més petits de 20.000 habitants perquè les instal·lin durant el desenvolupament d’activitats d’oci. Fins ara, se n’han cedit prop d’un centenar en diferents municipis.
Els Punts lila estan destinats a informar, sensibilitzar i prevenir les actituds masclistes i comportaments sexistes que es produeixin en espais públics d'oci i festius (festes majors, festivals, actuacions musicals, oci nocturn...). La cessió als ajuntaments d’aquestes carpes va acompanyada d'una formació per a les persones responsables de gestionar el punt.
Protocols d’actuació als municipis
Cal remarcar també que, des de fa quatre anys, la Diputació de Barcelona ha obert una nova línia de col·laboració amb els ajuntaments per donar-los suport econòmic i tècnic en l’elaboració de protocols d’actuació davant l’assetjament sexual en espais públics d’oci.
Aquests protocols han de permetre revisar i dissenyar les programacions d’activitats (festes locals, celebracions, tradicions, festivals, concerts, oci nocturn, etc.) des de la perspectiva de gènere, i preveure les actuacions en el cas que es produeixin violències sexuals en aquests espais o contextos.
Guia per a l’elaboració de protocols
A més, i per tal que els municipis puguin elaborar els protocols, la corporació els aporta una eina que complementa aquestes accions per a l’abordatge integral de les violències masclistes. Es tracta de l’edició de la Guia per a l’elaboració de protocols davant les violències sexuals en espais públics d’oci, que es pot descarregar gratuïtament a través del web de la Llibreria de la Diputació de Barcelona.
La publicació té com a objectiu acompanyar els ens locals en l’articulació d’una resposta coordinada a les violències sexuals. En aquest recurs es proporcionen eines teòriques i pràctiques per a la diagnosi i el disseny de protocols des dels eixos de la prevenció, la detecció, l’atenció i la recuperació de les violències masclistes amb contingut sexual que es donen en espais públics d’oci.
JORNADA “Europa, conquestes i reptes envers les polítiques d’abordatge de les violències masclistes”
En el marc de la campanya institucional de la Diputació de Barcelona del 25N, la corporació organitza una jornada commemorativa que tindrà lloc el dilluns 29 de novembre, en format virtual, i que tractarà el tema “Europa, conquestes i reptes envers les polítiques d’abordatge de les violències masclistes”, amb l’objectiu de reflexionar entorn les polítiques europees de lluita contra les violències masclistes, que permeti analitzar i repensar les polítiques pròpies de la Diputació de Barcelona en aquest àmbit, així com compartir estratègies i experiències rellevants.
En el decurs de la jornada, es presentarà l’estudi “l’abordatge europeu de les violències contra les dones, intervencions i respostes des de l’àmbit local”, elaborat pel grup de recerca Antígona de la UAB, a càrrec d’Encarna Bodelón, professora titular de Filosofia del Dret de la Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i coordinadora de l’estudi.
Manifest institucional conjunt
La Diputació de Barcelona s’adhereix al manifest conjunt de la Generalitat de Catalunya, la Delegació del Govern contra la Violència de gènere, les diputacions de Tarragona, Lleida i Girona, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya.
Aquest manifest serà llegit en el Ple Ordinari del mes de novembre de la Diputació de Barcelona, que se celebrarà demà dijous.
Especial Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona
La Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb l’Oficina de Polítiques d'Igualtat, ha elaborat un recull de lectures, documents sonors i propostes per commemorar el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Aquestes recomanacions es troben a la pàgina web de la Biblioteca Virtual: https://bibliotecavirtual.diba.cat/25n
Aquestes activitats van encaminades a oferir suport per impulsar eines d’abordatge de la violència masclista, millorar la coordinació professional i el funcionament dels circuits entre els diferents serveis i recursos municipals per aconseguir espais lliures de violències masclistes.
Les ODS
La campanya de la Diputació de Barcelona contra les violències masclistes respon a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 5. Igualtat de Gènere. “Aconseguir la igualtat de gènere i empoderar a totes les dones i les nenes”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.