06/05/2021 07:46 h.
Lluïsa Moret: «Els debats territorials del PEMB són una aposta per avançar cap a més igualtat, comunitat i cohesió»
Dimarts 4 de maig s’ha donat el tret de sortida als debats territorials en el marc del procés participatiu Barcelona Demà per a l'elaboració del Compromís Metropolità 2030, en una primera jornada a la Masia Freixa de Terrassa, dedicada a reflexionar entorn a “la metròpoli cohesionada”.
La inauguració de la jornada ha anat a càrrec de Lluïsa Moret, diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Sant Boi de Llobregat i de Jordi Ballart, alcalde de Terrassa. Els debats d’avui dimarts compten amb la participació de veus expertes en els àmbits de l’habitatge, els drets socials i la població. Es poden seguir telemàticament a través de la plataforma habilitada per a aquest procés.
Lluïsa Moret, diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, en la seva intervenció inaugural ha remarcat l’oportunitat que brinda la sessió d’avui del procés per treballar aspectes vinculats amb el dret a l'habitatge, la inclusió social i territorial o els drets socials, entre altres temes, «amb una lògica molt clara: no solament per donar resposta a la contenció de l’emergència social, a les situacions d'impactes socials i econòmics especialment provocats per la COVID-19 sinó que hem d’impulsar processos de reflexió estratègica». Per Moret «aquestes jornades i el procés que s'inicia són fonamentals per l’aposta per més igualtat i més comunitat». Moret ha tancat la seva intervenció destacant l’interès de la Diputació de Barcelona per aquest «procés col·lectiu de reflexió, de concreció estratègica amb la suma de totes les mirades, amb aliances vinculades amb les institucions, els veïns i les veïnes, les entitats, les empreses, els centres de coneixement... És a dir, amb totes aquelles entitats i institucions necessàries per transformar, millorar i cohesionar».
Per la seva part, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart ha destacat que els debats «són una oportunitat per enfortir aquesta idea de gran regió metropolitana de Barcelona, perquè realment no hi hagin territoris de primera i territoris de segona, perquè tots els municipis, pobles i ciutats puguin progressar per igual». Per Ballart «el repte és que aquests debats tinguin una concreció i una conseqüència clara en la millora de la vida de les persones». Ballart ha expressat el desig «d’acabar configurant un espai en l’àmbit de la regió metropolitana per coordinar les polítiques importants per fer front a reptes globals que tenim entre mans: el canvi climàtic, les polítiques habitatge, les polítiques socials... Són temes que ens preocupen a tots i hem d'anar més coordinats».
El procés participatiu Barcelona Demà per a l'elaboració del Compromís Metropolità 2030 s’articula en sis mirades. Les quatre primeres (cohesionada, resilient, intel·ligent, pròspera) s'aborden als "Cicles metropolitans": tots ells d'una durada de 3 setmanes i integrats per una jornada inicial al CCCB, una jornada territorial en una ciutat de la província i una sessió virtual final, així com una plataforma en línia.
La Diputació de Barcelona participa activament en l’organització dels debats al territori per contribuir a incorporar la mirada de tots els municipis, amb les respectives necessitats, especificitats i singularitats que els caracteritzen. L’àmbit de debat és la regió metropolitana formada per 160 municipis de les comarques del Barcelonès, el Baix Llobregat, el Maresme, el Garraf, l'Alt Penedès, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Baix Penedès i part de l'Anoia.
Els propers debats previstos al territori tindran lloc el 8 de juny a Cornellà de Llobregat (on es debatrà sobre cultura, ciència i món digital amb el lema “Metròpoli intel·ligent”); el 6 de juliol a una ciutat del Penedès encara pendent de confirmar, amb debats sobre canvi climàtic i salut sota el lema “La metròpoli resilient”), i el 21 de setembre a Mataró (on es debatrà sobre activitat econòmica i ocupació amb el lema “La metròpoli pròspera”). A aquest cicle seguiran d’altres activitats per abordar temes de caràcter més transversals, per concloure posteriorment tot el procés.
Més informació i inscripcions en aquest enllaç