17/01/2021 08:30 h.
XIII Enquesta sobre l’Alcohol i altres drogues a Espanya
Presentada el 14 de desembre 2020
EDADES 2019/2020
El passat 14 de desembre es van presentar els principals resultats de la XIII Enquesta sobre l’Alcohol i altres drogues a Espanya (EDADES 2019/2020) que realitza el Pla Nacional sobre Drogues en la població general de 15 a 64 anys i I' Estudi sobre Alcohol, Drogues i altres Addiccions a Espanya (ESDAM 2019/2020) en majors de 64 anys. Les dades són prèvies a la declaració de l’estat d’alarma per la situació de pandèmia per COVID-19.
Les dades confirmen la estabilització del consum tant de l’alcohol com del tabac que són les substàncies més consumides. En primer lloc, l'alcohol seguit del tabac. El cànnabis és la droga il·legal de més consum seguida de la cocaïna pols i/o base.
Les edats d'inici en el consum no presenten canvis ressenyables. Les substàncies legals (alcohol i tabac) es comencen a consumir a una edat més precoç.
Per gènere, el percentatge d'homes que han consumit cànnabis en el darrer any duplica àmpliament al de dones (14,6% enfront de 6,3%) i en el cas de la cocaïna pols o base aquesta diferència per sexe es quadruplica (4,1% homes i 1% dones). En relació als hipnosedants i els analgèsics opioides sense recepta, el seu consum és similar en ambdós sexes.
El patró de policonsum (principalment alcohol, tabac i cànnabis) continua estan molt estès en homes de 15 a 24 anys.
Respecte a addiccions comportamentals, l'enquesta assenyala un increment de l'ús compulsiu d'Internet i el joc problemàtic. Ha augment tant el joc amb diners en línia, amb un perfil d’home de 38 anys que realitza apostes esportives online, com el presencial, amb més prevalença d’homes més grans. En aquest cas les loteries i travesses són els jocs més habituals.
Per primera vegada s’ha realitzat una enquesta a majors de 64 anys (ESDAM). Els resultats principals indiquen que en la població major de 64 anys el consum de substancies psicoactives, tant legals com il·legals, està menys estès que en la població entre 15- 64 anys, amb una major prevalença d’homes.
Podeu trobar més informació, fent clic aquí.