Atrás
12/03/2024
El Living Lab del territori LEADER Ripollès Ges Bisaura presenta les primeres accions d’adaptació al canvi climàtic
Dimarts 12 de març, es va celebrar a Ripoll la primera Taula de Treball del Living Lab que defineix les accions a dur a terme en el territori del Grup d’Acció Local LEADER Ripollès Ges Bisaura del projecte LIFE eCOadapt50.

L’acte, que va comptar amb l’assistència de 26 participants de diferents entitats del Ripollès, la Vall del Ges i del Bisaura, va servir d’espai d'experimentació per a la cocreació innovadora de diferents accions adreçades a l’adaptació al canvi climàtic.

Àngels Guiteras, gerent de l'Associació Leader Ripollès Ges Bisaura, i David Solà, president, van donar la benvinguda als assistents a la Taula de Treball i van destacar els objectius del projecte LIFE eCOadapt50: lluitar per aconseguir la neutralitat climàtica el 2050 i implementar la nova estratègia de la UE sobre adaptació al canvi climàtic.

Dins el marc de l'experimentació innovadora, Rígel Lahoz, tècnic coordinador del LIFE eCOadapt50, va dirigir la presentació de les dues primeres accions que es duran a terme en la primera fase d’aplicació del projecte.

Els arquitectes de l'Escola d'Arquitectes del Vallès van presentar un projecte de rehabilitació de molins hidràulics en desús, amb l'objectiu de preservar el patrimoni arquitectònic i convertir-los en refugi climàtic davant del canvi climàtic. En aquesta primera proposta es planteja fer el projecte per fases: arreglar l'espai de l’entorn del molí i rehabilitar una petita runa per tal que es pugui buscar el confort climàtic.

Per a la segona proposta, l'Ajuntament de Gombrèn proposa la construcció d'un llenyer municipal per promoure l'emmagatzematge de llenya pels veïns. El projecte fomenta l'ús de biomassa local i redueix el risc d’incendis. Martí Vidal proposa replicar el projecte basat en l'experiència de Navarra, adaptant-lo a Gombrèn. L'objectiu és crear espais resistents al canvi climàtic.

Com a tercera proposta per part d’ARCA, es va explicar la iniciativa de desenvolupar un espai test ramader a Sant Pere de Torelló. Tot i que aquesta acció anirà a càrrec del pressupost d’ARCA, s’exposa a la Taula del Ripollès Ges Bisaura, perquè els agents del territori siguin coneixedors de les accions que es desenvolupen en el seu propi àmbit territorial.

En una mostra d'un compromís continu, es va obrir un espai per a noves propostes i col·laboracions, amb la promesa de continuar desenvolupant més accions en el futur. Els assistents van debatre sobre la importància de preservar el patrimoni natural i cultural, amb projectes com els espais test, la gestió forestal i la silvopastura.

En finalitzar la jornada, es va decidir la continuïtat de les accions presentades, reforçant la missió de l'Associació Leader de crear un territori més sostenible i resilient davant del canvi climàtic. La propera Taula de Treball està programada per al segon semestre de l’any, previsiblement al setembre, amb l'esperança de presentar i implementar més accions per al territori.

Atrás