Ratapatxets
Prospeccions i seguiments de ratpenats i els seus refugis a la regió de Tarragona, amb l'objectiu d'entendre millor la seva ecologia, identificar possibles amenaces, i dissenyar estratègies de conservació adaptades a les necessitats específiques de les espècies, especialment en el context del canvi climàtic.

Els ratpenats, una espècie clau en el control de plagues i l’equilibri ecològic

La desaparició dels ratpenats pot esdevenir en conseqüències negatives en la pol·linització, el control de plagues, la dispersió de llavors i l'equilibri ecològic, la qual cosa afectaria directament els sectors forestal i agrícola. A més, la dependència de mètodes químics per a compensar la pèrdua de serveis ecològics proporcionats pels ratpenats pot implicar impactes addicionals en la salut ambiental i la sostenibilitat a llarg termini.

Per tot això, esdevé essencial realitzar prospeccions i seguiments dels ratpenats al Camp de Tarragona, de la mà d’accions divulgatives i de sensibilització sobre aquests, obtenint com a producte final un mapa amb els seus refugis a la regió tarragonina. Aquesta tasca s’inicia l’hivern de 2024 amb l'inventari de refugis i la seva ocupació hivernal feta pel GEPEC-EdC,  conjuntament amb estudiants de les Universitats de Lleida i Autònoma de Barcelona, així com amb l’assessorament del Museu de Ciències Naturals de Granollers.

Conscienciació dels agents i la ciutadania a partir dels resultats obtinguts

L’acció inclou un inventari de refugis i la seva ocupació hivernal, amb la col·laboració d'entitats ambientals, estudiants d'universitats (Universitats de Lleida i Autònoma de Barcelona), i l'assessorament del Museu de Ciències Naturals de Granollers. Permetrà identificar les espècies de ratpenats presents en una regió específica i comprendre els seus rols específics en l'ecologia local sigui forestal o agrícola. Això ajudarà a destacar les espècies clau que exerceixen funcions essencials i el control de plagues.

Els resultats de l'estudi podran usar-se per a informar i promoure pràctiques agrícoles més sostenibles. Per exemple, destacar la importància de la diversitat de cultius i la reducció de l'ús de pesticides per a mantenir poblacions saludables de ratpenats.

Els projectes de seguiment seran valuosos per a educar tant a la població com a agricultors i altres persones interessades sobre la importància dels ratpenats. Això fomentarà una major consciència i suport per a la conservació d'aquests mamífers protegits.