Art comunitari i dinamització social

Comparteix
29/11/2022 - 01/12/2022 10:00 - 12:00 93 4022565 oerc.formacio@diba.cat

Edició online (plataforma ZOOM)

Avui dia es parla de l’art comunitari vinculat a un procés de reflexió entre agents i ciutadans ben diversos, una tasca en què es posa molt més l’èmfasi en el procés que no pas en els resultats artístics. L’objectiu d’aquestes iniciatives és reforçar el diàleg social i cultural, establir ponts, fer sorgir conflictes i col·laboracions entre la ciutadania i potenciar la responsabilitat individual i social de les persones. Les arts són una de les vies més eficaces i directes per assolir aquest objectiu de cohesió social i de reforçament de vincles ciutadans i socials. El curs mostrarà com el fet de treballar amb artistes emergents i ciutadans pot ser un revulsiu per iniciar processos que basteixin vincles sòlids i àmbits nous de reflexió i de treball participatiu. 

Aquest curs té com a objectiu destacar que l’art en la comunitat és un factor clar de dinamització social en els nostres municipis, ja que aconsegueix implicar la població en un treball transformador que aprofita i impulsa les pròpies energies creatives. Aquest plantejament té una traducció en la implicació, la participació i la presa de decisions col·lectives, amb la qual cosa l’art esdevé una veritable revulsiu social. Però el curs també es planteja delimitar estratègies per treballar l’art en la comunitat, destacar la necessitat de treballar amb els agents artístics de la població, cercar interlocutors entre els ciutadans i implicar els artistes locals en els programes d’art comunitari. Tot això es vertebrarà tot definint, alhora, què entenem per art amb implicació ciutadana, i posant l’èmfasi en les vies que tenim per incidir socialment a través de l’art, sense oblidar la confluència dels objectius socials i culturals i la potenciació del talent artístic local.

 

Programa

 

29 de novembre

  • 10:00 - 11:00 h: Eixos de la creació comunitària. Elaboració d’un mapa conjunt que organitzarà els eixos comuns a partir de les experiències de cadascú
  • 11:00 - 11:30 h: Dilemes i reflexions: breu exposició d’alguns dels factors principals que envolten la creació comunitària
  • 11:30 - 11:50 h: Debat en petits grups
  • 11:50 - 12:00 h: Breu resum dels continguts de la sessió i recordatori de posada en comú a la següent sessió

Docent: Marta Ricart

 

1 de desembre

  • 10:00 - 10:25 h: Posada en comú
  • 10:25 - 10:50 h: Exposició de diferents estratègies metodològiques a partir de la varietat d’experiències sorgides
  • 10:50 - 11:00 h: Tancament en grup i conclusions finals

Docent: Marta Ricart

  • 11:00 – 11:10 h: Esquema: fragilitats i potencialitats dels projectes aplicats a la comunitat
  • 11:10 – 12:00 h: Presentació de quatre projectes sobre art comunitari i debat

Docent: Joel Álvarez
 

Docents

 

Marta Ricart Masip és llicenciada en Belles Arts i doctora per la Universitat de Barcelona. Va co-fundar la xarxa Artibarri i Teleduca. Ha treballat com a artista amb tot tipus de col·lectius, tot considerant la percepció i la relació com a elements de canvi. Del 2010 fins al 2015 va obtenir una beca de recerca i creació del Departament de Cultura de la Generalitat per crear i aprofundir en llenguatges de creació. També ha estat docent universitària a les universitats de Vic, Manresa, Autònoma i Barcelona. El 2016 va rebre el premi Pilar Juncosa per explorar els processos de creació de Joan Miró a partir dels seus espais de treball a Palma i Mont-roig. Actualment treballa en la recerca de llenguatges de creació amb i des de les persones i els llocs, tot maldant per obrir les arts a noves maneres de fer, fornint eines de reflexió, transformació i coneixement. Viu al Solsonès.

 

Joel Alvarez Banal és director de teatre, productor i formador en teatre de creació comunitària. Des de fa 15 anys acompanya, facilita i dirigeix processos de creació escènica en contextos educatius i comunitaris. És formador de formadors en teatre aplicat per a diverses universitats, fundacions i entitats en Teatre Social, Teatre Aplicat i Teatre Comunitari.
Combina la tasca artística i de facilitador amb la producció de projectes d'art comunitari, l'organització de jornades i la gestió d'organitzacions sense ànim de lucre. Ha dirigit i acompanyat 17 espectacles amb col·lectius i comunitats diverses, que s'han mostrat els espais públics, teatres i festivals: com el Mercat de les Flors, Institut del Teatre, Festival GREC, Festival Escena Poblenou, Auditori de Sant Martí, Teatre Zona Nord, MAC, Teatre Tantarantana, Nau Bostik i Festival FACCC, entre d'altres.

 

(PREINSCRIPCIONS TANCADES)